avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Calculul termenelor pe zile conform art. 101 din ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Calculul termenelor pe zile conform art. 101 din C.p.c. si art 181 N.c.p.c.

cum se calculeaza termenul definit conform art. 101 din C.p.c.

Cod de procedura civila - Termenele
Art. 101
(1)Termenele se înţeleg pe zile libere, neintrând în socoteală nici ziua când a început, nici ziua când s-a sfârşit termenul.

sau dupa Noul Cpc 2012
Art. 181. - (1) Termenele, in afara de cazul in care legea dispune altfel, se calculeaza dupa
cum urmeaza:
1. cand termenul se socoteste pe ore, acesta incepe sa curga de la ora zero a zilei urmatoare;
2. cand termenul se socoteste pe zile, nu intra in calcul ziua de la care incepe sa curga
termenul, nici ziua cand acesta se implineste;


drept sa spun dupa vechiul cpc notiunea era cam alambicata!:(

daca primesti o amenda contraventionala ptr incalcarea unei reguli de circulatie (oug 195) iar termenul de contestare a procesului verbal este de 15 zile de la comunicare considerand doua variante:

1. amenda este primita in cursul saptamanii, de luni pana joi;

2. amenda o primesti vineri sau sambata?

dar in situatia cand vorbim despre 2 zile in loc de 15, aceleasi variante, joi si sambata?

eu inteleg ca un termen socotit pe zile incepe din ziua urmatoare zilei in care ai primit amenda si se termina in ziua urmatoare zilei in care termenul se implineste.

adica, daca luam ca baza ziua de 1, ziua cand termenul se implineste este 16 (1+15), dar tinand cont de definitia "termenului pe zile" atunci termenul incepe in 2 si ultima zi este 16+1 adica 17.
este corect?

daca 1 este sambata si am termen 2 zile care se implinesc luni (data de 3), ultima zi in care pot depune o plangere impotriva pv este marti(data de 4), luni neluindu-se in calcul.
este corect?

sper ca am fost cat de cat coerent!:sorry:
la termenul pe zile se adauca doua, respectiv ziua primirii si ziua implinirii petentul avand nevoie pentru exercitarea ....de zile pline

prin urmare termenul de exercitare a unei cai in situatia in care legea preve ca-i de 5 zile pe deste e de 7 zile de la data stampilei postale. ala de 30 e de 32 de la data inscriptiei de pe stampila postala estc etc


Ultima modificare: Vineri, 11 Aprilie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Patrick_ a scris:


Adică, pentru a verifica dacă o anumiră dată este în termen sau în afara lui, adunăm la data de început a acestuia durata termenului plus 2 zile, iar dacă rezultatul este mai mai mic decât data de îndeplinire a obligației, aceasta a fost îndeplinită în termen.

Adică, 11.03.14 +30+2 = 12.04.14, ceea ce înseamnă că în 12.04.2014, obligația era deja tardivă - deci se putea îndeplini inclusiv în 11.04.2014. (bineînțeles, se ține seama în care ultima zi cade într-o zi nelucrătoare)

După ce am încercat tot felul de alte variante de calcul, aceasta mi s-a părut cea mai simplă metodă.

Cele ”+2” zile sunt de fapt ”prima și ultima” care nu intră în calcul conform textului de lege.
De fapt nu are importantă dacă aceasta sunt chiar ”prima” sau ”ultima”, ci contează să fie ”adăugate” la durata termenului care se calculează pe zile libere.




Aveti dreptate cu explicatia dvs. dar de dragul discutiei, care credeti ca a fost logica legiuitorului atunci cand a formulat sintagma "prima si ultima zi", nu intra in calcul ?

