avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... contributie CAS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

contributie CAS

IN CAZUL IN CARE NU AM STIUT CA TREBUIE SA PLATESC ASIGURAREA CAS SI SUNT PERSOANA FIZICA AUTORIZATA DIN 2001,SUNT OBLIGAT SA PLATESC DIN URMA PE TOTI ACESTI ANI ?PE CE PERIOADA PREVEDE LEGEA CA TREBUIE PLATITA CONTRIBUTIA ?
VA MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RASPUNS!
Cel mai recent răspuns: cosmin07 , utilizator 08:53, 30 Aprilie 2009
camellia_camy a scris:

IN CAZUL IN CARE NU AM STIUT CA TREBUIE SA PLATESC ASIGURAREA CAS SI SUNT PERSOANA FIZICA AUTORIZATA DIN 2001,SUNT OBLIGAT SA PLATESC DIN URMA PE TOTI ACESTI ANI ?PE CE PERIOADA PREVEDE LEGEA CA TREBUIE PLATITA CONTRIBUTIA ?
VA MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RASPUNS!

Eu privesc complet diferit problema dvs., fata de doamna Albu si de domnul Bucuroiu!

1. Avand in vedere prevederile citate de domniile lor din Codul de procedura fiscala, executarea sumei reprezentand CAS s-a prescris, respectiv nimeni o mai poate urmari, intrucat i-as da in judecata si as castiga, dar:
2. Eu as plati cat mai mult din aceasta suma, intrucat cu cat platesc mai mult CAS, cu atat pensia mea va fi mai mare!

Alegerea va apartine!
Sumele datorate pe perioada 2003 - 2008 nu sunt prescrise, astfel incat un asemenea litigiu este sortit pierderii de la inceput.
Potrivit Codului de procedura fiscala, dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in termen de 5 ani, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel. Termenul de prescriptie a dreptului incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala , daca legea nu dispune altfel.
Din mesajul postat de user rezulta ca o "inteligenta" institutie publica a dormit vreme de opt ani, user-ul primind, probabil, o instiintare de plata deabia acum! Procesul se castiga si cu ochii inchisi, cu un avocat, desigur!
Problema este alta: doreste user-ul ca perioada de opt ani sa nu fie avuta in vedere la calculul pensiei? Eu n-as dori dar nu sunt eu in aceasta situatie!
Am C.M.V. si din anul 2005 din luna iunie nu am mai platit CAS-ul pentru persoana mea deoarece mi-am facut o asigurare privata se pensie ,platind doar CAS-ul angajatilor. In jurul datei de 20 dec.2008 am primit de la CJPAS o adresa prin care am fost anuntat ca am de plata o suma de bani in contul de pensii plus accesoriile pe numele meu. Imi permite legea ca eu sa nu cotizez la fondul de pensii atat timp cat nu doresc sa am pensie platita de statul roman?Mai concret nu vreau pensie de la stat nu cotizez. Am dreptul la aceasta optiune sau este obligatorie platirea cotizatiei catre fondul de stat atat timp cat eu am ales sa am o pensie facultativa.De mentionat ca eu am avut un cotract de asigurare cu Casa de Pensii insa din cate stiu dupa 6 luni de la neplata acesta devine nul .
cosmin07 a scris:

Am C.M.V. si din anul 2005 din luna iunie nu am mai platit CAS-ul pentru persoana mea deoarece mi-am facut o asigurare privata se pensie ,platind doar CAS-ul angajatilor. In jurul datei de 20 dec.2008 am primit de la CJPAS o adresa prin care am fost anuntat ca am de plata o suma de bani in contul de pensii plus accesoriile pe numele meu. Imi permite legea ca eu sa nu cotizez la fondul de pensii atat timp cat nu doresc sa am pensie platita de statul roman?Mai concret nu vreau pensie de la stat nu cotizez. Am dreptul la aceasta optiune sau este obligatorie platirea cotizatiei catre fondul de stat atat timp cat eu am ales sa am o pensie facultativa.De mentionat ca eu am avut un cotract de asigurare cu Casa de Pensii insa din cate stiu dupa 6 luni de la neplata acesta devine nul .

Cand ati incheiat contractul de asigurare sociala?
Daca timp de 6 luni nu platiti C.A.S. conform contractului, casa de pensii poate sa il rezilieze. Suma reprezentand C.A.S. si majorari de intarziere se executa silit.
Va sugerez sa va interesati daca a fost reziliat contractul; este posibil sa nu fi fost reziliat iar obligatiile dvs. catre B.A.S.S. sa creasca pe masura ce trece timpul!

Alte discuții în legătură

Trebuie sa platesc casei de pensii o datorie din 2002? Livica Livica Am o problema pe care va rog sa ma ajutati sa o rezolv! In 2002 am facut un contract la Casa de pensii pentru ca nu lucram . Din 2003 m-am angajat si nu am ... (vezi toată discuția)
Notificare rest de plata cass dafina25 dafina25 plata cas 2012.Am primit zilele acestea o notificare de la Anaf cu un rest de plata la sanatate ,din 2012,de 85 lei(suma cu penalitati cu tot);mentionez ca a ... (vezi toată discuția)
Contributie cas dana_gorj dana_gorj obligatia de inregistrare a contributiei cas se prescrie ? in cati ani ,3 sau 5 ?angajatorul nu a inreg oblig de plata a cas si nu a depus nici declaratia ... (vezi toată discuția)