avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... restructurare, ordinea de prioritate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

restructurare, ordinea de prioritate

Buna ziua,

Art 79, al 2, CCMRC,prevede ordine de prioritate a salariatilor ce pot fi disponibilizati. din motive ce nu tin de persoana lor.Aceasta ordine se aplica NUMAI in cazul concedierilor colective? Daca , da, pe ce fundament legal...ca eu nu am vazut ca legiuitorul sa distinga intre concedirea colectiva si cea individuala ;adica la cea individuala nu ar trebui respectata aceasta prioritate?
Puteti sa imi spuneti si ce prevedere legala sustine aceasta NErespectare a ordinei de prioritati, daca ea exista?
Cel mai recent răspuns: ContSters74449 , utilizator 20:07, 20 Ianuarie 2009
Am uitat sa accentuez ca restructurarea aceluia cu minori in ingrijire se face exclusiv pe motive ce nu tin de persoana sa (deci nu pe criterii profesionale). Deci, nu trebuie avut in vedere ca are 2 minori in ingrijire si restructurat postul altcuiva, fara copii? Aceasta ordine de prioritate se respecte numai la concedierea colectiva?
Atributii identice in fisa postului pentru toti angajatii, indeplinirea lor fara repros ( altfel, credeti ca nu l-ar fi fi incadrat pe angajat la vreo raspundere disciplinara sau necorespundere profesionala? Ma indoiesc) si, totusi, au decis restructurarea postului lui..iar mie nu imi e clar daca li se poate opune ordinea de prioritati la restructurare sau nu... caci afirma ca acesta e valabila numai in cz concedierilor colective. 79 (2) CCMRC nu ma lamureste daca e asa sau nu.
Si in contractul colectiv de munca la nivel national sunt stabilite prioritati in ceea ce priveste concedierea colectiva ... in cazul concedierilor individuale, nu se aplica nicio regula .

Cred ca sa ne dam seama despre ce este vorba, postati pe forum prevederile art.79(2) din CCMRC :)
" Art. 79. - (1) La aplicarea efectivă a reducerii de personal, după reducerea posturilor vacante de natura celor desfiinţate, măsurile vor afecta, în ordine:
a) CIM ale salariaţilor care cumulează două sau mai multe funcţii, precum şi ale celor care cumulează pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care îndeplinesc condiţiile de vârstă standard şi stagiu de cotizare şi nu au cerut pensionarea în condiţiile legii;
c) CIM ale persoanelor care îndeplinesc condiţiile de pensionare la cererea lor.
(2) La luarea măsurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului vor fi avute în vedere următoarele criterii minimale:
a) dacă măsura ar putea afecta doi soţi care lucrează în aceeaşi unitate, se desface contractul de muncă al soţului care are venitul cel mai mic, fără ca prin aceasta să se poată desface contractul de muncă al unei persoane care ocupă un post nevizat de reducere;
b) măsura să afecteze, mai întâi, persoanele care nu au copii în întreţinere;
c) măsura să afecteze numai în ultimul rând femeile care au în îngrijire copii, bărbaţii văduvi sau divorţaţi care au în îngrijire copii, pe întreţinătorii unici de familie, precum şi pe salariaţii, bărbaţi sau femei, care mai au cel mult 3 ani până la pensionare la cererea lor.
(3) În cazul în care măsura desfacerii CIM ar afecta un salariat care a urmat o formă de calificare sau de perfecţionare a pregătirii profesionale şi a încheiat cu unitatea un act adiţional la contractul de muncă, prin care s-a obligat să presteze o activitate într-o anumită perioadă de timp, administraţia nu-i va putea pretinde acestuia despăgubiri pentru perioada rămasă nelucrată până la împlinirea termenului, dacă măsura desfacerii contractului de muncă nu îi este imputabilă.
(4) În ipoteza în care două sau mai multe persoane salariate sunt în aceeaşi situaţie, disponibilizarea se face cu consultarea sindicatelor. "

Am dat tot articolul, si nu doar alineatul 2... Poate din logica textului rezulta ca ordinea de prioritate de la alineatul 2 se aplica (nu) numai concedierilor colective. In jurisprudenta (Ticlea) se opineaza ca ordinea de prioritate se poate aplica si concedierilor individuale, daca este expres prevazut acest lucru. Pe de alta parte, prin concediere care nu tine de persoana salariatului, asa cum se mentioneaza la alinetaul 2 de mai sus, se intelege atat concediere individuala, cat si colectiva. In CCMRC sunt alte articole unde se prevede expres concedierea colectiva atunci cand numai despre ea este vorba (art. 78). Pe cand la acest articol 79 se face vorbire de concedierea generala pt motive neimputabile salariatului.

Dumneavoastra cum interpretati? Caut eu acul in carul cu fan?:)
Intrucat unde legea nu distinge, nici noi nu putem distinge, exprimat în adagiul latin „ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus”, consider ca acest articol citat de dvs poate fi aplicabil si in cazul concedierii individuale.
Sunt totusi de acord ca si in cazul concedierilor individuale ar trebui sa se stabileasca o ordine , chiar daca un text de lege nu face referire stricta si la acest tip de concediere.

Alte discuții în legătură

Pensionar concediere colectiva mruazl@yahoo.com mruazl@yahoo.com Buna ziua, suntem in valtoarea concedierilor colective, au fost identificate posturile ce vor fi desfiintate, urmeaza sa identificam si salariatii. Vreau sa ma ... (vezi toată discuția)
Criteriu concediere costel58 costel58 As dori un punct de vedere pentru urmatoarea situatie: Societatea detine 4 puncte de lucru pe care sunt angajate 4 persoane, fiecare din acesti angajati ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva idabelle idabelle O societate are autorizatie pentru activitatea pe care o desfasoara doar pana la data de 25 ianuarie 2015, iar contractul nu se va mai prelungi. Mentionez de ... (vezi toată discuția)