avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Calculul termenelor pe zile conform art. 101 din ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Calculul termenelor pe zile conform art. 101 din C.p.c. si art 181 N.c.p.c.

cum se calculeaza termenul definit conform art. 101 din C.p.c.

Cod de procedura civila - Termenele
Art. 101
(1)Termenele se înţeleg pe zile libere, neintrând în socoteală nici ziua când a început, nici ziua când s-a sfârşit termenul.

sau dupa Noul Cpc 2012
Art. 181. - (1) Termenele, in afara de cazul in care legea dispune altfel, se calculeaza dupa
cum urmeaza:
1. cand termenul se socoteste pe ore, acesta incepe sa curga de la ora zero a zilei urmatoare;
2. cand termenul se socoteste pe zile, nu intra in calcul ziua de la care incepe sa curga
termenul, nici ziua cand acesta se implineste;


drept sa spun dupa vechiul cpc notiunea era cam alambicata!:(

daca primesti o amenda contraventionala ptr incalcarea unei reguli de circulatie (oug 195) iar termenul de contestare a procesului verbal este de 15 zile de la comunicare considerand doua variante:

1. amenda este primita in cursul saptamanii, de luni pana joi;

2. amenda o primesti vineri sau sambata?

dar in situatia cand vorbim despre 2 zile in loc de 15, aceleasi variante, joi si sambata?

eu inteleg ca un termen socotit pe zile incepe din ziua urmatoare zilei in care ai primit amenda si se termina in ziua urmatoare zilei in care termenul se implineste.

adica, daca luam ca baza ziua de 1, ziua cand termenul se implineste este 16 (1+15), dar tinand cont de definitia "termenului pe zile" atunci termenul incepe in 2 si ultima zi este 16+1 adica 17.
este corect?

daca 1 este sambata si am termen 2 zile care se implinesc luni (data de 3), ultima zi in care pot depune o plangere impotriva pv este marti(data de 4), luni neluindu-se in calcul.
este corect?

sper ca am fost cat de cat coerent!:sorry:
11 martie - nu intra in calcul Raţiunea? Plicul poarta data de 11, dar poştasul nu se teleportează. Este ziua în care el a mers din adresă în adresă şi a ajuns la dvs....mai pe seară. Nu aveţi o zi in care sa gandiţi si sa redactaţi actul de procedura. E doar ceea ce a mai ramas din ziua consumată în parte de poşta/curier.

12 = prima zi care se ia in calcul
13 = 2
14 = 3
15 = 4
16 = 5
17 = 6
18 = 7
19 = 8
20 = 9
21 = 10
22 = 11
23 = 12
24 = 13
25 = 14
26 = 15
27 = 16
28 = 17
29 = 18
30 = 19
31 = 20
1 aprilie = 21
2 = 22
3 = 23
4 = 24
5 = 25
6 = 26
7 = 27
8 = 28
9 = 29
10 aprilie = 30 si ultima. DAR NU SE IA IN CALCUL De ce? Fiindcă, după atâta vioiciune gramaticală pe textul de redactat, s-ar putea sa nu ajungeţi la registratură, ci la camera de gardă, după ce aţi nimerit în vreo gură de canal :) De-aia! :)

Ma iertaţi pentru exemplul sugubăţ, dar numai dacă inţelegem RAŢIUNEA pentru care legiuitorul taie două zile de pe listă (prima şi ultima) vom întelege de ce este CORECTA formularea din incheierea de mai sus "deci ultima zi este data de 11.04.2014".

Termenul de 30 de zile este dat pentru acel mijloc de producţie mic, cenusiu care cântăreşte un kil 300. Este dat pentru CREIERUL celui ce redacteaza actul. Nu intra in calcul si ...partea zisă de G. Moisil. :) a domnişoarei de la poştă care pune stampile pe plic.


NICIODATÃ, dar niciodată să nu va bazaţi pe ultima zi
E doar bine de ştiut ...pentru cazul în care vreun client confundă biroul de avocat cu camera de garda a vreunui spital de urgenţă şi solicită în ultimul moment redactarea unui act de procedura cu termen ...ieri-noapte.
Ultima modificare: Vineri, 11 Aprilie 2014
romascanu, moderator
10 aprilie = 30 si ultima. DAR NU SE IA IN CALCUL, deci poate fi inregistrat recursul si in aceasta zi iar 11 aprilie 2014 nu poate fi tot ultima zi. Va contraziceti. Corect ar fi fost spus ca 11 aprilie este data la care recursul ar fi tardiv.

De altfel la exemplul cu data 1 august 2012 v-ati contrazis.

Se vede foarte clar la art. 180 alin. 2 NCPC ca termenul este reprezentat de data la care se indeplineste un anumit act de procedura.

Astfel ca notiunea \"nu intra in calcul nici ziua cand acesta se implineste \" inseamna ca actul poate fi indeplinit in mod valabil si in acea zi si termenul este implinit in ziua imediat urmatoare.