Din moment ce prima zi ce nu se ia in calcul - reprezinta cea in care in care se ia la cunostiinta un fapt, de catre o persoana. Cand i se inmaneaza un act.
Ce rost mai are sa se mentioneze si neluarea in calcul a ultimei zile ce nu se socoteste, ce logic ar fi ca in acea zi i se aduce la cunostiinta instantei, un fapt.
Prin inmanarea unui act. Ce evident, se poate face cat timp este programul de lucru. La fel ca si in cazul primei zile.
.
Altfel se putea mentiona ca, termenul curge de la data luari la cunostiinta, prima zi neluandu-se in calcul! Si atat!

Astfel, de la data primirii actului, aceea zi neluandu-se in calcul, incepea sa curga termenul prevazut si stabilit pe ore, zile, ani, ce se implinea in ultima zi la ora 24.
Nu era mai simplu ?


Evident ca metoda dvs. de calcul pe zile, este cea mai practica si scuteste de multe batai de cap cat si interpretari diferite si inutile.

Discutia este una pur dialectica. Realitatea fiind una singura.
Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2014
Quartila, utilizator
Quartila a scris:

Ce rost mai are sa se mentioneze si neluarea in calcul a ultimei zile



Sa presupunem ca sunteti chemat la termenul de judecata de maine 15.04.2014 la ora 9.

Conform art 159 N.c.p.c. "Citatia si celelalte acte de procedura, sub sanctiunea nulitatii, vor fi inmanate partii cu cel putin 5 zile INAINTEA termenului de judecata".

Cand ar fi trebuit sa va fie inmânata cel mai tarziu citatia?

Eu, @Patrick si @ milikka credem ca in data de 9.04.

Numai astfel dvs. ati avea la dispozitei 5 zile INTREGI = zilele de 14,13,12,11,10.

Altminteri (dupa cum calculeaza @reprezentant) v-ar ramane doar vreo 4 zile ... si-o aglomeratie in traficul din dimineata zilei de 15.

Indiferent daca socotim in sensul scurgerii timpului ori invers (de la data procesului 5 zile inapoi) vom vedea ca sunt necesare 7 zile ca sa-i ramana partii 5 zile INTREGI.

Ziua inmânării citatiei + 5 zile termen + ziua procesului = 7 zile.


Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2014
romascanu, moderator
da, f corect. ca la scoala. unde am fost obligati sa tocim o ineptie. Definirea zilei libere in dreptul procesual. N-are nici o logica. eu nu am reusit niciodata sa inteleg aceasta definitie. si d-na romascanu s-a chinuit sa ne explice ce e cu zilele astea; din ce punct de vedere sunt libere- cica slobode, pline ... - ca parca prima si ultima zi nu ar avea tot 24 ore ... Dar oare chiar nu e depasita o intelegere normala a limbii romane?
NB in drept cauza inseamna scop, pedeapsa complimentara inseamna pedeapsa complementara . Pracatic sunt niste greseli evidente si din arhaic s-au transformat in valori ale dreptului.
mihneaivascu a scris:

. N-are nici o logica. eu nu am reusit niciodata sa inteleg aceasta definitie. si d-na romascanu s-a chinuit sa ne explice ce e cu zilele astea; din ce punct de vedere sunt libere- cica slobode, pline ... - ca parca prima si ultima zi nu ar avea tot 24 ore ...


dragule..o zi plina, juridic vorbind.. nu inseamna cand mai mananci si tu cate o salata sau faci dragoste cu iubita

bag seama ca tu confunzi o zi buna cu o zi de 24 de ore

Alte discuții în legătură

Legea 544 sexu sexu Art. 21. - (1) Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autorităţi ori instituţii publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi ... (vezi toată discuția)
Hotarari atacate în termenul de 15 zile ranedo ranedo Buna ziua! Cum se numara termenul de 15zile,lucratoare,calendaristice? Ex. -11 august 2017-data primirii Hotararii; -30 august 2017-data actiunii in ... (vezi toată discuția)
Termenul de depunere a unui raspuns la intampinare gillu gillu Buna seara. Am primit o citatie de la judecatorie prin care suntem obligati de a depune raspuns la intampinare in termen de 10 zile de la data primirii ... (vezi toată discuția)