avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Amenintat cu Insusirea bunului propriu de catre ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Amenintat cu Insusirea bunului propriu de catre politia municipala timisoara

este pentru prima oara cand postez pe o pagina de aceasta...pentru ca mi sa intamplat ceva "extraordinar" in data de 30.07. am fost trimis de catre parinti sa cumpar 2 paini de la magazin... la intoarcere catre casa 10-15m de magazin am gasit un cercel care parea de aur langa o bordura pe strada unde stau. nu se stia nimica de el...nu se cunostia nici un eveniment intamplat in zona respectiva(furt,vatamare etc) si mai tarziu dupamasa avand nevoie de bani mam gandit sa-l vand (fapt si facut). A 2-ua zi dimineata la usa 2 politisti imbracati civil m-au ridicat de la domiciliu fara nimic act la indemana lor care sa solicite prezenta mea la sediu si am fost dus la politia municipala din timisoara sa mi se ia o declaratie cum am intrat in posesia cercelului si ce am facut cu el... tot atunci am aflat abia ca a fost un caz de furt in fata scarii la noi... am fost jignit in toate felurile ... tinut tinut aproape 5 ore ... sub acuzatia lor verbala de suspect la fapta.s-au luat declaratii si de la mama si ciudat de la sora care este inca minora. spunetimi si mie sa inteleg va rog frumos. am gasit "un bun" pe strada care nu se stia nimica despre el.ce sa fi facut? se poate prezenta cu vreo repercusiune aceasta poveste care v-am povestit-o akuma???cred k este valabil ca si articolul cu bunul gasit la tomberon:P. stau acuma intr-un stres deoarece acei 2 "agenti" politisti ce eram ma amenintau k dak il gasesc pe faptas si el ma recunoaste o sa aibe grija sa patesc la fel...ca el.lamuritima si pe mine cu ceva...multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 1 August 2012
Sylverro, utilizator
Nu conteaza ca bunul apartinea sau nu victimei (ar fi relevant doar in cazul stabilirii participatiei, dar pt dvs nu e cazul), textul de lege se refera strict la bunurile pierdute. Daca de exemplu gaseati o bicicleta la groapa de gunoi si o insuseati nu ati fi savarsit nicio infractiune.

Dupa cum vi s'a explicat si mai sus,cercelul fiind un bun de valoare nu putea fi abandonat si aveati obligatia legala de a'l preda la politie.
Ultima modificare: Vineri, 3 August 2012
alex_np, utilizator
acum, probabil o sa primiti doar o amenda administrativa, nu cred eu ca ajungeti in instanta cu aceasta infractiune
Si inca ceva in completarea raspunsurilor primite de la colegi. Este gresit sa spuneti ca cei doi politisti v-au "amenintat". Amenintare este atunci cand cineva va constrange cu savarsirea vreunei infractiuni prevazute de C.Pen. Ori organul de cercetare v-a pus in vedere ca veti fi acuzat de infractiunea de insusire a bunului gasit.
Aceasta este o promisiune,nicidecum o amenintare.
Aceasta greseala o intalnim la tot pasul,mai ales la Antena3(Basescu a "amenintat" ca face plangere penala) sau diferite exemple...
In situatia in care nu s-au depasit cele 10 zile, de la data cand ati gasit bunul, (inteleg ca nu ar fi trecut decat o zi pana ati fost citat la politie) , organele de cercetare penala NU pot lua nici o masura de sanctionare impotriva dvs. pentru ca nu se indeplineste una din conditiile infractiunii , respectiv nu au trecut cele 10 zile in care puteati sa predati bunului politiei.
Neavand nici o legatura cu furtul fapta, neintrunind conditiile infractiunii prev de art.216 privind insusirea bunului gasit. Chiar daca bunul a fost amanetat, oricand puteati sa-l rascumparati in perioada celor 10 zile si sa-l predati la organele de politie.
Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut, sau de a dispune de acel bun ca de al său, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Haideti sa nu incurcam utilizatorul si sa interpretam corect textul de lege, fapta a fost savarsita si s-a consumat.
Dupa cum prevede textul legal, elementul material al infractiunii de insusire a bunului gasit are doua modalitati:
1 - a nu preda in termen de 10 zile bunul gasit
SAU
2 - a dispune de bunul gasit ca de un bun propriu, pentru aceasta varianta, legea neprevazand termenul de 10 zile, ci infractiunea se consuma in momentul dispunerii, in speta de fata la momentul amanetarii.
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2012
ContSters178374, utilizator

Alte discuții în legătură

Furt, consecinte addeeea92 addeeea92 buna ziua.sotul meu acum o luna jumate a gasit in bancomat o suma de 1000 de lei pe care a luat-o.azi a primit citatie de la politie ca sa se prezinte maine la ... (vezi toată discuția)
Insusirea bunului gasit Daniel_Petre Daniel_Petre Buna seara, am si eu o mare problema, am gasit un telefon pe trotuar am scos cartela si am aruncat-o. Intre timp proprietarul a intrebat mai multe persoane ... (vezi toată discuția)
Pot fi invinuit de insusirea bunului gasit? clementzzamf clementzzamf Am gasit niste bani azi,vreau sa stiu daca pot fi acuzat de ceva daca nu ii inapoiez? P.S. Sub 2 milioane,lei vechi. (vezi toată discuția)