avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dreptul la somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dreptul la somaj

Sora mea a lucrat la o firma care si-a inchis punctul de lucru datorita lipsei comenzilor.
Conform legii am vazut ca trebuie sa aiba lucrat 12 luni in ultimii 2 ani .
Din pacate ei ii lipsesc 10 zile.
Ce poate sa faca in acest caz.
Poate beneficia de un somaj diminuat? Abia peste 2 saptamani am inteles ca vor primi actele de la societatea la care a lucrat .
Ne puteti ajuta cu un sfat?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:53, 21 Iunie 2009
Potrivit art.67 C.mun., salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

În conformitate cu dispoziţiile art.78 alin.1 din CCMN, la încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

Prin urmare, de plati compensatorii beneficiaza si salariatii din sectorul privat nu numai cei din sistemul bugetar.
In primul rand buna tuturor si as dori pe cat posibil sa am parte de suportul vostru.
Am un angajat care doreste sa intre in somaj de luna acesta pentru ca si-a absolvit facultatea si ar vre sa il dama fara pentru restrangere de activitate.
In principal urmarind forum-urile ma inteles ca am nevoi ede o hotarare a asociatului unic de restrangere activitatii, o notificare a preavizului, decizia de concediere si cam atat.
Insa nelamuririle emle sunt altele:
1. pe acesta companie am 5 oameni angajati pe acelasi post: tehnician echipamente de calcul. Daca ar fi sa desfiintez locul de munca nua r insemna sa i dau pe toti afara?
2. Cum as putea sa i inchid pentru restrangere de activitate? ca din cate stiu eu nu este decat art 65 1 cu desfiintare
3. ce motive solide as putea aduce atat timp cat firma a iesit in bilantul din decembrie pe profit. Intradevar acum nu are activitate prea mare dar cum as putea dovedi si care ar fi termenul legal.

Va multumesc si astept suportul vostru cat mai curand.
1. Asociatul unic poate emite o hotarare care sa sune cam asa:
"In urma analizei normarii muncii s-a constatat ca activitatea se poate desfasura normal numai cu 4 posturi posturi de tehnician echipamente de calcul si in consecinta se va proceda la desfiintarea unui post, conform art.65 din Codul muncii".
2. Se va hotari apoi pe care din cei cinci il veti concedia si procedati conform Codului muncii.
3. Art.65 din Codul muncii a fost modificat de OUG 55/2006 si nu mai impune ca desfiintarea locului de munca sa se datoreze numai problemelor de ordin financiar sau economic. Iata cum suna acum:
Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
Cam greu de stabilit cine va fi concediat pentru desfiintarea postului, avand in vedere ca nu exista nicio prevedere legala care sa stabileasca criteriile de care sa se tina seama in stabilirea ordinii celor care urmeaza a fi concediati pentru acest motiv.
Prin analogie, parerea mea este ca se poate tine seama de criteriile stabilite prin Contractul Colectiv de munca unic la nivel national 2007 - 2010 in cazul concedierilor colective.
Din punctul meu de vedere aceste criterii(pe cine din cei 5 ii dam afara) trebuiesc bine stabilie doar in cazul in care angajatul ar avea vreo initiativa sa inainteze in instanta decizia, dar el se roaga de noi sa-l dam afara ca vrea sa ia somaj.
Prin urmare cred ca o sa iau in considerare sugestia ta valeriu in ceea ce priveste hotararea.
1. Privitor la modalitatea de a alege cine va pleca nu se poate pune si pe seama vechimii in munca?
2. Ce institutii va trebui sa informez? itm ul cu decizia de concediere, la care se ataseaza informarea preavizului si hotararea asociatului? Somajul va trebui instiintat?
3. 12 luni nu voi mai putea face angajari pe acel post?Mai sunt alte consecinte pentru companie?

Va multumesc mult pentru ajutor si astept feedback uri din partea voastra pentru ca luni va trebui sa demarez procedura asta.

Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj hornea marioara hornea marioara lucrez la o sc cu contract de munca pe perioada nedeterminata de 6 ore din 2007 si modificata 4 ore din iulie 2009.IERI SEFA A ADUS O ANGAJATA NOUA \'DE ... (vezi toată discuția)
Calcularea somajului mary_2980 mary_2980 am fost angajata peste 15 ani intr o firma care s a privatizat si apoi datorita amenintarii cu concedierile colctive am optat ptr plecare voluntara beneficiind ... (vezi toată discuția)
Pot primi somaj? Sergiu92 Sergiu92 Unic angajat la propria firma in ultimii 14 ani. Criza! In 2013 o luna concediu fara plata si patru luni cu program de doua ore, dar n-am reusit redresarea. ... (vezi toată discuția)