o societate privata, poate dispune reducerea salariilor mai mari de 1500 lei cu 5-10%???? in ce baza? este legal??
atat timp cat la nivel de societate exista un contract colectiv de munca aplicabil in care in 2007 s- a prevazut o marire cu 5 % a salariilor, acum poate redu aceste salarii doar pe fondul asa zise ”crize economice” din unitate???
va multumesc.
1. Faceti o sesizare la ITM.
2. Daca nu se rezolva, actionati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Avand in vedere faptul ca "Salariile se stabilesc prin negocieri individuale sau/şi colective între angajator şi salariaţi sau reprezentanţi ai acestora" se poate dispune reducerea salariilor din cadrul unei companii ca urmare a negocierilor colective? Acest lucru este valabil pentru cresterile salariale si nu am gasit nicio reglementare care sa interzica acest lucru si cand este vorba despre reducerile salariale.Multumesc.
Legea spune clar ca nu se poate interveni asupra nici unui element al contractului individual de munca fara acordul salariatului. In concluzie nu se poate nici creste si nici miscora nivelul salarial fara ca angajatul sa fie de acord cu acest lucru. Singura exceptie este sanctiunea discipilinara si nici asa nu se poaet scadea salariul pentru o perioada mai mare de 3 luni.
Cat priveste marirea salariului inca nu am auzit pe nimeni sa se plaga ca i s-a marit prea mult sau prea des salariul :)
Permiteti-mi sa va contrazic dar pot sa va spun ca prin negocieri colective se poate dispune cresterea salariilor. Este o practica foarte des folosita. Problema mea era daca se pot si reduce salariile in baza aceluiasi articol din lege. Am sunat la dircetia de munca si mi-au dat un raspuns total evaziv in care nu mi-au zis nici da nici nu.
Eliminare sporuri
ionii
Directorul societatii la care lucrez a hotarat printr-o decizie(pe care am refuzat sa o semnez) eliminarea tuturor sporurilor acordate personalului TESA, cu ... (vezi toată discuția)