Buna ziua !
Am cumparat un apartament si doresc montarea unei centrale termice de apartament. Proprietare coloanei (prima care a montat pe scara centrala de apartament) mi-a spus ca inainte de a merge cu mine la notar sa semnam un acord ca imi da voie sa montez si eu centrala, sa-i platesc 200 euro. Eu am spus ca sunt de acord sa platesc, dar vreau sa platesc doar cota mea parte din devizul platit de ea cand si-a montat centrala. Aceasta a refuzat, motivand ca trebuie sa ii plateasca din acesti 200 de euro si pe ceilalti care si-au montat centrala pana la acest moment. Ma puteti ajuta, va rog? Am inteles ca este o ordonanta prezidentiala care reglementeaza asta. Nu este normal sa platesc doar cota parte (in cazul meu suma din deviz impartit la 16 adica la numarul de apartamente din scara)?. Sau ce ma fac daca nu vrea sa mearga la notar? Raman fara apa calda si caldura? Mentionez ca deja m-am debransat definitiv de la incalzirea centralizata si firma care monteaza centrala ma asteapta cu actul semnat la notar cu proprietara coloanei de gaz. Ce spune legea si care este aceasta?
Va multumesc anticipat.
Discutati si cu ceilalti vecini, ca doar si-acestia au platit, apoi si-acestia poate vor primi o parte din bani de la dumneavoastra daca se aplica schema pe care am descris-o mai sus si aplicata in unele asociatii.
Intr-un bloc vecin, un proprietar a cheltuit singur si-a realizat instalatia. Apoi a cerut fiecaruia care s-a bransat cate 100 dolari si-apoi 100 euro. De la inceputul lui 2005 pana in 2009 s-au bransat toti de pe scara respectiva platind aceasta suma fixa si fara a mai face calcule...
Au fost comentarii dar foarte subtiri pentru ca au realizat ca toti platesc aceeasi suma si cel ce a cheltuit initial si-a blocat o suma frumoasa de bani chiar daca in 5 ani a recuperat dublu.
La alta scara lucrarea s-a facut prin asociatie, dar au participat numai jumatate din proprietari. Fiecare a contribuit cu cate 450 lei acoperind intreaga cheltuiala. S-a stabilit atunci ca pe masura ce vor solicita si altii acordul, sa-l dea asociatia (simplu acord cu semnatura presedintelui si stampila, fara notar...) dar fiecare nou solicitant sa achite asociatiei cate 450 lei. In 4 ani s-a bransat toti la aceasta instalatie iar banii, pe masura ce au fost incasati s-au repartizat tuturor proprietarilor de pe scara respectiva in fondul de reparatii.
V-am dat cateva exemple de cum se pot intelege oamenii in privinta bransarii la gaz, dar pot si fi alte metode. Important este sa va intelegeti pentru ca ramaneti vecini o viata si anumite lucruri nu se pot evalua in bani si nici cumpara.
Ma aflu intr-o situatie similara descrisa de jupanu_73.
Doresc sa ma racordez la coloana de gaz de pe casa scarii (coloana ridicata de patru vecini). Problema este ca imi sunt cerute sume foarte mari (cota parte), adica 200x4 (\"proprietari\")= 800 eur.
Din rationamentele de calcul pe care le-am vazut pe mai toate forumurile, cota parte care ar trebui platita, in cazul meu, este de o cincime din costurile totale ale coloane.
Imi este foarte greu sa cred ca acea coloana a costat 4000 eur.
Mentionez si faptul ca proprietarii coloanei refuza sa imi prezinte devizul/devizele coloanei, si mai nou unul dintre ei nici nu vrea sa imi mai dea acordul. Ce pot face in acest caz?
Am vazut mai multe posturi in cu privire la calculul \"cotei parte\" insa nu am vazut pe nimeni sa spuna daca exista o lege/reglementare care sa oblige proprietarii acestor coloane sa aplice o anumita formula de calcul. Exista o lege care sa reglementeze formula de calcul a cotei parte?
