avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Admitere Barou 2013: data examenului, bibliografie, ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Admitere Barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente

Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept penal s-a mai schimbat ceva??
imola_pap a scris:

Omorul sav. cu premeditare:
a. implica o chibzuire anterioara asupra faptei
b. implica exteriorizarea rezolutiei infr. prin acte de pregatire a infr.
c. implica existenta unui interval de timp intre luarea hot. de a comite infr. si savarsirea acesteia fara a fi necesar ca faptuitorul sa fi chibzuit anterior asupra faptei si sa fi pregatit comiterea acesteia.

a) si b)
Mdaa..nu era vorba ca nu se pun intrebari unde exista opinii doctrinare diferite? (intrebarea este din testul grila la examenul de anul trecut, cu variantele de raspuns corect a si b).

Parerea lui Fl. Streteanu: "Trebuie subliniat insa ca premeditarea nu este conditionata de efectuarea unor acte de pregatire, caci ea este posibila si in cazul unor infractiuni care nu sunt susceptibile de astfel de acte. Spre exemplu, in cazul unor infr. comisive prin omisiune - uciderea noului-nascut de catre mama prin neacordare de hrana - nu este posibila efectuarea de acte materiale de pregatire, dar infractiunea este de regula premeditata".
imola_pap a scris:

Mdaa..nu era vorba ca nu se pun intrebari unde exista opinii doctrinare diferite? (intrebarea este din testul grila la examenul de anul trecut, cu variantele de raspuns corect a si b).

Parerea lui Fl. Streteanu: "Trebuie subliniat insa ca premeditarea nu este conditionata de efectuarea unor acte de pregatire, caci ea este posibila si in cazul unor infractiuni care nu sunt susceptibile de astfel de acte. Spre exemplu, in cazul unor infr. comisive prin omisiune - uciderea noului-nascut de catre mama prin neacordare de hrana - nu este posibila efectuarea de acte materiale de pregatire, dar infractiunea este de regula premeditata".

Mda....In exemplu dat de Streteanu, nu e vorba de premeditare (art.175 lit a) ci omor asupra sotului sau unei rude apropiate (art.175 lit c.) sau pruncucidere deoarce vorbeste/scrie de "nou nascut". Oricum, parerea mea, in nici un caz nu poate fi premeditat. Pentru existenta premeditarii este necesara efectuarea actelor de pregatire, a unei chibzuiri anterioare si punerea in executare a hotararii. Sunt zeci de decizii ale Tribunalului Suprem/ICCJ care prevad aceste cerinte.
Ultima modificare: Duminică, 8 Septembrie 2013
ContSters226667, utilizator
Ideea era ca premeditarea nu implica neaparat si acte de pregatire. Streteanu a dat doar un exemplu si am scris in citat si exemplul pentru ca sa se inteleaga mai bine logica acestei opinii. Chiar daca intrebarea se refera la omorul cu premeditare (175 lit. a), eu tot sunt de parere ca nu este obligatoriu sa existe si acte de pregatire, pot exista desigur, dar nu e obligatoriu.

Hai sa incerc un alt autor , Sergiu Bogdan care la omorul cu premeditare ( 175 lit a) scrie in felul urmator:
"Este necesar a fi indeplinite doua conditii: o stare de relativ calm cu privire la modul si mijloacele de comitere si un interval indelungat intre momentul luarii hotararii si acela al punerii in executare a hotararii infractionale. Actele preparatorii, atunci cand ele exista, sunt doar elemente ce probeaza existenta premeditarii, fara a fi singurele mijloace de proba si fara a intra in structura ei".

Si mie mi se pare tras de par sa consideri ca nu e vorba de premeditare daca nu exista acte de pregatire. Cred ca autorii ce sustin necesitatea actelor de pregatire o fac pt a sublinia imposibilitate premeditarii la infractiunile spontane..altfel lipseste interpretarea/aplicarea legii in spiritul ei :)

Alte discuții în legătură

Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Inm 2015...admitere!!! madalinaflo madalinaflo Desi poate unii or sa spuna ca este prea devreme,eu cred ca timpul ramas pana la admiterea din 2015 este suficient sa punem impreuna bazele unui examen reusit ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013 sliv sliv Buna ziua, O intrebare: se da examen admitere barou in ianuarie/februarie 2013 daca (sau nu neaparat) nu iau examenul de acum peste 15% din ... (vezi toată discuția)