Buna ziua .am primit de la un birou executor judecatoresc o somatie 27.062012 si o somatie imobiliara 2908.2012cu privire la un contract de credit nr 70868/1611.2007i
in care mi se aduce in vedere ca in termen de 15 zile daca nu platesc suma de 15055,13 lei cu titlu de credit restant si cheltuieli de judecata imi va fi scos la licitatie publica a imobilului ce ma sfatuiti sa fac avind in vedere ca cred ca suma s a prescris si totusi din ce inteleg eu (f putin )aceasta hotarire nu este data de o instanta judecatoreasca ce pasi ma sfatuiti sa urmez suma imprumutata a fost de 8500 de lei care in mare parte a fost platita va multumesc anticipat .
Constatatia o faceti la instanta de executare competenta (judecatoria unde are loc executarea silita).
Iar cuantumul cautiunii urmeaza a fi fixat de instanta. Gasiti aici un model de constatatie [ link extern ]
Cat priveste taxa de timbru, aceasta se plateste la valoare dar nu mai mult 194 de lei.
art.2 al.2 din Lg. 146/1997 care prevede: „În cazul contestaţiei la executarea silitã şi al opoziţiei la executare, taxa se calculeazã la valoarea bunurilor a cãror urmãrire se contestã sau la valoarea debitului urmãrit, când acest debit este mai mic decât valoarea bunurilor urmãrite. Taxa aferentã acestei contestaţii nu poate depãşi suma de 194 lei, indiferent de valoarea contestatã.”
Cat priveste cautinea pentru suspendarea executarii este de 10 % din valoarea obiectului cererii, si nu cel mult 10% din valoare.(art.403 al.4 C.P.C.) Este o mare diferenta.
De preferat sa nu dam un sfat daca nu stim raspunsul decat sa dam un sfat gresit. Este onest si nu riscam sa -i facem un deserviciu celui care cere sfatul in loc sa-i facem un serviciu.
A sustine ca nu poate incepe executarea silita fara o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, este total gresit si dovedeste lipsa cunostintelor juridice elemnetare in materia executarii silite. Executarea silita impune un titlu executoriu, care nu este neaparat o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. In cazul de fata este contractul de credit.
Potrivit art. 56 alin. 2 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancară, devenit art. 79 alin. 2 în urma republicării acestei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 24 ianuarie 2005, "Contractele de credit bancar, precum şi garanţiile reale şi personale, constituite în scopul garantării creditului bancar, constituie titluri executorii."
In aceeasi ordine de idei, nu putem intelege sustinerea ca oricand poate fi invocata prescriptia dreptului la actiune, cata vreme nu mai vorbim de actiunea pentru obligarea debitorului la plata, intrucat exista deja titlul executoriu.
Se poate vorbi dupa cum am spus de prescripria dreptului de a cere executarea silita, care trebuie analizat raportat la cererea creditorului de incepere a executarii silite.
Sfatul meu sincer este sa consultati un avocat, pentru ca o contestatie la executare nu este asa simpla precum pare.Asta daca luati in considerare si miza extrem de mare cum ar fi pierderea apartamentului.
Executare silita
mytly_mytly
daca este o hotarire definitiva si irevocabila executorul judecatoresc poate sa faca executarea silita daca pe rol este ``contestatie in anulare recurs```si ... (vezi toată discuția)