avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... problema schimbare domiciliu
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

problema schimbare domiciliu

Am urmatoarea problema:

Mi-am achizitionat recent un aparatment in sectorul 4 si vreau sa-mi schimb adresa de domiciliu. Am fost la Biroul de evidenta a persoanelor din sectorul 4 si mi s-a spus ca nu pot sa schimb domiciliul pana pe 05.08.2012 din urmatorul motiv:
In contractul de vanzare-cumparare este trecuta o clauza prin care vechiul proprietar va ocupa, in calitate de tolerat, imobilul pana la 05.08.2012. Aceasta clauza a fost introdusa de coumn acord cu vechiul proprietar pentru ca dansul sa aiba timp sa se mute la un alt domiciliu pe care il va achizitiona intre timp.
Eu nu am nici o problema legata de clauza ci problema mea este daca intr-adevar nu pot sa-mi schimb domiciliul pana la acea data desi sunt proprietar cu drepturi in regula. Din cate inteleg din acea clauza nu se spune ca eu nu am voie sa locuiesc acolo ci doar sa-l tolerez pe vechiul proprietar. Poate sa am lamureasca cineva in legatura cu problema asta ?

Pentru claritate redau literal mai jos clauza:

"Transmisiunea proprietatii cu toate atributele sale s-a facut odata cu semnarea prezentului act, vanzatorul urmand sa ocupe imobilul, in calitate de tolerat, pana la data de 05.08.2012, cand il va lasa eliberat de toate bunurile mobile ale sale si in starea in care se afla in prezent, asa cum s-a obligat mai sus."

Ideea e ca am nevoie de schimbare de domiciliu ca sa pot prelua locul de parcare de la vechiul proprietar. Sunt sanse mari sa-l pierd daca nu fac cerere la timp pentrul acel loc de parcare.
Cel mai recent răspuns: bep , utilizator 19:48, 30 Iulie 2012
Eu imi mentin parerea si anume aceea de a merge la superiorii lucratorului intrucat scrie clar ca sunteti proprietarul locuintei incepand cu data semnarii actului.
Am fost astazi din nou la biroul de evidenta a persoanelor si am incercat sa discut cu seful de birou despre problema asta. Din pacate rezultatul e acelasi. Singurul mod prin care pot sa-mi schimb domiciliul inainte de 05.08.2012 este sa ma duc la un notar cu fostul proprietar si dansul sa dea o declaratie cum ca renunta la acea clauza. Din pacate asta presupune alti bani si timp consumati si apoi nu stiu daca va fi de acord fostul proprietar cu asta. Poate doar dupa ce se muta.
Am incercat sa am o discutie pe argumente pe fondul acelei clauze cu sefa de birou si concluzia e ca nu m-a convins in nici un fel ca nu am dreptul sa-mi schimb domiciliul, totusi dansa a ramas ferm convinsa ca are dreptate. Am incercat sa-i explic ca am tot dreptul sa locuiesc la noua adresa, ca vanzatorul are doar calitatea de tolerat, ca eu sunt propritetarul cu toate drepturile etc insa orice argument as fi adus mi se raspundea cu fraza standard: "Da, dar clauza nu ne da voie sa va schimbam domiciliul". Am avut senzatia ca vorbesc cu peretii.
Cred ca deja am clar in minte profilul functionarului de stat. Cu siguranta nu incearca sa inteleaga pe fond fiecare caz in parte. Au o practica bine incetatenita pe care o aplica mecanic dupa principiul: daca incerc sa ies din tipar o sa pun tot sistemul pe jar (adica sefi, sefii sefilor, etc. ) si atunci e mai bine sa am un conflict de cateva minute cu clientul decat sa-mi pun in pericol promovarea, cresterea de salariu, job-ul sau pur si simplu imaginea fata de subalterni.
Din pacate asta e situatia. Multumesc oricum pentru toate sfaturile pe care mi le-ati dat.

021 / 413 56 49 - numarul de telefon de la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date unde se pot face sesizari sau reclamatii. Daca si acolo veti primi acelasi raspuns... :wassat:

As zice ca merita incercat.
Revin cu epilogul povestii: am urmat sfatul lui Ares_3 si am contactat Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date dar nu prin telefon ci prin e-mail fara sa am macar o speranta ca se va rezolva ceva. Dupa o saptamana am fost contactat telefonic sa ma prezint la dansii sa le aduc contractul de vanzare-cumparare in original. Am fost a doua zi la ei, le-am explicat problema, dansii au fost cat se poate de deschisi, au oprit o copie si mi-au spus ca o sa-l studieze in cel mai scurt timp posibil, dat fiind ca peste o saptamana se implinea data de 05.08.2012 si nu mai avea nici un sens sesizarea dupa expirare. A doua zi am fost contactat de Biroul de Evidenta a Persoanelor din sectorul 4 unde am si fost chemat sa mi se schimbe domiciliul, operatiune care a durat 24 de ore adica pana a doua zi cand am intrat in posesie. Precizez ca am fost nevoit sa semnez o declaratie pe proprie raspundere cum ca locuiesc la adresa respectiva ceea ce mi s-a parut rezonabil (probabail asta ar fi trebuit sa mi se ceara de la inceput si nu sa fiu refuzat). Acuma nu stiu daca rapiditatea cu care s-au miscat se datoreaza referendumului sau disponibilitatii de a rezolva problema in cel mai scurt timp. Oricum, pana la urma problema s-a rezolvat. Multumesc pentru sfaturile primite.
Va asigur ca nu e vorba doar de referendum; numarul de telefon si adresa de mail sunt create tocmai pentru a ajuta atat cetatenii cat si pe functionarii care de multe ori se lovesc de situatii neprevazute in legislatia din domeniu si le e teama sa ia decizii care ar putea sa nu fie cele bune.
Ma bucur ca ati rezolvat.

O zi frumoasa!

Alte discuții în legătură

Documente necesare luare in spatiu (carte de identitate expirata) Danyca Danyca Buna ziua, As dori sa stiu ce conditii trebuiesc indeplinite si ce documente sunt necesare pentru luarea in spatiu a unei persoane ( prietena mea ) care are ... (vezi toată discuția)
Cumparat apartament, cum determin vechiul proprietar sa elibereze locuinta? vicky_gavrila vicky_gavrila Buna seara, Am si eu o situatie. Am cumparat un apartament si in contractul de vanzare cumparare a fost trecuta o clauza precum ca vechiul proprietar poate ... (vezi toată discuția)
Situaţie încurcată, am pierdut cartea de identitate(expirată) a mamei mele, eu fiind în calitate de împuternicit. Andreibas Andreibas Buna ziua, Mă confrunt cu o situaţie încurcată. Mama mea a venit în ţară în Iulie 2014 pentru a-şi schimba buletinul care trebuia sa expire în ... (vezi toată discuția)