avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1100 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Delapidare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Delapidare

Am luat o suma de bani din banii agentiei unde am lucrat. De fapt am luat din banii altei firme care avea contract cu firma unde lucram,suma de 4500 ron pt ca am avut niste bani de restituit unor camatari. Am vb cu directorul regional si am cazut de accord sa-i restitui banii. Nu am reusit sa restitiui decat suma de 1000 ron restul nu am avut de unde face rost,fara loc de munca nu pot lua imprumut,credit.
Mi-a spus ca a depus o plangere la politie....
Ce se poate intimpla in acest caz,sunt de accord sa restitui banii dar nu am de unde face rost de inca 3500 ron,iar loc de munca nu am inca,cartea de munca nu mi-au dat-o de la firma unde am lucrat,nu ma pot angaja si chiar daca as reusi sa ma angajez si sa fac un credit ar trebui sa am minim 3 luni la firma respectiva.
Va Rog sa ma ajutati
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valentin Rachiteanu , Avocat 18:46, 27 Martie 2009
În conformitate cu prevederile art. 25 din Legea nr. 22/1969, gestionarul este prezumat vinovat de orice lipsă constatată în gestiunea sa, dar această prezumţie vizează numai răspunderea civilă conform normelor dreptului muncii, neputînd fi extinsă în procesul penal.
În această ultimă materie operează prezumţia nevinovăţiei inculpatului - principiu înscris în art. 66 Cod procedură penală -, a cărui vinovăţie trebuie stabilită în baza unor dovezi din cele prevăzute în art. 64 Cod procedură penală.
În absenţa unor probe în sensul că toţi angajaţii au acţionat în baza unei înţelegeri - ci, dimpotrivă, existînd posibilitatea de a fi săvîrşit actele de sustragere din gestiune în mod independent şi în momente diferite -, gestionarul de drept şi gestionarul de fapt nu pot fi prezumaţi coautori la producerea întregului prejudiciu constatat în gestiunea lor şi nu pot răspunde, toţi, nici penal, nici civil, pentru întreaga lipsă; răspunderea fiecăruia urmează a fi angajată numai în limita sustragerilor proprii.
Pe tot parcursul urmăririi penale, audiată fiind, inculpaul daca da dovadă de totală transparenţă dorind aflarea adevărului, combinata cu demonstrarea unei lipse totale de implicare a asociaţilor-administratori, lipsa totală de control periodic a activităţii, se poate cere chiar ca baza art. 11 pct. 2 lit a combinat cu art. 10 lit. b1 şi d C.p.p. sa dispuna achitarea inculpatului cu privire la săvârşirea infracţiunii de delapidare prevăzută de art. 215¹ alin.1 C.pen., neexistând intenţia iar cu privire la soluţionarea laturii civile, având în vedere că lipsa din gestiune constatată se datorează exclusiv unor neglijenţe, aparţinând tuturor angajaţilor punctului de lucru, a compartimentului contabilitate, precum şi a asociaţilor administratori, se va respinge actiunea civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delapidare otto2007 otto2007 Buna ziua, am un angajat, a fost gestionar intr-o gestiune colectiva, a iesit lipsa, am facut plangere penala, s-a inceput urmarirea penala pt 2 persoane ( ... (vezi toată discuția)
Un angajat la ananghie moneymaker moneymaker Buna ziua, am o intrebare la care nu am gasit un raspuns. Cum te poate trage un angajator la raspundere daca el ca afacere are un lant de magazine iar la un ... (vezi toată discuția)
Patronul vrea sa ma dea in judecata pentru delapidare . ce pot sa fac? ContSters59282 ContSters59282 pana saptamana trecuta am lucrat , angajat , la un magazin de piese auto . patronul zice ca are un minus in stoc de 18000 RON. de cand lucrez la magazin mi , ... (vezi toată discuția)