avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Legislatie rutiera
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Legislatie rutiera

Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca este permisa oprirea autovehiculelor pe partea stanga a drumului public intruct in regulament nu se specifica cu litera de lege acest fapt. Nu ma refer la strazile cu sens unic. Vreau sa stiu daca ma poate amenda agentul rutier in aceasta siuatie in care la situatiile de interzicere a opririi nu se gaseste in mod expres acest fapt. va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters140930 , utilizator 18:00, 10 August 2012
Va multumesc pentru acest raspuns care este mai apropiat de ceea ce asteptam. Am vrut sa mai confirme cineva existenta neclaritatilor din regulamentul de aplicare a O.U.G. si faptul ca lasa loc la interpretari si portite prin care unii se strecoara. Nu vrem sa fim exacti, asta e!
Așa cum a spus catalin2832, contraventia este "circulatia pe sens opus".

OUG nr.195/2002, art.101:
"(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
[...]
d) circulaţia pe sens opus, cu excepţia cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depăşire.
[...]
"

Dupa cum se poate observa exista o singura exceptie legala: depasirea. Altfel nu ai voie sa circuli pe sens opus nici macar un metru.

@cyan: prevederea invocata de tine impune indeplinirea cumulativa a trei conditii: 1. sa fii in localitate si 2. sa fii pe un drum cu sens unic si 3. sa ramana libera cel putin o banda de circulatie. Ca sa fie cum zici tu trebuia sa existe un "sau" pe acolo pe undeva! Deci interpretarea ta sfideaza nu numai logica ci si limba romana.
Ultima modificare: Joi, 9 August 2012
A. N., Avocat
@necul, din ce motiv ati ales sa efectuati manevra de oprire pe partea stanga si in ce circumstante ati fost sanctionat, daca ati fost, pentru oprire pe partea stanga ?

era linie discontinua, exista vreun indicator care sa interzica oprirea sau era o zona in care sa fie interzisa intoarcerea? cum v-ati pozitionat cu botul masinii fata de directia de mers initiala (in sensul de mers sau in sens invers)? a ramas o banda de circulatie libera?
Normal este sa opresti pe partea dreapta a partii drumului cu respectarea indicatoarelor si marcajelor rutiere .
De ce nu spui adevarul ca, ai fost amendat !
Poate vrei sa-ti contestam noi amenda ta !
Nu trebuie sters mesajul intrucat este la obiect .
Ultima modificare: Joi, 9 August 2012
ContSters140930, utilizator
La sta nu m-am gandit (circulatia pe sens invers) insa este o problema interesanta care va isca multe discutii, va multumesc.

Alte discuții în legătură

Politia comunitara - amenda parcare (strada cu sens unic) raul_p raul_p am un magazin pe o strada cu sens unic, unde parcarea e legala doar pe sensul de mers adica pe dreapta, magazinul meu e pe stanga si normal ca atunci cand am ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis de conducere sorin_87 sorin_87 As avea o nelamurire... daca o masina este oprita de politia rutiera pe un drum national intr-un loc in care oprirea este interzisa si se afla si in ... (vezi toată discuția)
Reglementarea manevrei de intoarcere Iulian81 Iulian81 Buna ziua! As dori sa stiu va rog care mai este reglementarea privitoare la manevra de intoarcere. Tin minte ca pe vremea comunismului era necesara oprirea ... (vezi toată discuția)