avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Calculul termenelor pe zile conform art. 101 din ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Calculul termenelor pe zile conform art. 101 din C.p.c. si art 181 N.c.p.c.

cum se calculeaza termenul definit conform art. 101 din C.p.c.

Cod de procedura civila - Termenele
Art. 101
(1)Termenele se înţeleg pe zile libere, neintrând în socoteală nici ziua când a început, nici ziua când s-a sfârşit termenul.

sau dupa Noul Cpc 2012
Art. 181. - (1) Termenele, in afara de cazul in care legea dispune altfel, se calculeaza dupa
cum urmeaza:
1. cand termenul se socoteste pe ore, acesta incepe sa curga de la ora zero a zilei urmatoare;
2. cand termenul se socoteste pe zile, nu intra in calcul ziua de la care incepe sa curga
termenul, nici ziua cand acesta se implineste;


drept sa spun dupa vechiul cpc notiunea era cam alambicata!:(

daca primesti o amenda contraventionala ptr incalcarea unei reguli de circulatie (oug 195) iar termenul de contestare a procesului verbal este de 15 zile de la comunicare considerand doua variante:

1. amenda este primita in cursul saptamanii, de luni pana joi;

2. amenda o primesti vineri sau sambata?

dar in situatia cand vorbim despre 2 zile in loc de 15, aceleasi variante, joi si sambata?

eu inteleg ca un termen socotit pe zile incepe din ziua urmatoare zilei in care ai primit amenda si se termina in ziua urmatoare zilei in care termenul se implineste.

adica, daca luam ca baza ziua de 1, ziua cand termenul se implineste este 16 (1+15), dar tinand cont de definitia "termenului pe zile" atunci termenul incepe in 2 si ultima zi este 16+1 adica 17.
este corect?

daca 1 este sambata si am termen 2 zile care se implinesc luni (data de 3), ultima zi in care pot depune o plangere impotriva pv este marti(data de 4), luni neluindu-se in calcul.
este corect?

sper ca am fost cat de cat coerent!:sorry:
De ce "pacat"?
La ce anume v-ati gandit?
Pentru ca aici nu ne ocupam cu simpla citare de articole/aliniate, ci eventual cu dezbaterea lor, daca ar pune cuiva vreo problema de interpretare. Mie mi-e limpede ca lumina zilei.

Daca ar fi fost mentionat intreg articolul 181 discutia probabil ca ar fi lamurit in intregime problema modului de calcul al termenelor.
Astfel faptul ca o zi este nelucratoare nu are influenta asupra calculului decat daca este ziua in care se implineste termenul (caz in care termenul se prelungeste pana in prima zi lucratoare) nu si asupra primei zile a termenului (care nu conteaza ce fel de zi este).
Cum vi se pare formularea urmatoare, este corecta?
"Comunicarea încheierii prin care s-a dispus restituirea cauţiunii în dosarul nr. x999x s-a făcut în data de 11.03.2014. Potrivit art.181 pct.2 NCPC prima si ultima zi a termenului, respectiv 11.03.2014 nu se ia în calcul, la fel şi ultima zi în care se împlineşte termenul. Începând cu data de 12.03.2014, numărând 30 de zile calendaristice se ajunge la data de 10.04.2014, dată ce nu intră în calculul termenului, deci ultima zi este data de 11.04.2014, dată în care încă se mai poate formula recurs."
Se stie ca termenul pe zile se calculează potrivit sistemului exclusiv (pe zile libere), neintrând în calcul nici ziua în care a început să curgă, nici ziua când acesta se împlineşte.

Se mai poate face recurs in 11.04.2014 sau este a 32-a zi in fapt in care termenul este deja implinit si se poate restitui cautiunea ? S-a precizat ca "data ce nu intra in calculul termenului este 10.04.2014 " Mentiunea privind recursul este corecta, sau ultima zi se intelege ca este 10.04.2014 inclusiv?
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2014
Alexandru Tuta, Consilier juridic
Formularea este corecta.

Topicul este din 2012 si spuneam atunci ca mie mi-e asa de limpede ... încat mi-e greu sa explic. :)

Spre pilda, as putea ilustra calculul unui termen de 4 zile cu ajutorul unui ZAR cu ...
6 feţe.

Prima zi nu intra în calcul, deci ...acoperim cu marker negru faţa zarului care poarta cifra 1

Faţa 2 = prima zi în care se poate indeplini actul de procedura
Faţa 3 = a doua zi ...
Faţa 4 = a treia zi ...
Faţa 5 = a patra zi ... şi ultima. Dar NCPC zice că nici ultima nu intra in calcul. Deci acoperim cu marker negru si faţa zarului care poarta cifra 5.

Care sunt cele 4 feţe neacoperite cu marker, corespunzătoare celor 4 zile in care se poate îndeplini actul?

2, 3, 4 şi ...surpriză ... am nevoie de faţa care poarta cifra 6 - aceasta devine ultima zi în care se poate indeplini actul.

La fel si în cazul dvs. Numai daca vedeti pe calendar 32 de zile din care mâzgăliţi două, va ramân cu adevarat 30 în care se poate îndeplini actul de procedura.
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2014
romascanu, moderator
Ati spus mai inainte asa: " Un termen de 15 zile care a inceput sa curga la 1 august 2012 s-a implinit pe 17 august 2012. Trebuie sa am 15 zile libere adica ... slobode, pline, intregi, disponibile, neocupate." Atunci de la 11 martie 2014 pana la 11 aprilie 2014 avem 30 zile "libere adica ... slobode", si prin urmare in data de 11 aprilie 2014 termenul s-a implinit, deci cum sa fie "data in care se mai poate formula recurs" ? Pe 11 aprilie 2014 avem deja 30 de zile slobode! ATENTIE este important ! Nu se confunda notiunea "s-a implinit" cu "se implineste". Art 182 alin. 1 Termenul care se socoteste pe zile, saptamani, luni sau ani se implineste la ora 24 a ultimei zile in care se poate indeplini actul de procedura.


Alte discuții în legătură

Legea 544 sexu sexu Art. 21. - (1) Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autorităţi ori instituţii publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi ... (vezi toată discuția)
Hotarari atacate în termenul de 15 zile ranedo ranedo Buna ziua! Cum se numara termenul de 15zile,lucratoare,calendaristice? Ex. -11 august 2017-data primirii Hotararii; -30 august 2017-data actiunii in ... (vezi toată discuția)
Termenul de depunere a unui raspuns la intampinare gillu gillu Buna seara. Am primit o citatie de la judecatorie prin care suntem obligati de a depune raspuns la intampinare in termen de 10 zile de la data primirii ... (vezi toată discuția)