avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Trebuie semnalizata o curba (viraj) de 90 grd.?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Trebuie semnalizata o curba (viraj) de 90 grd.?

Sunt pe un drum cu prioritate, care vireaza stans la stanga (90 grd.) si ma intersectez din fata si din dreapta cu drumuri fara prioritate. sunt obligat sa semnalizez?:(
Cel mai recent răspuns: S Zsolt , utilizator 14:22, 28 Septembrie 2022
in situatia din linkul respectiv nu este vorba de "schimbarea directiei de mers"
.

Pai exact asta discutam,care sunt cazurile in care se considera "schimbare a directiei de mers" si implicit obligativitatea semnalizarii!
In ln link-ul pus de mine ne aflam in situatia unei intersectii in cruce,in care drumul prioritar efectueaza un viraj la stanga,iar conducatorul de autovehicol care se deplaseaza pe acel drum nu este obligat sa semnalizeze,deoarece nu se considera ca schimba directia de mers!
In plus de asta mai exista si alte argumente care care sustin ipoteza de mai sus!


si daca tot e la moda google maps, sa concluzionam subiectul deschis. in cazul din linkul urmator asemanator situatiei prezentate de catre @tinetigantele, este cazul sa semnalizezi sau nu?

[ link extern ]


Nu pot sa vad unde duce adresa de mai sus,incearca sa pui link-ul direct.Sau o poza/schita desi nu cred ca pot fi incarcate atasamente pe acest forum!
Ultima modificare: Luni, 27 August 2012
remus11, utilizator
@remus11 are dreptate. La fel toti care au sustinut ideea ca nu este schimbare de directie, deci nu trebuie sa semnalizezi stanga. Drept este ca in intersectia respectiva trebuie sa existe semnul de "drum cu prioritate" si cu placuta aditionala de indicare a acestei directii. Pe celelalte directii trebuie sa fie amplasate "cedeaza trecerea". Daca drumul cu prioritate mai are si banda continua, ceilalti nu pot vira decat dreapta. Schema acestei intersectii se gaseste in, mod sigur, in testele pentru examenul de conducator auto.
Subscriu părerii moderatorului cyan.
Atâta timp cât legea nu distinge între drumul cu prioritate/ fără prioritate, orice schimbare de direcție prin viraje la stânga sau la dreapta trebuie semnalizată. Chiar dacă rămâi pe drumul cu prioritate după efectuarea virajului, ceilalți participanți trebuie încunoștințați despre direcția aleasă. În aceeași ordine de idei, într-o intersecție în cruce, în care drumul prioritar continuă la dreapta, în ipoteza în care ai semnaliza stânga atunci când părăsești drumul cu prioritate deși intenția ta este deplasarea pe direcția înainte, cum ar trebui semnalizată intenția de a părăsi drumul cu prioritate virând la stânga? Sau părăsind drumul cu prioritate se semnalizează stânga atât pentru a circula în direcția înainte cât și spre stânga?
Ultima modificare: Marți, 27 Septembrie 2022
S Zsolt, utilizator
Conducatorul auto este obligat in intersectie sa semnalizeze schimbarea directiei de mers, la stinga sau la dreapta, indiferent de prioritatea drumului pe care circula sau intra.
A se revedea art. 54 din OUG 195/2002
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2022
latka, moderator
Corect. Cu toate acestea însă mulți consideră, inclusiv instructorii auto, că ești obligat să semnalizezi doar dacă ieși de pe drumul cu prioritate, în cazul situației expuse, în direcția înainte sau la dreapta. În opinia lor, dacă virezi stânga, urmând drumul cu prioritate, nu ai obligația să semnalizezi.
Acest principiu însă contravine prevederilor art. 54 din OUG 195/2002.

latka a scris:

Conducatorul auto este obligat in intersectie sa semnalizeze schimbarea directiei de mers, la stinga sau la dreapta, indiferent de prioritatea drumului pe care circula sau intra.
A se revedea art. 54 din OUG 195/2002
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prioritate de dreapta Focus1 Focus1 Sa ne inchipuim o localitate in care exista drumuri asfaltate si ne-asfaltate si o sumedenie de intersectii nedirijate. As dori sa va intreb cum se abordeaza ... (vezi toată discuția)
Semnalizarea inainte de intrarea in sens giratoriu MARIUS70 MARIUS70 Este obligatorie semnalizarea inainte de intrarea intr-un sens giratoriu. ?Eu stiu ca se semnalizeaza numai la iesirea din sens? p.s. Va rog precizati sursa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, vestitul "rond" din iasi ca sens giratoriul nu este, ... allecsx allecsx Buna ziua, Vestitul \"rond\" din Iasi ca sens giratoriul nu este, aduce multe intrebari si nelamuriri . Va rog cei experimentati sa ne ajutati daca pentru ... (vezi toată discuția)