avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1017 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nulitate act autentic lipsa cauza
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nulitate act autentic lipsa cauza

Fiul ii vinde mamei prin mandatar un apartament. In contractul autentificat se specifica ca pretul a fost achitat integral anterior autentifcarii actului. La o luna fiul decedeaza, iar unul dintre mostenitori cere nulitatea absoluta a contractului pe motivul ca lipseste cauza datorita lipsei contraprestatiei: cumparatorul trebuie sa plateasca pretul. Ori acest lucru nu s-ar fi intamplat, precizeaza in actiune, pt. ca vanzatorul era in coma in spital (ciroza hepatica) si nu avea cum sa primeasca banii. Solicita proba cu un martor, respectiv mandatarul.
Cate sanse sunt in practica de admisibilitate a probei testimoniale peste un act autentic?(tert-fapt juridic-orice mijloc de proba)
Ce sanse sunt sa castige un asemenea proces mostenitorul?
Cum se apara cumparatoarea?
Astept cu interes opinii pro si contra.
Cel mai recent răspuns: pati , utilizator 23:15, 15 Ianuarie 2009
Nu s-a atasat nimic la actiune, in afara de contract si procura. Nu are inscrisuri pt. neplata pretului, decat o presupunere cum ca, fiind in spital vanzatorul in coma hepatica, nu avea cum sa primeasca banii. Citez"per a contrario, banii ar fi trebuit depusi in contul defunctului sau al mandatarului pt. afi impartiti intre mostenitorii acestuia, dar nu s-a intamplat acest lucru, aspect care ma indreptateste sa afirm ca, in realitate, pretul nu s-a achitat".
Avand in vedere vanzarea intre rude, nici cumparatoarea nu are un inscris(ordin de plata sau chitanta)doveditor pt plata pretului, asa ca ramane la judecator sa aprecieze declaratiile de martor.Singurele acte in apararea cumparatoarei sunt alte acte de instrainare prin care vanzatorul,exprimandu-si liber si constient vointa, chiar pe patul de spital, dispune de un teren.
Ce probe mai pot fi aduse in apararea cumparatoarei?
Procura spune clar: mandatarul va incasa pretul. Declaratia mandatarului si a cumparatorului privind incasarea de catre vanzator a pretului, anterior incheierii contractului, in conditiile in care mandatul nu spune nimic despre incasarea acestui pret (dimpotriva, pune in sarcina mandatarului incasarea acestuia) nu tine loc de dovada a platii pretului, cu atat mai mult cu cat nu exista nicio chitanta care sa aresta incasarea pretului de catre vanzatorul-mandant.

Nu cred ca se poate invoca nici imposibilitatea preconstituirii unui inscris doveditor al platii.

Cred ca actul este, in fapt, o donatie simulata. Sau o intelegere intre mandatar si cumparator privind fraudarea vanzatorului, respectiv a celorlalti mostenitori.

Ar mai exista posibilitatea ca mostenitorii sa se indrepte impotriva mandatarului care, potrivit procurii, trebuia sa incaseze pretul si apoi sa-l predea mandantului, lucru care nu s-a intamplat. Datoria de a da socoteala de indeplinirea mandatului exista in continuare, iar mostenitorii pot cere ei socoteala mandatarului pentru datoriile acestuia fata de mandant.

Liviu S.Bordas
Putintel ciudat cum si de ce scapa un om pe moarte, in dureri, de bunurile sale... Ca de bani nu mai avea timp sa se bucure, inteleg...
E oiar ciudatel ca un om sa mearga la spital sa dea banii in mana vanzatorului, desi stia ca vanzarea se va face prin mandatar... dar el, pentru ca sunt rude, i-a lasat sacosa cu bani la capatul patului... asta vreti sa ne spuneti ca s-a intamplat?

De terenul ala, cum dispune, cui il vinde?
Cam care e valoarea bunurilor? Adica aproximativ cati bani se presupune ca a incasat omul pe patul de spital? Cu o luna inainte de a se duce acolo unde cecurile nu mai au valoare?

Mostenitorul este tert fata de actul incheiat, pentru el vanzarea fiind un fapt juridic si nu un act, asa incat da, poate veni cu martori peste inscris. El este avand-cauza doar, nu parte in act.
Mandatarul cine e? Ce va dovedi el? Ca eu as fi introdus actiune si impotriva lui, daca eram mostenitor... Sau il chemam poate ca garant in caz ca eram cumparatoarea...
Depinde mult si de actele incheiate, ce scrie exact...
Alti apropiati mai cunosc situatia?
Avand in vedere ca mostenitorul are inscrisuri ca omul era in coma cand a primit banii, aveti dovada discernamantului muribundului? Ca si daca a primit banii crezand ca sunt ziare, tot degeaba...
Mandatarul in ce baza a facut declaratia ca s-au primit banii, a vazut? Sau cum?
CRedeti ca pot eu declara ca dv. ati primit ceva bani?

Cand au fost facute actele, ca distanta in timp si multe, multe alte amanunte conteaza... Mergeti cu actele astea la un avocat sa vedeti ce probe sa va faceti... Ca e complicat si faptic si juridic!
Acum am vazut ca actiunea in nulitatea abs a contractului de vanzare-cumparare este intemeiata pe 1303 Cod Civil.Dupa ce sustine ca pretul nu s-a platit, concluzioneaza in drept ca pretul este neserios.
Ce parere aveti?
Si eu sunt de parere ca ar trebui vazuta actiunea de un avocat.
Pot exista amanunte care sa scape in lipsa unor discutii verbale, ocazie cu care se pot pune intrebari si cere lamuriri de catre avocat.
In plus, temeiul juridic al actiunii are implicatii mari si de aici si probatoriul incuviintat de instanta poate fi altul decat proba cu martori.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Procura vanzare si incasare bani armada_maxima armada_maxima Buna ziua, Va deranjez cu urmatoarea intrebare aferenta unei procuri de vanzare -cumparare si incasare bani. In procura apare urmatorul ... (vezi toată discuția)
Hotarare care tine loc de act de vanzare-cumparare niculaucarmen niculaucarmen printr-o procura incheiata in luna martie 2008 sunt imputernicit sa vand dreptul de proprietate a unui teren. In aceeasi procura este mentionat si faptul ca ... (vezi toată discuția)
Cat timp mai este valabila procura? emiliamatei emiliamatei Buna seara, as dori sa mi spuneti va rog cat timp mai este valabila o procura , avand in vedere ca mandantul a decedat, si are mostenitori. Iar daca ... (vezi toată discuția)