avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am dreptul la aer ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am dreptul la aer ?

Locuiesc la etajul 10 al unui bloc din bucuresti. Ori de cate ori vreau sa deschid ferestrele, imi invadeaza casa un aer care miroase a excremente de pisica sau fum de tigara, acoperite adesea de un odorizant de camera. NICIODATA NU AM AER CARE SA NU MIROASE A NIMIC. Acest amestec de mirosuri ajunge pana pe terasa blocului :)

Nu pot aerisi dacat atunci cand bate vintul tare si neaparat dintr-o anumita directie iar acest lucru este cat se poate de stresant. Este un chin sa nu poti respira !!

Autoritatile nu m-au ajutat in nici un fel.

Intrebarea mea este daca am vreun drept in acest sens si ce trebuie sa fac.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
Nu e nevoie sa urlati pe forum... ba dimpotriva este chiar neplacut pentru ceilalti sa citeasca frazele respective.

Doi la mana, serviciul de care beneficiati aici este gratuit.

Cand v-am recomandat un aparat de aer conditionat m-am referit la acele aparare formate din 2 unitati, una care se instaleaza afara si care aduce aerul inauntru pentru a fi utilizat de a doua unitate; care poate fi montat de exemplu in alta parte a cladirii sau pe o latura unde nu exista balcoane. Aveti la dispozitie de asemenea, purificatoare de aer, care indeparteaza atat mirosul cat si praful care se folosesc foarte mult in vest insa acestea s-ar putea sa fie mai scumpe. Cautati pe google "purificator aer" poate gasiti la un pret decent.
Oricum mai degraba cumparati aparatul respectiv decat sa incepeti o actiune in justitie, asta daca gasiti temei, pentru ca oricum va fi mai ieftin.

Aveti dreptul la aer, asa cum au dreptul sa-si aeriseasca locuinta si cei care locuiesc sub dv – dezavantajele vietii in comun.
Doriti sa rezolvati juridic o problema care nu prea poate fi rezolvata astfel... Sa zicem ca mergeti in instanta... HM! Cam ce le-ar putea impune instanta? Sa nu mai deschida ferestrele; sa nu mai foloseasca odorizant de camera; sa nu mai fumeze? Nimic din toate acestea nu le poate interzice deoarece, daca ar fi sa masurati, "gradul de poluare” nu va depasi cotele legale... Poate in legatura cu pisica sa se rezolve ceva, daca dovediti ca pute de la ea...
E neplacut, dar in instanta nu prea aveti ce sa castigati... Doar sa cheltuiti bani in speranta ca veti scapa de acest neajuns...
Avocatul vecinilor respectivi v-ar putea intreba: "Stau oamenii aceia mereu in casa si fumeaza tigara dupa tigara/” "Cam cat timp petreceti dv iarna in balcon?” "Chiar minut de minut intra in casa dv aceste mirosuri?” Pot fi multe intrebari, mult mai taioase – dar avocatul lor va dori sa arate ca exagerati... chiar daca nu exagerati!
Ceilalti vecini de la et 10 nu au aceste probleme? V-ati putea alia cu acestia si sa incercati impreuna sa ii convingeti pe vecinii de jos sa isi schimbe naravul.
E adevarat, in multe apartamente intra mirosul mancarii pe care o gatesc vecinii – uneori pute a ceapa prajita de ne cade parul din nas – dar nu putem da in judecata pe vecin pt ca-i place sa manance ceapa prajita.
Daca chiar vreti sa pierdeti timpul – si nu scriu aceasta cu ironie – faceti plangere la agentia de mediu... Poate vor veni sa masoare nivelul de poluare in casa dv... Pt mirosul de pisica faceti plangere la... directia de sanatate publica.
aeg a scris:

Locuiesc la etajul 10 al unui bloc din bucuresti. Ori de cate ori vreau sa deschid ferestrele, imi invadeaza casa un aer care miroase a excremente de pisica sau fum de tigara, acoperite adesea de un odorizant de camera. NICIODATA NU AM AER CARE SA NU MIROASE A NIMIC. Acest amestec de mirosuri ajunge pana pe terasa blocului :)

Nu pot aerisi dacat atunci cand bate vintul tare si neaparat dintr-o anumita directie iar acest lucru este cat se poate de stresant. Este un chin sa nu poti respira !!

Autoritatile nu m-au ajutat in nici un fel.

Intrebarea mea este daca am vreun drept in acest sens si ce trebuie sa fac.



Poate asta va ajuta:
Dreptul de proprietate privata este unul din drepturile fundamentale garantate de Constitutia romaniei. Dar, pe langa acest drept, cei care detin o proprietate privata au si obligatii. Astfel, art. 44 din Constitutie prevede:
1. Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.
7. Dreptul de proprietate obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului.

Ati putea incerca, totusi, in instanta sa demonstrati ca vecinul isi incalca obligatiile referitor la buna vecinatate.
Buna vecinatate insemnand ce? Sa nu mai fumez in casa mea, proprie si personala? Sa nu mai tin pisici?
Ce te faci cu vecinii care folosesc odorizante care nu-ti plac? Ce te faci cu un astmatic deranjat (se stie ca sunt mai sensibili) de un miros abia perceptibil care emana de la vecinul?

Daca stai sa cauti in legislatia locuintedlor, mediului, statutul asociatiei etc., e posibil sa gasesti ceva in sensul ca vecinul sa fie obligat sa-i cumpere un aparat de filtrat aer, dar in niciun caz nu se poate interzice fumatul, gatitul, curatatul propriei case...
Of !! Nu m-am plans nici de miros de ceapa prajita si nici de miros de mancare, ci de miros de excremente de pisica iar fumatul sigur ca nu se intampla in fiecare minut dn zi sau din noapte. Dar mirosul de pisica si de odorizant se simte in fiecare secunda din zi si din noapte, cu exceptia minutelor in care bate vantul ceva mai tare, dinspre est spre vest. Daca bate in sens invers, imi sufla tot mirosul in casa.

Cat priveste aparatul de filtrat aer, chiar am omorat pe cineva ca sa pot respira numai cu aparat de filtrat aer ? Cum ar trebui sa fac? Sa montez cate un aparat la fiecare fereastra, sau cum ? Ati mai vazut asemenea aparate montate pe la blocuri ? Eu, nu !

In cazul meu, buna vecinatate inseamna sa nu am aer curat in casa mea, proprie si personala, din cauza nesimtirii vecinului de sub mine ?

Multumesc oricum pentru ajutor.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2009
aeg, utilizator

Alte discuții în legătură

Miros tigara de la vecin Irina_sebea Irina_sebea Buna seara, Eu stau la etajul 4 si in fiecare zi simt miros de tigara in balcon sau camera. Mirosul de tigara vine de la vecinul de sub mine, care fumeaza ... (vezi toată discuția)
Fum de țigară în baie de la vecinul Mircea11111 Mircea11111 Bună ziua, Locuiesc la etajul 4 iar după cum scrie și în titlul acestei postări, mă confrunt, în baie, cu fumul de țigară al unui vecin de la etajul ... (vezi toată discuția)