Vedeti 32 in loc de 30 pentru ca sunteti cu gandul la stampila postasului. Legiuitorul nu taie 2 zile, c si nici nu face o extindere automata a termenului. Situatia prevazuta la art. 183 nu afecteaza cu nimic termenul de 30 de zile, care se calculeaza din ziua imediat urmatoare comunicarii. In concret nu exista de 2 ori \"ultima zi\".

[Editat: autocenzurati-va sau veti fi sanctionat]
Ultima modificare: Vineri, 11 Aprilie 2014
Admin, administrator
reprezentant a scris:

Cum vi se pare formularea urmatoare, este corecta?



Stimate domn,

Daca erati asa de sigur de raspuns nu ati fi adresat aceasta intrebare.

Daca eu sunt de aceeasi parere cu judecatorul din incheierea caruia ati citat, dar acest lucru nu va este pe plac, incercati totusi, din respect pentru parerea altuia, sa faceti recenzie la TEXTE, nu la oameni.

Pe mine, personal, ma bucura atunci cand cineva trece la atac la persoana.
Inseamna ca a epuizat ARGUMENTELE cu care ar fi putut sa ma combata.

Incercati sau recititi exemplul meu cu 1-17 august (minus prima si ultima zi = 15 zile termen) si veti observa ca nu exista nicio contradictie. Asa vreti dvs. sa vedeti ...
Ultima modificare: Vineri, 11 Aprilie 2014
romascanu, moderator
danafatol a scris:

Zile libere = zilele dintre ziua in care primesti actul si ziua in care se implineste termenul (ziua avand 24 de ore, acestea se implinesc la inceputul unei noi zile, care nu se socoteste ca fiind in termen). Zilele libere nu sunt zilele nelucratoare!!

Mai precis: nu conteaza ca primesti un act luni sau vineri, termenul va incepe de a doua zi fata de ziua cand ai primit actul (respectiv pentru actul primit luni, termenul incepe marti, pentru actul primit marti, termenul incepe miercuri, etc… la fel si pentru celelalte zile, inclusiv zilele nelucratoare – daca ai primit un act vineri, termenul incepe sambata, daca l-ai primit sambata, termenul incepe duminica, daca l-ai primit duminica, termenul incepe luni) Durata in care poti face un act se intinde cat e termenul, plus ziua primirii actului.

Exemplu practic: un act primit vineri care are termen de contestare de maxim 5 zile, va putea fi contestat in ziua primirii (zi libera) si inca 5 zile: sambata, duminica, luni, marti si miercuri ---- joi fiind ziua in care se termina termenul, nu se ia in calcul, deci actul facut joi e peste termen, si va fi respins ca tardiv introdus.



Uitati aici un raspuns corect. Asta spuneam si eu. Se poate observa ca "romascanu" a facut divagatii fata de speta descrisa de mine si in ziua de 11.04.2014 nu se poate face recurs. E foarte bine spus: ziua in care se termina termenul, nu se ia in calcul, deci actul facut ziua urmatoarea e peste termen !
Îmi cer scuze dacă intervin în această dicuție după ce problema a fost atât de îndelung dezbătută.
În mod sigur fiecare parte are dreptate în felul ei.

Totuși, pot să spun cu siguranță că după peste 20 de ani muncă într-un domeniu strict tehnic, perioadă după ce m-am reprofilat în domeniul juridic, formula de calcul a termenelor pe zile libere este foarte simplă:

prima zi a termenului + durata termenului + 2 = prima zi a când termenul a expirat.

Adică, pentru a verifica dacă o anumiră dată este în termen sau în afara lui, adunăm la data de început a acestuia durata termenului plus 2 zile, iar dacă rezultatul este mai mai mic decât data de îndeplinire a obligației, aceasta a fost îndeplinită în termen.

Adică, 11.03.14 +30+2 = 12.04.14, ceea ce înseamnă că în 12.04.2014, obligația era deja tardivă - deci se putea îndeplini inclusiv în 11.04.2014. (bineînțeles, se ține seama în care ultima zi cade într-o zi nelucrătoare)

După ce am încercat tot felul de alte variante de calcul, aceasta mi s-a părut cea mai simplă metodă.

Cele ”+2” zile sunt de fapt ”prima și ultima” care nu intră în calcul conform textului de lege.
De fapt nu are importantă dacă aceasta sunt chiar ”prima” sau ”ultima”, ci contează să fie ”adăugate” la durata termenului care se calculează pe zile libere.


Bineînțeles că dacă e vorba de un termen pe săptămâni, luni sau ani, regula nu mai e valabilă.

Ultima modificare: Vineri, 11 Aprilie 2014
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Legea 544 sexu sexu Art. 21. - (1) Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autorităţi ori instituţii publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi ... (vezi toată discuția)
Hotarari atacate în termenul de 15 zile ranedo ranedo Buna ziua! Cum se numara termenul de 15zile,lucratoare,calendaristice? Ex. -11 august 2017-data primirii Hotararii; -30 august 2017-data actiunii in ... (vezi toată discuția)
Termenul de depunere a unui raspuns la intampinare gillu gillu Buna seara. Am primit o citatie de la judecatorie prin care suntem obligati de a depune raspuns la intampinare in termen de 10 zile de la data primirii ... (vezi toată discuția)