avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... permis suspendat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

permis suspendat

Buna ziua,

Sa incep cu inceputul: am fost prins de aparatul radar cu peste 50 km/h peste viteza legala - am fost oprit, mi-am recunoscut fapta, am semnat procesul verbal, am primit o suspendare de 90 zile - totul corect; am sustinut si promovat examenul de reducere a pedepsei, am facut cerere si am primit reducerea perioadei de suspendare la 30 zile; mi-am ridicat permisul dupa cele 30 de zile, iar la o scurta perioada mi-a fost retinut permisul pentru neacordare de prioritate la pietoni, dupa cum spune agentul de circulatie; ne-am contrazis pe filmare efectuata, dar in cele din urma mi-a intocmit procesul verbal cu suspendare pe 30 de zile; am fost intrebat daca sunt de acord cu cele mentionate; i-am spus ca normal ca nu snt si am mentiunile mele, iar cand mi l-a dat sa il semnez, am vrut sa imi scriu mentiunile mele, asta dupa ce a scris domnul politist ca nu sunt de acord - in acel moment mi-a fost luat procesul verbal si mi s-a spus ca nu e treaba mea sa completez in procesul lui (de parca era al lui, odata ce era numele meu trecut pe el) - am plecat fara sa semnez si fara proces; l-am primit in cutia de scrisori, fara plic, doar procesul pur si simplu - probabil a fost adus de un alt agent de politie, nu stiu, nu conteaza, din cate am inteles; In concluzie, a doua oara mi s-a suspendat permisul pe 30 de zile + inca 30 de zile datorita faptului ca am beneficiat de reducerea unei pedepse de suspendare in ultimele 12 luni, cum spune legea.
Aceasta este povestea, cam lunga ea, dar acum vin intrebarile:
1. Este legal sa nu imi pot scrie singur mentiunile pe care le am de facut in procesul intocmit mie?
2. Daca fac contestatie, si pierd procesul dupa 14 luni sa zicem, se mai adauga la suspendare cele 30 de zile in plus datorita faptului ca am beneficiat in ultimele 12 luni de reducerea pedepsei de suspendare?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: tincatalin , utilizator 18:59, 13 Iulie 2012
nu va certati pe aceasta tema; la intrebarea mea ati raspuns amandoi la fel, in 2 moduri diferite; probabil aveti dreptate, dar nici acum nu sunt sigur, dar nu asta este important;
mai am o intrebare: pe procesul verbal apare un martor, care nu era in momentul in care am plecat fara sa mi se dea procesul verbal; pe langa asta, a mai completat ceva in procesul verbal dupa ce am plecat eu, la mentiunile mele, dar asta nu pot dovedi. Pe martor il pot contesta? Pot invoca faptul sa vina sa ma recunoasca dintr-un numar de persoane?
Completarea procesului verbal cu un martor fara sa fiu de fata mi se pare un abuz din partea politistului.
hg1391
Art. 180. – (2) În cazul în care contravenientul refuza sau nu poate sa semneze procesul-verbal, agentul constatator va face mentiune despre aceste împrejurari, care trebuie sa fie confirmate de un martor asistent. În acest caz procesul-verbal va cuprinde numele, prenumele, codul numeric personal si semnatura martorului.

Martorul trebuie sa fie prezent si sa confirme ca contravenientul refuza sa semneze pv.
Martorul confirma doar refuzul nu si constatarile din pv sau incalcarea regulilor de circulatie.
Bineinteles ca martorul poate fi chemat la proces sa confime ce a confirmat prin semnatura in pv. si in primul trebuie sa confirme ca a fost prezent la refuz.
Rolul martorului asistent este tocmai de confirma ca pv nu a fost intocmit in mod abuziv de catre agentul constatator.
puteti sa faceti plangere contraventionala in termenul legal de 15 zile de la comunicare si incercati sa va sustineti cauza cat mai argumentat, poate si cu ajutorul specializat al unui avocat.

nu vreau sa intru in polemica cu @catalin2832 ptr ca nu are rost dar cred ca este constient ca nu poate sa scrie in pv chiar orice, nu sunt jurist dar la ce face el referire cred ca numeste "ultraj contra bunelor moravuri" prev. de art. 321 alin. 1, 2 Cod penal.
@cyan - daca un contravenient mazgaleste pv-ul politistului e ultraj contra bunelor moravuri? #-o
@catalin2832, asa cum ti-am mai spus nu am cunostinte juridice la nivelul unei persoane specializate (avocat sau jurist) si poate este exagerat ultraj si nu m-am referit cum trebuie la fapta respectiva dar in mod sigur exista o denumire juridica ptr o astfel de fapta, cum de altfel exista si o pedeapsa care sa incadreze fapta respectiva.

in orice caz nu este ceva normal sa te apuci sa mazgalesti procesul verbal in timp ce este completat de catre agentul constatator sau sa faci avion din el.

mai lipseste sa il injuri si sa il iei la pumni daca nu iti convine sanctiunea aplicata.

Lege nr. 61/1991 (republicata 2011) pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice

Art. 3. - Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
1) savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice;

Art. 321 - cod penal
Ultrajul contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice
Fapta persoanei care, în public, săvârşeşte acte sau gesturi, proferează cuvinte ori expresii, sau se dedă la orice alte manifestări prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public ori se tulbură, în alt mod, liniştea şi ordinea publică, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
In raport cu acest caracter imperativ-limitativ al cazurilor in care nulitatea procesului-verbal incheiat de agentul constatator al contraventiei se ia in considerare si din oficiu, se impune ca in toate celelalte cazuri de nerespectare a cerintelor pe care trebuie sa le intruneasca un asemenea act, inclusiv cel referitor la consemnarea distincta a obiectiunilor contravenientului la continutul lui, nulitatea procesului-verbal de constatare a contraventiei sa nu poate fi invocata decat daca s-a pricinuit partii o vatamare ce nu se poate inlatura decat prin anularea acelui act.
De aceea, nerespectarea de catre agentul constatator a cerintelor de a aduce la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare si de a consemna distinct acele obiectiuni, astfel cum acestea sunt inscrise in art. 16 alin. (7) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, atrage doar nulitatea relativa a procesului-verbal de constatare a contraventiei.(RIL - Recurs in interesul legii, Recurs ICCJ,Decizia nr. XXII din 19 martie 2007 cu privire la consecintele nerespectarii cerintelor inscrise in art. 16 alin. (7) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001)

In concluzie "nerespectarea cerintelor inscrise in art. 16 alin. (7) din actul normativ mentionat atrage nulitatea relativa a procesului-verbal de constatare a contraventiei",si pentru a putea fi anulat trebuie sa dovedesti ca sa pricinuit partii o vatamare ce nu poate fi inlaturata decat prin anularea acelui act ceea ce e destul de complicat.

Alte discuții în legătură

Mentiuni pe procesul verbal turkn turkn Imi este neclara problema acestor mentiuni pe care contravenientul le poate face la intocmirea unui PV,eu ma refer aici la o amenda de circulatie ,in care pot ... (vezi toată discuția)
Pv contraventie - tulburarea linistii si ordinii publice wwalentin wwalentin Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea chestiune:intr-o seara ,deranjat de un grup de indivizi care tulburau linistea publica in dreptul ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala impotriva unui proces verbal intocmit fara a fi contravenientul de fata siloth siloth ma confrunt cu aceastra problema si cu marea dilema a rubricii \"Alte mentiuni\" og 2 art 16 (7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul ... (vezi toată discuția)