As dori sa stiu daca la o intreprindere de stat are voie cineva sa te plateasca si sa te ponteze zi de zi daca nu ai semnat un contract de munca ba mai mult iti da si bonuri cadou,da si fluturasi si plateste si concedii medicale?
In situatia in care aceasta problema continua sa persiste de a nu-ti face un contract de munca si toate darile catre stat ( CAS si Impozitul)este platit de angajator ce demersuri se pot face pentru a intra in legalitate daca angajatorul nu semneaza un contract de munca cu o persoana pe care o are angajata .
am solicitat si o adeverinta de salarizare pentru medicul de familie si am si viza de la CAS si am si trimetere la un medic specialist pe care mi lea dat fara nici o problemna asa ca eu consider ca ei sunt in ilegaltate prin faptul ca evita sa-mi faca contractul de munca desi eu sunt angajat ca inginer pe functie si semnez acte dar vad ca acum a uitat sa-mi faca noul contract de munca pe care sa-l semnez de comun acord cu angajatorul
1. - E cam ciudata povestea dvs. si eu nu cred ca nu aveti CIM
- Daca sunteti asigurat si la sanatate si vi se plateste si salariu nu inteleg de ce spuneti ca nu aveti CIM.
- Poate a fost incheiat si semnat de alta persoana in locul dvs.
- Mergeti la comp. Resurse umane si solicitiati un exemplar din CIM.
2. Puteti face o sesizare la ITM ca nu ati primit un exemplar din CIM si tot de la ITM va poate spune daca aveti sau nu un CIM inregistrat la ei.
3. Codul muncii spune:
Art. 10
Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.
Art. 16
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana.
Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
(4) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.