avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea bunurilor proprii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea bunurilor proprii

Bună seara, am o întrebare,nelamurire.
1.Bunurile proprii şi cele personale ale soţului mort cine îl moşteneşte.? Trăieşte mama şi sora lui.
2.Casa care este în contrucţie- început înainte de căsătorie din anul 1995- nu a fost terminat, doar parţial, urma să-l terminăm anul acesta.
El a murit ac. 24. feb., s-a spânzurat, după 6 ani de căsătorie- pentru care el tot timpul a fost înlăturat de la toate drepturile din casa părintească, de aceea a şi hotărât acest fapt, tocmai în casa pe care-l ridicase cu mâna lui. Sora lui nu vrea nici să audă că sânt acte, care atestă construcţia casei.
3.Dreptul asupra locului de veci şi mormântului soţului cui revine,?Acesta întreb deoarece eu, soţia am făcut fără ajutorul lor toate cele de mormântare- dar cumnata instigă pe soacra ca toate cele să nu-mi fie atribuite de drept. Actul care s-a emis pentru locul de înmormântare este la soacra mea. ªi sunt foatre nervoşi că eu nu le-am dat actul de deces al soţului.Pentru aceasta s-au dus şi la poliţie să mă denunţe că eu nu le dau actul şi că folosesc ilegal casa lor!!! adică a cumnatei!!! ceea ce nu este adevărat, că la moartea soţului el s-a mutat acasă din bloc,- noi am stat în chirie tot datorită atitudinii ei faţă de el ,-că de s-a însurat fără acordul lor-el avâd 55 de ani în 2oo6.- dea tunci tot timpul o şicana.
4.Eu la moartea soţului am stat în casa părintească a soţului doar 1,5 săptămână, dar nu am mai rezistat şicanelor ei, şi am revenit la domiciliul de chirie.
Acest lucru ştie toto oraşul, dar la o adică nimeni nu-mi susţine spusele, simt că tot eu sunt de vină, că m-am măritat.
Astfel dreptul la locul de abitaţie unde este, în ce fel pot să-l folosesc acest drept, cum se aplică legea?
La aceste întrebări dacă cineva îmi poate da lămuriri, vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: fodoretelkaeva , utilizator 18:26, 10 Iulie 2012
Dvs daca nu aveti copii impreuna cu Sotul dvs Veniti la mostenire in concurs cu parintii sotului si fratii sai.
Daca dreptul de concesiune asupra locului de veci este oe numele sotului aveti dreptul toti mostenitorii daca nu cel care este trecut pe actul de concesiune.
Dvs aveti un drept de abitatie numai daca Sotul dvs avea locuinta proprietatea lui, daca Casa in care ati stat si din care ati plecat nu era proprietatea acestuia nu aveti acest drept.
Mergeti la notariat si dati o declaratie de acceptare a succesiunii pana intr un an de la decesul sotului dvs ca sa nu fiti inlaturata de la mostenire.va trebuie cartea de identitae si certificatul de deces si cel de casatorie.
Daca nu va intelegeti , trebuie sa apelati la instanta pt a dezbate succesiunea dupa Sotul dvs.
Casa proprietatea personală este construită pe terenul de pe numele lui soacra.
Lucrurile personale ale soţului, care sunt în camera sa de la casa părintească, proprietatea privată si ceea ce am cumpărat împreună pentru a fi casa înzestrata, aparate, etc...Cu acele lucruri cum să procedez?
Că după câte mi-au făcut, nu mai vreau să intru în curtea lor? Cum să procedez?
Vă mulţumesc.
Mergeti la notar dati declaratie de acceptare a succesiunii cu certificatul de deces, certificat casatorie si cartea de identitate. Apoi va adresati instantei de la ultimul domiciliu al defunctului si dezbateti succesiunea.
la intrebarea 1: D-voastra aveti dreptul la mostenire insa alaturi de mama si sora defunctului. Dreptul d-voastra este de o treime din mostenire.

la intrebarea nr.2: Inteleg ca acea casa neterminata a fost inceputa anterior casatoriei si este edificata pe terenul proprietatea parintilor defunctului. In acest caz va aflati intr-o situatie delicata. Pentru ca aceasta constructie sa faca parte din masa succesorala ar trebui sa dovediti ca apartine sotului d-voastra. Daca sunt acte care atesta acest fapt ( cum sustineti) constructia intra la masa partajabila, astfel ca si d-voastra aveti un drept asupra ei.

la intrebarea nr.3 : de regula dreptul asupra mormantului nu se imparte, acesta ramane mostenitorilor in coproprietate fortata. Dar pot sa zic ca au existat situatii diferite in care a fost impartit si acest drept. De obicei pentru mormant nu exista decat un drept de concesiune si acesta este impartit.
Cu privire la costurile inmormantarii a pomenilor aceastea reprezinta pasivul succesoral. Aceste costuri le puteti solicita in instanta in cadrul dezbaterii partajului, dar numai in termen de 3 ani de la data decesului.

la intrebarea nr.3: Art. 973. C.civ -
(1) Sotul supravietuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o alta locuinta corespunzatoare nevoilor sale beneficiaza de un drept de abitatie asupra casei in care a locuit pana la data deschiderii mostenirii, daca aceasta casa face parte din bunurile mostenirii.
(2) Dreptul de abitatie este gratuit, inalienabil si insesizabil.
(3) Oricare dintre mostenitori poate cere fie restrangerea dreptului de abitatie, daca locuinta nu este necesara in intregime sotului supravietuitor, fie schimbarea obiectului abitatiei, daca pune la dispozitia sotului supravietuitor o alta locuinta corespunzatoare.
(4) Dreptul de abitatie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii mostenirii.

Va doresc succes
Mulţumesc pentru răspunsuri.

Alte discuții în legătură

Succesiune razvan_popescu razvan_popescu Am o mare problema! impreuna cu sotia si ce trei copii, locuim la soacra mea. Eu nu am mutatie la aceasta adresa, in schimb sotia are. In urma cu 5 ani, socrul ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa moartea sotului fodoretelkaeva fodoretelkaeva Vă rog să-mi spuneţi paşii care să le urmez.:Soţul meu a murit la data de 24 febr,a.c. de al ING a venit o poliţă de plată.La întrebarea mea de la ... (vezi toată discuția)
Mostenire din donatie rina68 rina68 Buna ziua, am o prietena care a fost casatorita timp de 16 ani cu un barbat, el a decedat de curand. Nu au avut copii . Casa in care au locuit a fost o donatie ... (vezi toată discuția)