ela_b84 a scris:
Buna ziua,
Pentru a nu mai deschide un topic cu acelasi subiect, voi posta si eu aici... Situatia mea este urmatoarea: am fost angajata cu norma intreaga din data de 1 dec 2007 si pana in 29 ian 2008(am plecat cu demisie). M-am reangajat in 19 mai 2008 tot cu norma intreaga. din 13 oct si pana la 31 dec am fost in concediu fara plata, iar de la inceputul anului si pana in 17 mai 2009 voi fi in concediu pentru sarcina si lauzie (cele 126 de zile). Intentionez sa plec de la ei dupa terminarea acestui concediu pentru a sta cu bebelusul, iar in CIC nu pot intra...Intrebarea mea este daca pot beneficia de somaj cand voi pleca de la ei. Conteaza daca plec cu demisie sau cu acordul partilor? As prefera sa plec cu acordul partilor pt ca am inteles ca nu trebuie sa mai stau in preaviz... stie cineva cum arata o cerere pt desfacerea contractului cu acordul partilor? Si in cazul in care pot beneficia de somaj, cat timp pot lua indemnizatie?Mentionez ca in 2007 am absolvit facultatea si nu am alta vechime in munca decat cea despre care v-am vorbit. Stiti cumva si care e valoarea indemnizatiei de somaj?
Va multumesc mult si imi cer scuze ca am pus atat de multe intrebari
1. Ca sa beneficiati de somaj una din conditiile impuse de lege, este ca incetarea c.i.m. sa se faca pentru motive neimputabile salariatului. Incetarea c.i.m. prin demisie sau cu acordul partilor nu intra in categoria motivelor neimputabile si, prin urmare, salariatul nu va beneficia de somaj.
2. Model de cerere :
Domnului Director,
Subsemnatul (a) ....... , angajat (a) al S.C. ......... , in functia de ...... , solicit incetarea c.i.m. cu acordul partilor, in baza art.55 lit.b C.mun. , incepand cu data de ....
Data, Semnatura ,
3.Cuantumul îndemnizatiei de somaj este o suma neimpozabila lunara reprezentând 75 la suta din salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata, la care se mai adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate.
Suma suplimentara este de trei la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin trei ani, o cota de cinci la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani, sapte la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani, precum si 10 la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
Indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite în functie de stagiul de cotizare. Astfel, se acorda îndemnizatia de somaj pe o perioada de sase luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, pe o perioada de noua luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani si 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.