Va rog sa ma ajutati cu calculul salariului prenatal. Venit net pe ultimele 6 luni de cca 9321, (13234- brut). Pentru luna iunie sunt platita: 8 ore lucratoare = 108 lei
72 ore concediu odihna = 968 lei,10 zile concediu prenatal = 706 lei. Total net iunie 1465 ( brut-1791). Salar de incadrare e 2152. Am dubii in ceea ce priveste calculul salariului pentru zilele de concediu prenatal. Va multumesc.
Buna ziua,
va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema. Am o salariata care a ramas in concediu prenatal, de 2 zile, pana in decembrie.
1.In aceasta perioada de prenatal ce contributii ii opresc, ca angajator?
2. Concediul pe care i-l platesc, il recuperez de la fnuass?
Multumesc mult, este prima data cand ma confrunt si cei de la cass sunt "prea ocupati" pt explicatii.
1. - In cazul concediilor medicale se retine numai contributia pentru pensie care se calculeaza la 35% din salariul mediu brut pe economie (care in 2012 este de 2117 lei).
- 2117 x 35% = 741 lei.
- Deci contributia pentru pensie (CAS) se aplica si se retine la 741 lei.
- Adica 741 x 10,5% = 78 lei = contributia pentru pensie (CAS).
- Angajatorul plateste si el CAS = 20,8%.
- ATENTIE: Suma de 741 lei este pentru o luna intreaga, daca salariata nu este toata luna in concediu de maternitate suma de 741 lei se calculeaza proportional cu zilele lucratoare din luna care sunt inscrise in certificatul medical.
2. Indemnizatia pentru concediul de maternitate este de 85% din baza de calcul, ea este platita de angajator dar este recuperata in totalitate de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
Buna ziua, am si eu o nelamurire si poate ma puteti ajuta.
Am fost in concediu prenatal si postnatal, incepand cu 20ianuarie 2012. Sunt medic dentist si pentru calcularea concediului mi s-a cerut declaratia estimativa pe 2011. Dupa ce am incheiat anul fiscal si am obtinut declaratia finala, am fost pentru recalculare. Mi s-a spus ca nu se poate face nimic. Acum mi-au controlat actele si mi-au zis ca indiferent daca mi se face recalcularea sau nu, nu voi primi bani in plus , ci mi se face o compenasare, in cazul in care am depasit plafonul maxim....dar oricum nu s-a recalculat nimic, ci m-au trimis la art.11, alin 1, lit A din ordinul 60/32/2006 cu modificari si actualizari.
As dori sa ma lamuriti, ca nu prea am inteles mare lucru
ART. 11
(1) Pentru persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , a cãror contribuţie calculatã la venitul estimat este mai mare, respectiv mai micã decât contribuţia datoratã, calculatã în raport cu decizia de impunere anualã, casele de asigurãri de sãnãtate vor proceda dupã cum urmeazã:
a) în cazul în care venitul realizat este mai mare faţã de venitul estimat, conform deciziei de impunere anuale emise de organele fiscale, suma realizatã în plus se va distribui proporţional pe cele 12 luni, contribuţia recalculându-se în mod corespunzãtor, cu luarea în considerare a plafonului stabilit de lege. Diferenţa de contribuţie rãmasã de achitat conform deciziei de impunere anuale se achitã în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicãrii deciziei de impunere, perioadã pentru care nu se calculeazã şi nu se datoreazã majorãri de întârziere potrivit reglementãrilor în materie privind colectarea creanţelor bugetare. În situaţia în care asiguratul a beneficiat de indemnizaţie de asigurãri sociale de sãnãtate în anul financiar închis, cuantumul indemnizaţiei se recalculeazã, urmând ca suma rezultatã în plus sã fie compensatã cu obligaţia de platã rezultatã din decizia de impunere anualã sau cu obligaţii de platã viitoare, dupã caz; b) în cazul în care venitul realizat este mai mic faţã de venitul estimat, conform deciziei de impunere anuale emise de organele fiscale, contribuţia se recalculeazã, urmând ca diferenţa achitatã în plus de asigurat sã fie compensatã cu obligaţiile de platã viitoare. În situaţia în care asiguratul a beneficiat de indemnizaţie de asigurãri sociale de sãnãtate în anul financiar închis, cuantumul indemnizaţiei se recalculeazã, urmând ca indemnizaţia plãtitã în plus sã fie compensatã cu diferenţa de contribuţie achitatã conform deciziei anticipate sau cu obligaţii de platã viitoare, dupã caz;
c) în cazul în care asiguratul a realizat pierdere fiscalã, conform deciziei de impunere anuale emise de organele fiscale, contribuţia achitatã de contribuabil se restituie. În situaţia în care asiguratul a beneficiat de indemnizaţie de asigurãri sociale de sãnãtate în anul financiar închis, contribuţia achitatã de asigurat se compenseazã cu indemnizaţia de asigurãri sociale de sãnãtate, iar în cazul în care rãmân diferenţe, acestea se recupereazã sau se plãtesc, dupã caz.
(2) La expirarea termenului prevãzut la alin. (1) lit. a), pentru sumele datorate şi rãmase neachitate se vor percepe majorãri de întârziere potrivit prevederilor legale în materie de colectare a creanţelor fiscale.
In cazul dvs, diferenta de indemnizatie calculata se va scadea din contributia de sanatate pe care ar trebui s-o platiti in perioada viitoare.