avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Calculul termenelor pe zile conform art. 101 din ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Calculul termenelor pe zile conform art. 101 din C.p.c. si art 181 N.c.p.c.

cum se calculeaza termenul definit conform art. 101 din C.p.c.

Cod de procedura civila - Termenele
Art. 101
(1)Termenele se înţeleg pe zile libere, neintrând în socoteală nici ziua când a început, nici ziua când s-a sfârşit termenul.

sau dupa Noul Cpc 2012
Art. 181. - (1) Termenele, in afara de cazul in care legea dispune altfel, se calculeaza dupa
cum urmeaza:
1. cand termenul se socoteste pe ore, acesta incepe sa curga de la ora zero a zilei urmatoare;
2. cand termenul se socoteste pe zile, nu intra in calcul ziua de la care incepe sa curga
termenul, nici ziua cand acesta se implineste;


drept sa spun dupa vechiul cpc notiunea era cam alambicata!:(

daca primesti o amenda contraventionala ptr incalcarea unei reguli de circulatie (oug 195) iar termenul de contestare a procesului verbal este de 15 zile de la comunicare considerand doua variante:

1. amenda este primita in cursul saptamanii, de luni pana joi;

2. amenda o primesti vineri sau sambata?

dar in situatia cand vorbim despre 2 zile in loc de 15, aceleasi variante, joi si sambata?

eu inteleg ca un termen socotit pe zile incepe din ziua urmatoare zilei in care ai primit amenda si se termina in ziua urmatoare zilei in care termenul se implineste.

adica, daca luam ca baza ziua de 1, ziua cand termenul se implineste este 16 (1+15), dar tinand cont de definitia "termenului pe zile" atunci termenul incepe in 2 si ultima zi este 16+1 adica 17.
este corect?

daca 1 este sambata si am termen 2 zile care se implinesc luni (data de 3), ultima zi in care pot depune o plangere impotriva pv este marti(data de 4), luni neluindu-se in calcul.
este corect?

sper ca am fost cat de cat coerent!:sorry:
Consider ca mai clar ca doamna Romascanu nu putea explica nimeni!!

Ratiunea legiuitorului este aceea de a oferi, asa cum s-a tot repetat, un numar ``complet`` de zile. Cu alte cuvinte, eu primesc astazi (marti, 15.04.2014) o amenda rutiera si as avea 15 zile pentru a o putea contesta in termen. Asadar, pentru a preintampina orice discutie, legiuitorul imi explica foarte clar ca ziua in care am primit amenda nu se socoteste. Buun...
Urmeaza cele 15 zile "complete", asa cum le-am denumit eu, in mod personalizat.
1. miercuri 16.04
2. joi 17.04
3. vineri 18 .04
.......

13. luni 28.04
14. marti 29.04
15. miercuri 30.04

Cu alte cuvinte, miercuri e ultima din cele 15 zile pline... dar nu si ultima zi pentru a putea depunde contestatia in termen, ci penultima! De ce? Simplu, pentru ca altfel nu ar fi 15 zile complete, date de catre legiuitor. Pe cale de consecinta, joi, 1 mai, este ultima zi in care pot depune plangerea contraventionala, numai ca, fiind zi libera, s-ar putea sa nu am unde sa o depun #-o
Nu-i nimic, art. 181 al. 2 din NCPC ma trimite la ziua de vineri, 2 mai, care nu e sarbatoare legala si, cu putin noroc, am si castig de cauza!
mihneaivascu a scris:

da, f corect. ca la scoala. unde am fost obligati sa tocim o ineptie. Definirea zilei libere in dreptul procesual. N-are nici o logica. eu nu am reusit niciodata sa inteleg aceasta definitie.


Dacă nu putem, sau nu întelegem, nu însemană că nu există ;)

?Logica? pentru care s-au adăugat cele două zile e foarte simplă: e vorba de x zile ?libere?, adică de x zile în afară de ziua în care primeste citatia sau comunicarea si în afară de ziua în care se împlineste termenul respectiv.
Adică x zile la care se mai adaugă încă două.

Asa zice legea, tocmai pentru a ocroti pe cel citat (sau căruia i s-a comunicat actul respectiv), a nu-l prejudicia, si a-i lăsa un răgaz în plus în ziua în care primeste actul comunicat sau citatia si în ziua în care va îndeplini obligatia adusă la cunostintă prin actul sau citatia comunicată.

Faptul că se dezbate această problemă pe pagini întregi de filozofii mi se pare de-a dreptul caraghios...



Ultima modificare: Vineri, 18 Aprilie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 544 sexu sexu Art. 21. - (1) Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autorităţi ori instituţii publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi ... (vezi toată discuția)
Hotarari atacate în termenul de 15 zile ranedo ranedo Buna ziua! Cum se numara termenul de 15zile,lucratoare,calendaristice? Ex. -11 august 2017-data primirii Hotararii; -30 august 2017-data actiunii in ... (vezi toată discuția)
Termenul de depunere a unui raspuns la intampinare gillu gillu Buna seara. Am primit o citatie de la judecatorie prin care suntem obligati de a depune raspuns la intampinare in termen de 10 zile de la data primirii ... (vezi toată discuția)