avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare contract munca functionar public
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare contract munca functionar public

Buna dimineata! am o problema mai delicata si as vrea sa stiu cum ar trebui sa procedez sau ce as putea facea pentru a-mi fi bine.Sunt functionar public pe o perioada determinata, adica in locul unei persoane care si-a suspendat activitatea pe 3 ani;am stiut acest lucru de la bun inceput insa nu am stiut ca voi face si un bebe.Acum apare problema:persoana vrea sa inceteze contractul de munca, lucru bun pentru mine daca nu ar fi blocate posturile astfel incat daca ea vine si inceteaza activitatea si eu voi ramane in "aer" si ce e mai grav ar fi ca, poate nu as beneficia de indem de crestere copil.....................daca nu as gasi repede un loc de munca pentru 2 luni, caci in martie ar trebui sa intru in prenatal.Ce vreau sa intreb este: daca apuc si intru in prenatal in martie pe 3 martie de ex., si ocupanta postului revine pe 4 martie si cere incetarea contractului eu sunt afectata sau nu? adika pot sa beneficiez de indem. sau nu? se considera incetat contractul meu de munca daca ea renunta, implicit eu nemaiavând dreptul nici la concediu de maternitate nici la indm. copil?multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:55, 30 Ianuarie 2009
Domnul Elis multumesc,am inteles, dar prima fraza cred ca nu e definitivata.....................dar la cate raspunsuri dati, e de inteles.Oricum astept sa vad ce vrea titulara si apoi o sa vad ce pot face..................totusi daca eu apuc si intru in conc. de maternitate din martie...........................tot incetarea raportului de servici intervine? caci asa cum se dadea un raspuns mai sus codul muncii nu face diferenta intre contr. nedeterm. sau det. si nici lg. 188/99 nu stipuleaza nimik referitor la concediu maternitate pt. cei care sunt pe per. determinata. Si inca ceva, la care m+am gandit citind oug 158/05, art.23 - asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie......................;eu sunt deci asigurata. Apoi la alin.2 se spune"ca de aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla din motive neimputabile lor in una din sit. prevazute la art.1. alin1..........................daca fac dovada cu acte de la angajatori".Citind si in lg.188/99 motive neimputabile insemna si reorganizare, blocare posturi ....................credeti ca ar tine asa ceva?
Daca apuc totusi intru in prenatal in martie pe 15 iar la 2 sapt. pe 1. aprilie vine titulara si cere incetarea rap. de serviciu , cum ramane cu mine? cu banii pe care incepusem sa+i iau ca indemniuatie de maternitate?
scuze, m-am cam reptetat pe alocuri, dar cand esti intr-o situatie de genul asta................intrebi si de 100 de ori...........si mai ales doresc raspunsuri exacte cu temei legal......................pentru a ma putea duce eventual la res. umane, sa stiu si eu ce sa sustin#-o
Scuze pentru fraza incompleta ...:)
Cele 12 luni prevăzute art.1 din OUG nr.145/2008 pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate potrivit legii.
Reorganizarea este o baza legala pentru concedierea pentru motive neimputabile sau incetarea raportului de serviciu pentru motive neimputabile angajatilor.

1. Conditiile pentru acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului sunt prevazute in OUG nr.148/2005.
2. Indemnizatia de maternitate este suportata integral din bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Daca intrati in prenatal, veti primi indemnizatie de maternitate.
Multumesc! ok, primesc indemnizatia de maternitate, deci cca 126 zile, dar dupa aceea?cand ar tb sa intru in crestere copil 2 ani ce se intampla? dupa cum gandesc eu as putea intra in cic, caci acest conc. de maternitate , de 126 zile, se adauga la lunile lucrate anterior, deci stagiul de 12 luni ar fi complet........................insa din ce imi spuneti nu ar fi asa.......................si de ce? temeiul legal, cu art., poate ma dumiresc! si apropos..............cum spuneati, intr-adevar incetarea rap. de serv. de catre titulara postului atrage automat si inc. rap.meu, indiferent in ce concediu as fi(odihna, risc maternal, etc............)este un raspuns de la ANFP................desi tot nu inteleg nici acest lucru, caci oug 96/2003, art.21 lit c, interzice angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca/serviciu............fara se se faca mentiune de contract det/nedet, functionar public sau nu????????? va mutumesc anticipat pt. raspuns!
Daca va referiti la art.21 lit.c din OG nr.96/2003, atunci uitati-va si la alin.3 al aceluiasi articol din acelasi act normativ, din care citez : Dispoziţiile alin. (1) nu se aplica în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii. :)

Pentru a intra in CIC trebuie sa aveti in ultimul an anterior datei nasterii copilului, realizate timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal - aceasta este conditia impusa de OUG nr.148/2005.
Cele 12 luni pot fi constituite din perioade in care ati fost angajata la care se pot adauga si perioade asimilate, cum ar fi perioadele in persoanele respective :
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state;
k) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii.

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal denysa09 denysa09 buna ziua. sunt insarcinata in 23 de saptamani. data probabila a nasterii este 27 decembrie. mi-am bagat cartea de munca la o cunostinta cu 2 ore pe zi anul ... (vezi toată discuția)
Voi beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? Clau_brinza Clau_brinza Buna ziua ! In legatura cu indemnizatia pentru crestere copil , am si eu unele nelamuriri : am fost in somaj pana la sfarsitul lunii martie 2011 , iar de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ralucamarya ralucamarya Buna seara, am 21 ani si sunt insarcinata in luna a5a. In data de 10februarie2015 implinesc 1an la locul de munca, fiind primul loc de munca cu contract. As ... (vezi toată discuția)