avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Acodarea de ajutoare la iesirea la pensie - pensionar ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Acodarea de ajutoare la iesirea la pensie - pensionar MAI

buna ziua o intrebare va rog si un raspuns se poate?din anul 2011 iunie sunt pensionara cu gr3 invaliditate,,,,,in decizie scrie ca ma pot pensiona la 59 ani si 7 luni standard si la 50 ani si 7 luni la limita de varsta....fiind pensionar m.a.i...am 34 ani vechime dintre care 18 in conditii speciale de munca,,,,si intrebarea mea ar fi,,,,de ce nu pot beneficia de cele 2 solde pana la iesirea la pensie,,,,la unitate mi se cere decizia finala,,,,cand si cum le voi primi? nu se mai dau?trebuie sa fac cva demersuri?(nascuta in 1969 martie) si daca nu mi se mai dau este pura discriminare fata de alti colegi care au iesit in 2010 si au luat,,,,multumesc anticipat!!!
Cel mai recent răspuns: fanfan67 , utilizator 21:33, 14 Aprilie 2013
Tribunalul Bucuresti - fostul magazin Junior - parter, camera 006 - cum intrati pe stanga, a treia usa mi se pare, 3 exemplare...insa prima data faceti o plngere prealabila adresata Directiei Financiare in care cereti sa-si precizeze pozitia privind cererea dvs..Speta mea este mai complicata, eu am iesit in perioada de sase luni a legii 118/2010 si sunt altii termenii chemarii in judecata...

Modele de plangeri prealabile gasiti pe net, si le adaptati conform cu ce aveti nevoie. Dupa primirea raspunsului - in cazul in care este negativ - va adresati in termen de 30 de zile instantei.

Modele de chemare in judecata de asemenea gasiti pe net - a mea are o pagina si jumatate, ca nu este bine sa plictisiti...scurt si la obiect, matematic ! Expuneti cazul, cu ce articol ati iesit la pensie, ce doriti si de ce credeti ca sunteti nedreptatita. Argumentat...Insa, inarmati-va cu rabdare in ceea ce priveste termenele :)...Dupa depunere, puteti sa faceti o cerere de decalare a termenului, dar asta este alta poveste.

Mult mai mult va poate ajuta un avocat, procuror, trebuie sa aveti dupa atata timp in sistem o cunostinta, :) pila, in domeniu, care sa va ajute.

Domnule sorinpanait, dvs. aveti perfecta dreptate cu legea 80, completata de 53/2011, insa noi NU SUNTEM MILITARI ci functionari de stat cu statut special. Este o mare greseala sa confundati pensia de invaliditate cu altceva decat este, adica PENSIE. Poate la "civili" sa fie altfel, sincer nu ma pricep, insa la noi este aceeasi; in functie de vechime, grad, etc...
Daca ar fi asa cum spuneti, se cheama ca suntem discriminati si sincer nu cred ca cineva o sa-mi spuna asta oficial. :)...Oricum este de "vazut" art.82, lit.B si art. 85...nu se specifica nicaieri " pensie de serviciu"...Dar, repet : eu "reanvat" jurisprudenta de un an incoace, asa ca pot sa si gresesc...

[ link extern ]

...versiune actualizata 2012...


