Buna seara,
As avea daca se poate cateva nelamuriri pe care as dori sa ma ajutati sa mi le clarific.Situatia este in felul urmator:
- dupa ani in care plateam factura la intretinere si 600 lei am facut un efort financiar si mi-am montat o centrala de apartament.Toate bune si frumoase,dar tinand cont ca de 5 ani incoace cei ce erau in conducerea asociatiei in fiecare inceput de iarna majorau cota comuna la agentul termic am ajuns dupa acesti 5 ani sa avem o cota comuna de 28% cota ce sincer mi se pare extrem de mare.Montarea centralei s-a facut cu acte si inclusiv cei de la furnizorul de agent termic al orasului mi-au oferit un document care atesta reducerea suprafetei termice a apartamentului cu aproape 80%.Acum 2 ani s-au hotarat locatarii sa se renunte la calorifele de pe casa scarilor,iar anul acesta am incercat sa fac acasa o mica investitie care a presupus izolarea tevilor ce tranziteaza apartamentul si inchiderea lor intr-un perete de PVC pe structura de aluminiu si inzolatie cu vatelina.
Am consultat si un inginer ce poate sa intocmeasca certificat energetic,si daca consum sau nu agent termin.
Prin urmare daca nu beneficiez de agentul termic al partilor comune,adica casa scarilor si tevile ce tranziteaza apartamentul pot sa propun intr-o adunare generala sa platesc un procent mai mic din cota comuna?Sau e necesar sa obtin alte documente de la alte institutii abilitate sau sa ma adresez unei instante?
V-as fi recunoscator daca m-ati putea ajuta in aceasta problema deoarece sincer am ajuns sa platesc niste preturi aiurea la factura de intretinere la bloc si sa consider ca investitia intr-o centrala termica am facut-o acum 5 ani degeaba.
Multumesc mult!
Cota de 28% din factura de caldura pentru consumul pe tevile verticale nu este exagerata. Va spun asta pentru ca vad din calculul caldurii de la blocul meu tot de 5 ani incoace, din care rezulta un consum la comun de peste 35%.
Dar va intreb: scara dv. este contorizata cu repartitoare in apartamente? Cine face repartizarea facturii de caldura?
Toata problema consta in intrebarea pe care v-a adresat-o "elga50". Daca apartamentele sunt cu repartitoare, repartitia cheltuielilor o face firma cu care s-au montat acestea. La sfarsitul lunii, trebuie sa vi se inmaneze fisa de calcul facuta de aceasta firma, prin intermediul administratiei. Aici se vede clar proportia din valoarea facturii a cotelor comune si a celor privind tevile ce va traverseaza apartamentul.
Daca nu aveti calorifere pe partile comune, nu trebuie sa aveti cota pt. acestea.Trebuie discutat concret cu administratia, sa va arate si calculele pentru alte apartamente cu si fara centrala termica. Trebuie discutat si cu firma de repartitoare.
Daca nu sunt apartamente cu repartitoare, se schimba situatia. Aici pot surveni niste abuzuri ale administratiei. Insistati sa vi se explice modalitatea de calcul.
Buna ziua din nou,
Din pacate sistemul de incalzire al blocului a fost intr-o perioada de timp dotat cu repartitoare de costuri dar mai nou adica de vreo 2 ani incoace nu mai este.
Voi cere fisa tehnica a imobilului si totodata metoda de calcul pentru incalzire ce se aplica.
Sper sa vad exact ce si cum si va voi tine la curent,dar mai ales sa ii dau de cap pana nu vine caldura in tevi.
Multumesc mult pentru raspunsuri.