avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cine te apara daca esti dat afara fara motiv????
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cine te apara daca esti dat afara fara motiv????

Daca esti dat afara fara un motiv, ti se cere sa predai responsabilitatile altcuiva si ti se sugereaza ca pt tine se va gasi o solutie de salarii compensatorii ... desi nu ai fost informat ca esti dat afara sau altceva de felul asta, ce ar trebui facut ?
este foarte urgent, pt ca azi s-au intamplat toate astea.
se poate apela la avocatul poporului ... sau cum anume pt ca e cam greu sa platesti un avocat daca tocmai se discuta sa ramai fara job.
Cel mai recent răspuns: veronik , utilizator 13:46, 14 Ianuarie 2009
Acum ma mai gandesc ca decat sa ramai undeva unde nu te mai vrea seful si iti face zile fripte ... Nu e deloc corect ce se intampla, dar trebuie gasita o rezolvare in favoarea angajatului. Nu exista motive disciplinare reale pt a fi dat afara.
Azi s-a dus normal la serviciu si tot pt azi i-a spus seful ca-i va indica optiunile ce le va avea.
Pentru predat a avut o decizie scrisa si semnata de loctiitorul CEO-ului. Nu are inca nimic scris de demisie sau concediere. Pt functiile de conducere, preavizul este de 20 sau 30 de zile?
Dar daca esti concediat nu mai primesti acele salarii compensatorii ? Trebuie sa-ti dai demisia ca sa te mai alegi cu ceva ?

Multumesc !
Avand in vedere ca dvs. sau altcineva (n-am inteles exact cine se gaseste in situatia data) lucreaza in IT-ul companiei, exista ratiuni de securitate care in practica creaza o atipica rezolvare a problemei concedierii.
In alta ordine de idei, raporturile de munca pot inceta doar de drept(nu e cazul aici), ca masura unilaterala luata de angajat(demisie), masura unilaterala luata de angajator(concediere), sau prin acordul partilor(iarasi nu cred ca e cazul).
Contrar opiniei populare a concedia pe cineva nu este "ilegal" si nici nu e obligatoriu sa beneficiezi de salarii compensatorii(in afara unui salariu lunar- cf CCMUN 2007-2010). Depinde de contractul indicidual, colectiv pe unitare, ramura, etc.
In orice caz, asa cum au subliniat colegii mei- decizia de concediere trebuie adusa la cunostinta salariatului in forma scrisa. Nu exista concediere verbala. Apoi, durata preavizului este de 20 zile lucratoare.
Stiu ca nu este ilegal sa concediezi pe cineva, dar trebuie sa ai si un motiv pt asta, nu ?
si da, stiu ca se poate da acel salariu compensatoriu, dar aici nu exista motiv sa fie dat afara si mai mult de atat i s-a spus doar ca vor exista cateva salarii compensatorii si asta e singurul indiciu despre ce vor sa faca.
Deci, ii arati cuiva o decizie care este numai de predare si apoi ii spui ca se va gasi o solutie si pt el, evetual cateva salarii compensatorii. Alaltaieri nu stia nimic despre asta, ieri afla de acest lucru si apare si persoana careia trebuie sa-i predea. Cu o saptamana inainte vorbesti cu seful si iti spune ca in ianuarie cand se va face evaluarea iti va marii salariu si totul este ok si apoi primesti decizia de predare de la acelasi sef si aflii de salariile compensatorii care sa fim intelesi nu se dau decat daca pleci din firma. A, si inca ceva: luni iti mai da exact acelasi sef si un loc de parcare la firma, iar marti, adica ieri se intampla ceea ce am povestit deja. Esti socat, nu stii ce se intampla si cum sa reactionezi.
In mod normal salariatul trebuie sa aibe exemplarul sau al deciziei de predare iar aceasta decizie trebuie sa fie motivata. Predarea unei activitati prevazuta in fisa postului trebuie motivata. Este bine sa pastreze decizia in eventualitatea unui conflict de munca. Cu ce data trebuie sa predea activitatea, era data de 13.01? Am inteles ca a fost solicitata predarea anterior emiterii deciziei. Are cel putin o dovada? Este un abuz solicitarea predarii anterior unei decizii. Cand a semnat de luare la cunostinta a pus data exacta cand i s-a adus la cunostinta decizia? Sunt amanunte care fac diferenta dintre legal si ilegal.Desi poate sa incante salariatul cu acordarea unor salarii compensatorii pentru prezentarea demisie este bine sa stie ca odata scrisa demisia se considera ca salariatul este cel care renunta la locul de munca.In cazul demisie nu se beneficiaza de ajutor de somaj, preavizul acordat de salariat societatii este de 30 zile calendaristice pentru functii de conducere si 15 pentru functii executie iar angajtorul poate admite demisia fara sa solicite efectuare apreavizului.. In cazul concedierii disciplinare nu se platesc salarii compensatorii. In cazul concedierii prin desfiintarea postului se acorda salarii compensatorii, preavizul este de 20 zile lucratoare.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2009
adelaida_07, utilizator
Decizia predarii este din data de 8 sept 2008 si nu scrie decat cui trebuie predate. Nu este trecuta nici o data limita de predare Nu este trecuta nici o data pt predarea activitatii.. Ieri i s-a dat aceasta decizie scrisa si a semnat ca a luat la cunostinta de ea, a trecut si data de ieri. Are un exemplar. Totul s-a dorit sa se faca foarte repede, nu a fost lasat nici sa mearga la masa (i-au fost aduse niste sandvisuri, atunci cand a zis ca se duce la masa) si pana nu a terminat de predat a fost rugat sa nu plece acasa (programul de munca se terminase). Predarea nu a fost motivata cu nimic.

Foarte bine de stiut chestia cu demisia si somajul sau cu desfiintarea postului si salariile compensatorii!!! multumesc mult de informatii !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fortata sau concediere? did_oana did_oana buna ziua, sunt angajata de aproape 1 an ca agent de vanzari si astazi seful meu direct m-a informat ca relatia noastra de colaborare nu mai merge si ca ar ... (vezi toată discuția)
Preaviz Marius-Alexandru Marius-Alexandru Buna seara! O intrebare, mai am preaviz pana pe 27/12 si astazi le-am comunicat sefilor ca mai vin doar pana vineri, ei au inceput sa ma ameninte ca daca nu ... (vezi toată discuția)
Preaviz cu probleme sau nu nileni nileni in luna decembrie am fost in concediu medical pentru ingrijirea copilului pina la 7 ani. apoi pe 23.12 si 24.12 am lucrat.dupa terminarea programului mi-am ... (vezi toată discuția)