Ce inseamna acest drept de proprietate asupra coloanei de care se tot vorbeste? Cine reglementeaza acest drept, cum, prin ce lege. Ce parte din coloana imi revine mie ca si proprietar?! Daca sunt proprietar pot pune robineti pe coloana sa inchid gazul... doar sunt proprietar si fac ce vreau cu bunul meu... Care sunt legea/legile care reglementeaza acest drept de proprietate asupra coloanei?
Am mai citit posturi in care se spunea ceva si de o actualizare in functie de inflatie a pretului. Dar de un calcul al gradului de uzura in functie de durata de viata a coloane nu se poate vorbi? (ex: coloana are durata de intrebuintare 30 ani, coloana la care vreau sa ma racordez are deja 16 ani, de ce trebuie sa o platesc de noua?) Exista lege/legi care sa impuna plata unei actualizari in functie de inflatie?
Am mai vazut unele posturi ce numesc aceasta lucrare o investitie (investitie cu intelesul plasarii unui capital cu scopul de a obtine profit), daca aceasta este o investitie atunci cei care nu prezinta documente justificative si pretind un profit sunt scutiti de impozite?! In cazul in care acasta este o investitie si eu nu doresc sa fiu investitor/proprietar, pot sa reclam investitorii la ANPC in cazul unor avarii?! In cazul unei avarii cine plateste? In cazul costurilor de mentenanta/revizie cine plateste?
In cazul in care devin proprietar si dupa o anumita perioada nu mai doresc sa fiu racordat la coloana vecinilor ce voi face?! Le cer banii inapoi, sau imi pot lua o bucata de coloana?!
Va rog sa nu ma intelegeti gresit, eu sunt deacord cu plata acesti cote parte la "investitia" coloanei, dar nu doresc sa fiu luat de prost. Pentru a fi fair play, am adus o firma autorizata ANRE care a facut o evaluare a coloanei si un deviz pentru o coloana noua (de fata cu toti \"proprietarii\"). Costurile pe factura proforma ptr. coloana noua = 2400 lei. Justificarea sumelor pretinse de proprietari : \"asa vreau eu\".
Astept sugestii, articole de lege, hotarari instante, parerea unui avocat etc.
Lege pentru calcul cota-parte nu este, dupa stiinta mea, dar in cazul acestei coloane costurile ei se impart la numarul de proprietari care "s-au intepat" in ea.
Bine ar fi sa se faca calculul in euro pentru a avea o referinta cat de cat fixa.
Atati euro a costat initial, atatia suntem, impartim, atatia euro revine fiecaruia, transformam in lei, noul venit plateste partea lui celor dinainte in sume egale, la cursul actual al euro, evident.
Pai dreptul de proprietate este al celui care a platit. Initial a fost unul care a facut toate demersurile si a platit costul integral al lucrarii.
Ulterior, cei care "se vor fi inteapat" vor imparti acest cost total impreuna cu proprietarul initial, devenind si ei proprietari. Bine ar fi ca aceasta tranzactie sa se faca la notariat, dar e destul de complicat pentru niste oameni care se inteleg prin a bate palma. Riscant totusi, dar ma rog, asa se poarta in Romania. Se vand case, pamanturi, masini cu biletele de mana, darmite o coloana de gaze....
Pai daca "asa vreau eu", nu aveti decat sa ajungeti in instanta pe "obligatia de a face" acolo unde instanta va hotari cine si cat trebuie sa faca, adica sa va permita accesul la coloana pentru o anumita suma de bani.
Si asta pentru ca Distrigaz nu permite montarea unei alte coloane de gaze, deci sunteti in situatia ca nu aveti de ales, dar si spatiul acesta restrans este totusi sau poate fi reglementat de o instanta de judecata, daca de bunavoie nu vor.