avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 142 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reducere salarii , legal???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reducere salarii , legal???

o societate privata, poate dispune reducerea salariilor mai mari de 1500 lei cu 5-10%???? in ce baza? este legal??
atat timp cat la nivel de societate exista un contract colectiv de munca aplicabil in care in 2007 s- a prevazut o marire cu 5 % a salariilor, acum poate redu aceste salarii doar pe fondul asa zise ”crize economice” din unitate???
va multumesc.
OK. Dar care este baza legala? De ce art.157 din Codul Muncii imi da voie sa cresc salariile tuturor angajatilor cu un anumit procent prin CCM dar nu-mi da voie sa le reduc tot prin CCM? Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Si cand se face marirea de salariu aveti nevoie de acordul salariatului, numai ca de mariri nu se plange nimeni.
lili_76 a scris:

Avand in vedere faptul ca "Salariile se stabilesc prin negocieri individuale sau/şi colective între angajator şi salariaţi sau reprezentanţi ai acestora" se poate dispune reducerea salariilor din cadrul unei companii ca urmare a negocierilor colective? Acest lucru este valabil pentru cresterile salariale si nu am gasit nicio reglementare care sa interzica acest lucru si cand este vorba despre reducerile salariale.Multumesc.


Da, se poate dispune reducerea salariilor fie prin negocieri individuale , fie prin negocieri colective. In acest din urma, consider ca trebuie sa aveti un sindicat sau reprezentanti ai salariatilor cu care se negociaza acest lucru . De asemenea, daca aveti CCM la nivel de unitate ...prin act aditional la acesta se pot face modificari salariale (mariri sau micsorari), iar apoi o decizie colectiva de modificare a salariilor.
Multumesc freeelis.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificarea formei de salarizare in cadrul societatii si micsorarea salariilor Mihail Hritcu Mihail Hritcu Societatea X are incheiat la nivel de unitate C.C.M. Avand in vedere actuala situatie economica, conducerea societatii doreste modificarea formei de salarizare ... (vezi toată discuția)
Modalitate reducere salar pt toti salariatii nicoletatrenea nicoletatrenea Buna ziua ma puteti ajuta cu o lamurire legat de reducerea salariului tuturor salariatilor pentru o perioada determinata la 80% de exemplu Care sunt ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in urma negocierilor sindicat-patronat , s-au obtinut ... d_tudorica d_tudorica Buna ziua, in urma negocierilor sindicat-patronat , s-au obtinut majorari salariale.Daca nu fac parte din sindicat este posibil sa nu primesc marirea ... (vezi toată discuția)