avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Suma accesorii de plata pentru CASS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Suma accesorii de plata pentru CASS

Sotul meu a primit o decizie de plata sub forma de suma accesorii de plata pentru CASS constand din dobanzi si penalitati pentru perioada 01.01.1998 - 16.08.2005 (!!!). Se vede clar din tabel ca suma debit nu mai intra in calcul, s-a prescris. Dobanzile si penalitatile nu se prescriu tot in termen de 3 ani? Mentionez ca in aceasta perioada sotul a fost angajat pana in iunie 1999 inclusiv, apoi s-a pensionat. Din anul 2000 a inchiriat un spatiu comercial. Dobanzile si penalitatile pentru contributia la sanatate nu se prescriu tot in termen de 3 ani? Stiu ca abia dupa 2008 pensionarii nu mai sunt obligati sa plateasca contributia la sanatate pentru veniturile din chirii. In momentul de fata nu are venit din chirii. Ce vrea Casa de asigurari de sanatate??? Sa plateasca penalitatile si dobanzile pentru un debit de acum 7 ani???
Ultima modificare: Luni, 9 Iulie 2012
dariad, utilizator
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 11:33, 6 Iunie 2013
Am gasit plicul in cutia postala. Nu are niciun fel de stampila a postei, nici adresa expeditorului. Deci nu a semnat nimeni de primire. Ce mi s-a parut ciudat este faptul ca plicul era capsat intr-un colt, ca si cum ar fi fost atasat ceva initial, gen talon de confirmare de primire.

In anexa din decizia referitoare la obligatiile de plata accesorii, pentru plata cu intarziere a contributiilor la FNUASS, scrie astfel:

Documentul/Data scadenta prin care s-a individualizat suma de plata: Decizie de impunere nr. ... din 16.08.2005

Contributii si accesorii restante la 31.05.2012, Perioada 01.01.1998 - 16.08.2005, Suma debit 50,71

Majorari de intarziere si penalitati de intarziere, Perioada 17.08.2005 - 31.05.2012, Suma accesorii de plata in total 44,29 (deci fara suma debit).

Sper sa se inteleaga, in decizie este sub forma de tabel.

Eu am impresia ca cei de la Casa de Asigurari de Sanatate bajbaie ca de obicei si in loc sa se ia de marii contribuabili, fac si ei ce pot, ca atat sunt in stare, doar doar o pacali pe cineva.

Textul deciziei este asemanator celui al ANAF, gasit pe internet, cu unele diferente pe care le-am operat eu:

DECIZIE
referitoare la obligaţiile de plată accesorii

În temeiul art. 88 lit. c) şi art. 119 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul
de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare si al art. 261 din Legea 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, pentru plata cu
întârziere contribuţiilor la FNUASS s-au calculat următoarele accesorii:

(tabel)

În conformitate cu prevederile art. 110 din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 privind Codul deprocedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prezentul înscris constituie titlu decreanță.
Vă invităm ca, în termenul prevăzut la art. 111 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, să achitați sau să faceți dovada plății sumelor menționate în prezenta decizie.
Împotriva prezentului act se poate formula contestație, în conformitate cu prevederile art. 205 și 207 din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în termen de 30 de zile de la data comunicării acestuia, care se depune la sediul organului fiscal emitent.
Detalii referitoare la modul de calcul al sumelor reprezentand accessorii aferente obligatiilor la FNUASS se afla in anexa.