multumesc f mult domnule jean valjean ,,,mi-ati fost de mare ajutor,,,,o sa fac intocmai ,,,ptr ca nu este drept ceea ce ni se intampla ....meritam mult mai mult ptr cat am muncit ptr.m.a.i....nopti pierdute.....zile,,,,luni,,,,ani in care nu aveam familie, nu aveam sarbatori....am fost in slujba tuturor mai putin a noastra....si boala mi se datoreaza tot meseriei....asa ca...domnii care fac legi doar ptr binele lor sa faca bn sa plateasca ceea ce ni se cuvine....inca odata multumiri si va tin la curent ceea ce am rezolvat...sa auzim numai de bn!!!
Multa rabdare, calm si ganditi-va ca cei care va raspund la petitii de la unitate sau minister, trebuie sa va raspunda ceva. Nu puneti la inima, mergeti mai departe in instanta. Daca frumusetea suprema a legii sta in interpretarea ei...atunci de ce sa nu o faceti in favoarea dvs. :)
SUCCES !
Buna ziua.
La fel ca dv. am iesit si eu la pensie in decembrie 2011. Am gradul de invaliditate 3 si am o pensie injumatatita fata de colegii care au iesit in 2010. Am primit decizia de pensionare dupa 7 luni si am depus o copie la Serviciul financiar, intreband totodata si care sunt ajutoarele de care beneficiez la iesirea la pensie. Raspunsul a fost ca ca voi beneficia doar de cele 8...10 ...12 ... salarii compensatorii, cand vor avea bani, bineinteles...Nu am facut nici o contestatie la Casa sectoriala de pensii, nu am actionat in judecata, dar totusi cred ca trebuie ceva facut, altfel vom ramane cu pensiile mizere pe care ni le-au facut.
Nu sunt din Bucuresti, si de aceea va rog, daca aveti noutati sa ne mai informati si pe noi.
Sa auzim de bine!
Cadrele M.A.I au dreptul la despăgubiri
Mar 26, 2012
Cele ce urmează se adresează foștilor angajaţi ai M.A.I care au fost trecuţi în rezervă pentru cauze medicale, respectiv se încadrează în gradele de invaliditate prevăzute de H.G 1083/2008. Deoarece hotărârea de guvern numărul 1083/2008 este emisă pentru punerea în executare a Legii 360/2002 art. 28 lit. m, ceea ce presupune retroactivitate, având în vedere faptul că foştii angajaţi M.A.I, prin decizie medicală, au fost încadrați la pensionare în gradele I, II, III invaliditate urmare a afecțiunilor dobândite în timpul și din cauza serviciului în poliție, aceștia pot solicit instanței de judecată ca prin hotărârea ce o va da să oblige pârâții la plata sumelor prevăzute de HG1083/2008.
Despăgubirile acordate în temeiul nr. HG 1083/10.09.2008 constituie, potrivit art. 5 alin. 1, "Forme de sprijin cu destinație specială" și nu funcționează pe principiul unei asigurări de viață, sănătate și bunuri în sensul definit de art. 9 din Legea 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România și /sau art. 2 pct. 1 din Legea nr. 32 din 23 aprilie 2000 privind societățile de asigurare și supravegherea asigurărilor. Articolul 28 alin. 1 lit. m din Legea nr. 360/2002 privind Statutul Polițistului "prevedea faptul că polițistul are dreptul la asigurare de viață, sănătate și bunuri în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului". La data intrării în vigoare a nr. HG 1083/10,09.2008 privind asigurarea despăgubirilor de viață, sănătate și bunuri ale polițiștilor - 01.01.2009 - textul care consfințește dreptul polițiștilor la acordarea despăgubirilor a fost modificat prin Ordonanța de Urgență nr. 153 din 12 noiembrie 2008 în următoarea formă: polițistul are dreptul la: - m) asigurarea despăgubirilor de viață, sănătate și bunuri, în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernuluir1;.
În acest fel a fost înlăturat orice dubiu cu privire la regimul juridic al despăgubirilor, în sensul că sumele eventual acordate nu sunt echivalentul sumei asigurate plătite în baza unui contract de asigurare, ci constituie, așa cum a arătat nr.HG 1083/10.09.2008, o formă de sprijin pentru polițistul căruia, în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, îi este afectată sănătatea, își pierde viaţa sau îi sunt distruse bunurile personale. Modificarea textului art. 28 alin. 1 lit. m din Legea nr. 360/2002. - prin Ordonanța de Urgență nr. 153 din 12 noiembrie 2008 a fost determinată, așa cum o arată și motivația din preambulul ordonanței, de următoarele considerente de legiferare.
"Polițistul rănit" nu este polițistul care rîn timpul și din cauza serviciului în polițier1; a suferit o rană, ci, potrivit nr.HG 1083/10.09.2008, este polițistul supus în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, independent de voința lui, efectelor unor cauze vătămătoare în urma cărora îi este afectată integritatea anatomică și/sau funcțională a organismuluir1;. nu poate surveni oricând în timpul și din cauza serviciului în polițier1; adică oricând între momentul dobândirii calității, de funcționar public cu statut special - polițist - și momentul pierderii acestei calități, spre exemplu la domiciliul polițistului, noaptea în somn, în timp ce acesta efectuează concediul de odihnă etc., ci numai în condițiile în care îi este afectată integritatea anatomică și/sau funcțională a organismului, "în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu".
Polițistul invalid nu este polițistul care a fost clasat inapt pentru serviciul polițienesc din cauza vreunei boli apărute "în timpul și din cauza serviciului în poliție", ci, potrivit nr. HG 1083/10 09.2008, este polițistul rănit, clasat inapt pentru serviciul polițienesc de către comisiile de expertiză medicală și evaluare a capacității de muncă".
Din coroborarea prevederilor legale mai sus arătate, reiese faptul că, în situația producerii riscurilor specifice activității de poliție, riscuri printre care se enumeră și invaliditatea de grad III, începând cu data intrării în vigoare a nr.OUG 143/2009, adică începând cu luna noiembrie 2008, polițiștii beneficiau, prin efectul legii, de despăgubiri.
[ link extern ]

AS DORI SA INTREB DACA ESTE NORMAL SA PRIMIM SI NOI CEI PENSIONATI IN 2011 PE CAZ DE BOALA CELE 2 SALARII COMPENSATORII PANA LA LIMITA DE VARSTA....MULTUMESC!!!!
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2013
Admin, administrator

Alte discuții în legătură

Aplicarea hg 1083/2008 CristianBejinaru CristianBejinaru Buna ziua,in luna februarie 2009 m-am pensionat anticipat din MIRA,datorita unei boli incadrata in gradul 3 de invaliditate(HTA esentiala grad 2,risc ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii sorinaga sorinaga Cum se stabileste cuantumul salariilor compensatorii in cazul pensionarii pe caz de boala a politistilor? (vezi toată discuția)
Noul statut al cadrelor militare florinjalaboi florinjalaboi Am fost cadru militar pana pe 12.06 .2013 cand am fost trecut in retragere pe caz de invaliditate gradul 2,in urma unor probleme psihice dobandite din cauza ... (vezi toată discuția)