avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie 85% din venituri din asigurari?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie 85% din venituri din asigurari?

buna. as dori si eu sa stiu daca veniturile din asigurari intra in categoria veniturilor din care se poate calcula cele 85% pentru indemnizatia de cresterea copilului... am depus la finante declaratia 200 si 205 pentru aceste venituri. si inca o intrebare: eu sunt angajata din febr 2005 la o firma, la alta din ianuarie 2007, si inca la alte doua din august 2008. mi se va calcula 85% din veniturile si de la ultimele doua firme sau doar de la primele 2?
Cel mai recent răspuns: danutzar , utilizator 00:27, 7 Martie 2009
ramona chisalita a scris:

iar la firmele la care nu voi avea 12 luni vechime, ci doar 6 la data nasterii se va lua in calcul venitul din salarii la cele 85%?

Se iau in calcul toate veniturile profesionale realizate in ultimul anterior datei nasterii copilului.

@ sabau florica
Veniturile obtinute in baza unui contract de mandat sau agent de asigurare pot fi considerate ca fiind venituri obtinute din prestari servicii, si prin urmare se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru CIC.
spuneti ca ati depus dosarul pentru indemnizatie; pentru veniturile din asigurari ce documente ati depus? eu sunt agent de asigurari si nu sunt sigura daca intra in categoria venituriolor care se iau in calcul pentru indemnizatia de cresterea copilului deoarece in Codul fiscal este o definitie pe care eu nu prea o inteleg (este vorba de venituri din alte surse) si nu stiu daca se refera la veniturile din asigurari:
Definirea veniturilor din alte surse
ART. 78
(1) În această categorie se includ, însă nu sunt limitate, următoarele venituri:
a) prime de asigurări suportate de o persoană fizică independentă sau de orice altă entitate, în cadrul unei activităţi pentru o persoană fizică în legătură cu care suportatorul nu are o relaţie generatoare de venituri din salarii, potrivit cap. III din prezentul titlu;
daca aflati ceva va rog mult sa ma anuntati, si eventual ce acte trebuiesc depuse in cazul in care se iau in calcul si aceste venuturi. multumesc
Buna Ramona,
Dupa parerea mea art.78 din cf nu se refera la venituri noastre de agent si la clintii care beneficiaza de pe urma asigurarii (daune) nu sunt sigura, dar in nici un caz nu se refera la noi, vezi art 52 din cf acolo ne incadram noi.
Inainte sa-mi depun dosarul m-am documentat mai intai sa fiu sigura ca aceste venituri intra spentru convingerea ta cauta normele metodologice hotararea nr. 1682/2008 ale legii 148/2005 (adica legeaprivind indemnizatia pt cresterea copilului).Din normele metodologice
. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5. - Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit."
Art. 46: Definirea veniturilor din activitati independente

(1)Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate în mod individual si/sau într-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
(2)Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii, altele decât cele prevazute la alin.(3), precum si din practicarea unei meserii.
(3)Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate în mod independent, în conditiile legii.
(4)Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea
Aici eu tot am cautat si m-am gandit unde am putea sa ne incadram noi? Si intr-un final am descoperit....... la alin 2 din art 46 scrie asa , venituri din fapte de comert.
Am cautat definirea veniturilor din fapte de comert
Principalele activităţi care constituie fapte de comerţ sunt:

- activităţi de producţie;

- activităţi de cumpărare efectuate în scopul revânzării;

- organizarea de spectacole culturale, sportive, distractive şi altele asemenea;

- activităţi al căror scop este facilitarea încheierii de tranzacţii comerciale printr-un intermediar, cum ar fi: contract de comision, de mandat, de reprezentare, de agent de asigurare şi alte asemenea contracte încheiate în conformitate cu prevederile Codului comercial, indiferent de perioada pentru care a fost încheiat contractul;
Pt. linistea ta verifica si tu, toate le-am gasit pe google.
sper ca ti-am fost de folos.
multumesc pentru raspuns.
=D> ma bucur tare mult ca se iau in calcul si aceste venituri.
la doar ati depus declaratia 200 si 205?

eu am depus declaratia 200 , pt anul 2007 in 2008, am nascut in 31.03.2008, iat acum mi-am depus dosarul pt recalculare.

Alte discuții în legătură

Mamele, 85% din salar sau din venit cristian p cristian p Sunt o mama medic si pe langa locul de munca din spital am avut in ultimele 12 luni inaintea nasterii copilului si un alt job. Am lucart tot ca medic intr-o ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere! valery valery As vrea sa va intreb cum se calculeaza la mine indemnizatia de crestere a copilului? Am lucrat la o frabrica cu contract de munca, dar in acelasi timp eram ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu credtere copil marianar marianar Buna dimineata, La stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului in afara de veniturile salariale din ultimile 12 luni evidentiate in adeverinta de ... (vezi toată discuția)