(anexa pe care am redat-o pe scurt mai sus)

Semnaturi...
Avand in vedere ca actul primit de sotul meu (redat mai sus) este o decizie si nu o somatie de plata si este ca si cum nu a primit-o de fapt pentru ca nu a semnat pentru ea, ce risca sotul meu daca nu ia in seama acest act?
1. o decizie de impunere nu reprezinta o somatie cu care incepe o executare silita, dar reprezinta o instiintare de plata (pentru a clarifica ca nu operam aici cu somatii de plata).
2. procedura de comunicare a unei decizii de impunere, ca orice act administrativ fiscal, impune creditorului intai sa incerce sa vi-l comunice direct ( in acest caz, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire) si, daca nu reuseste, prin publicitate. Unele case de asigurari de sanate deja publica pe site-ul lor astfel de anunturi. Comunicarea prin publicitate in aceste conditii este valabila, adica actul se considera comunicat debitorului.
3. dupa ce decizia de impune este comunicata, se poate trece la executare silita, adica se emite titlu executoriu si somatie, se comunica la fel ca o decizie de impunere si se trece la executare propriu-zisa (spre exemplu, se popreste din pensie).

daca datele expuse sunt corecte si debitul rezulta intr-adevar a fi prescris, mai bine contestati decizia de impunere pe cale administrativa, precizand si data cand ati gasit plicul in posta si faptul ca nu are nici o stampila pe el, in speranta ca nu vor respinge contestatia ca tardiva.

in caz contrar, o data ce se ajunge la executare silita, puteti formula contestatie la executare, sunt costuri mai mari cu taxa judiciara de timbru, si pana se va judeca probabil vor fi si popriti banii. Aici puteti cere intoarcerea executarii daca se anuleaza titlul executoriu pentru ca decizia de impunere nu v-a fost comunicata legal, deci nu va este opozabila, iar creanta nu poate fi pusa in executare silita.

mult succes!
Ultima modificare: Miercuri, 18 Iulie 2012
Ioana Carp, Avocat
Am sa recapitulez situatia pentru ca as dori o concluzie. Analizand instiintarea de plata din 2005, rezulta ca totalul de 50,71 este compus din: contributie+dobanzi+penalitati. Atunci inseamna ca in decizia primita acum s-au calculat sume accesorii de plata (majorari de intarziere+penalitati) la debitul in suma de mai sus. Adica s-au calculat majorari de intarziere+penalitati incepand cu 2005 la suma reprezentand contributie+dobanzi+penalitati calculate pana in 2005. Intre timp (2005 - 2012), sotul nu a primit nicio somatie de plata si nici nu i s-a facut poprire pe pensie pentru suma derizorie de 50,71 lei! Trebuie sa anunte contribuabilul ca sumele calculate initial in 2005 s-au prescris???

Pe de alta parte, pe site-ul Casei de asigurari de sanatate nu exista nicio publicitate actualizata, doar o lista din 2011, unde sotul meu nu figureaza ca datornic.

Inclin sa cred tot mai mult ca este o dovada de incompetenta a celor care au intocmit aceste acte, dat fiind prezenta unor greseli: pe instiintarea din 2005, sotul este trecut ca PFA (!) iar el avusese venituri din inchiriere, perioada calculata incepe cu anul 1998 iar contractul de inchiriere a fost incheiat in 2000. In plus, se pot calcula penalitati la penalitati?
Am impresia ca problema este mult mai simpla decat credeam. Deci datoriile initiale ale sotului la Casa de Asigurari de Sanatate, regasite in decizia primita in 2005, sunt prescrise. Dar dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale nu se prescrie si acesta in termen de 5 ani?

Alte discuții în legătură

Somatie de plata+titlu executoriu nitmar nitmar Am primit somatie de plata si titlu executoriu de la AFP pt o suma ce cuprinde impozit forfetar trim.2 si 3.Eu am achitat imp. pe trim 2 si figureaza si la ei ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriere datorii bugetare ani_catalina ani_catalina Creanta privind taxa pe cladiri din perioada 1996 - 2000 beneficiaza de prescriptia prevazuta in art. 98 lit.a din OG nr.11/23 ian. 1996, intrucat Serviciul ... (vezi toată discuția)
Somatie plata + titlu executoriu aurelconstantinescu aurelconstantinescu Dupa 13 ani de existenta cu un chiosc, timp in care am platit toate taxele care mi s-au cerut m-am trezit ca trebuie sa platesc impozit pe cladiri pentru ... (vezi toată discuția)