avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Memoriu pentru grupa I de muncã
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Memoriu pentru grupa I de muncã

Doresc un model de memoriu pe care sa-l trimit Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, in vederea initierii, de catre acest minister, a unei Initiative Legislative sau Proiect de Lege, prin care sa se recunoasca si de catre actuala Lege a Pensiilor ( 263 / 2010 ) a fostei Grupe 1 de munca ( conditii grele date de fosta lege 219 / 2000 ) cu reducerea virstei de pensionare asa cum a fost data de Legea 19/2000 .

Cu multumiri C. T.
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2012
toma st, utilizator
Mai stie careva, ceva de Pl-x 717/2011 ( proiectul de modificare a legii pensiilor 263/2010, referitor la recunoasterea fostei Grupe 1 munca ) care trebuia sa se discute in Cam. Deputatilor pe 30-31 Oct. vot final ?
Buna seara!

Urmarirea procesului legislativ pe un nou site
[ link extern ]

Numai bine!
Multumesc. Si mult noroc pe data de 14 Noiembrie. Sper sa ne dati o veste buna. Sint si eu interesat.

Iata mesajul meu trimis doamnei ministru al Muncii Mariana Campeanu

Doamna ministru,
In data de 22 Octombrie 2012 la Camera Deputatilor s-a votat Initiativa de modificare a L. Pensiilor 263/2010 referitor la fosta Grupa 1 de munca, initiata de d-l deputat UDMR de Mures, Kerekes. Dupa cum cred ca stiti, aceasta Propunere de modificare a cazut la vot ( Camera Dep. fiind for decizional ) prin votul majoritar al deputatilor PSD ( partid social-democrat ? ) si al deputatilor PNL. Spuneti mereu ca veti rezolva aceasta problema. Eu va intreb: DE ce n-ati rezolvat-o acum ? Mai pot avea incredere ca recunoasterea fostei Grupe 1 data de Legea 19 ( eu am 21 ani munciti in aceasta grupa ) v-a mai avea loc vreodata si cind ? Astept un raspuns. Multumesc.

iar acesta e raspunsul primit de la onor

Ministerul Muncii

12 noiembrie 11:38

Buna ziua,

In urma mesajului care l-ati adresat doamnei ministru Mariana Campeanu, va transmitem urmatorul raspuns
În conformitate cu prevederile art. 158 alin.1 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, perioadele de vechime în muncă realizate în grupele I şi a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor de pensionare, cu excepţia celor realizate în activităţile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt încadrate în condiţii speciale.
M urmare, nu mai există posibilitatea reducerii vârstelor de pensionare în tranşele mai favorabile prevăzute la art. 167 indice 1 respectiv anexele 4 şi 5 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, dar beneficiile timpului lucrat în fosta grupă I de muncă sunt menţinute atât din punct de vedere al stagiului suplimentar cât şi al reducerii vârstei standard de pensionare.
Măsura înăspririi condiţiilor de pensionare pentru limită de vârstă prin ajustarea vârstelor de pensionare în noua formulă evidenţiată în cuprinsul tabelului nr. 1 al art. 55 din Legea nr. 263/2010, a fost impusă de actuala criză economică şi financiară concretizată în deficite bugetare, instabilitate financiară şi mai ales rata scăzută de ocupare care a împiedicat sistemul să-şi îndeplinească promisiunea de menţinere a reducerilor vârstei standard de pensionare aşa cum au fost stabilite de art. 167 indice 1 modificat prin Legea nr. 250/2007 pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, în cazul persoanelor care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă.
Acordarea unor facilităţi la pensionare prin asimilarea grupei I de muncă condiţiilor speciale în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare în conformitate cu eşalonarea din tabelul nr. II al art. 55 din Legea nr. 263/2010, ar crea dezechilibre între contribuabili şi beneficiari iar în final ar nega chiar scopul reformei sistemului public de pensii
Modificarea practicilor de pensionare este atributul exclusiv al legiuitorului care poate impune orice măsuri pentru a asigura viabilitatea şi caracterul adecvat al sistemelor de pensii susţinute din contribuţiile persoanelor care ocupă mai mult timp un loc de muncă.

Vă dorim multă sănătate şi vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate.

Va multumim frumos pentru mesajul dumneavoastra .

Daca sunteti interesat de activitatea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale puteti accesa pagina noastra oficiala.

Cu respect,
Compartiment Comunicare, Relatii Publice si Presa

Am si eu o intrebare , unde ati lucrat dumneavoastra ?
Aveti adeverinta completata NR12 din legea 263/2010 de transformare din grupa 1 100% in conditii speciale ?
Eu am lucrat 20 ani si 8 luni in grupa 1 pana in 2001 si inca 5 ani in conditii speciale pana in 2006 intr-o turnatorie de otel si fonta, am adeverinta de transformare nr12 dar nu o vor sa o i-a in consideratie.

Alte discuții în legătură

Legea nr. 263/2010 Lungu Constantin Lungu Constantin Buna seara, va rog ce norme juridice echivaleaza grupa 1 de munca cu conditii deosebite de munca conform legii 263/2011 si in acest caz la ce varsta ma pot ... (vezi toată discuția)
Grupa i de munca s-a transformat in grupa ii de munca? nina55 nina55 am lucrat 7 ani in gr 1 de munca si pe4 ian 2012,a dus adeverinta la casa de pensii pt recalcularea deciziei si mi sa spus ca de la 01.01.2012 grupa 1 se ... (vezi toată discuția)
Grupa i de munca sorin198 sorin198 Buna ziua!As dori sa aflu daca in prezent se mai tine cont de grupa I de munca.Va multumesc!=D> (vezi toată discuția)