avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am dreptul la aer ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am dreptul la aer ?

Locuiesc la etajul 10 al unui bloc din bucuresti. Ori de cate ori vreau sa deschid ferestrele, imi invadeaza casa un aer care miroase a excremente de pisica sau fum de tigara, acoperite adesea de un odorizant de camera. NICIODATA NU AM AER CARE SA NU MIROASE A NIMIC. Acest amestec de mirosuri ajunge pana pe terasa blocului :)

Nu pot aerisi dacat atunci cand bate vintul tare si neaparat dintr-o anumita directie iar acest lucru este cat se poate de stresant. Este un chin sa nu poti respira !!

Autoritatile nu m-au ajutat in nici un fel.

Intrebarea mea este daca am vreun drept in acest sens si ce trebuie sa fac.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
NU prea vad unde e nesimtirea vecinului...
Cu privire la miros, nu conteaza ce miros va deranjeaza, pe mine ma deranjeaza parfumurile dulci. Imi place mirosul lor, dar nasul meu nu le suporta. Nu-mi pot da in judecata vecinii ca-si parfumeaza casele cu vanilie (unul dintre mirosurile cu greu suportate de mine)...
La intrarea avocatilor in Curtea de Apel Bucuresti este aproape mereu miros de betigase arse... Trec in tromba, desi imi place mirosul lor...
Nu as putea cere cuiva sa nu le aprinda, nu? Desi imi fac rau, fizic...
In unele cluburi fumul acela folosit pentru efect vizual, miroase usor a vanilie si alte combinatii dulci...
Dar nu se poate ca toata planeta sa joace dupa cum imi miroase mie...
Nu e relevant ca e miros de ceapa, vanilie sau caine... chiar nu are nicio importanta.
Cat despre nesimtirea vecinului, ea pare sa constea in faptul ca acea casa ii miroase altfel decat pe placul dv.

V-am spus, poate ca gasiti varinate, dar ele presupun o munca asidua de cautat acte juridice: norme metodologice, metodologii, ordine ale ministrului sanatatii si hotarari de guvern...
Ori va luati un program legislativ si stati vreo luna sa-l studiati... ori nu stiu ce sa va mai spun. Ca NU STIU nici statutul asociatiei dv., nici daca mai sunt vecini care considera ca dv... Nu am nicio data, informatie, nu am cum sa va dau solutii...

Succes!
Nesimtirea vecinilor de sub mine consta in faptul ca nu fac curat dupa pisica. Au o servitoare care vine 1 data pe saptamana si atunci face curat si la pisica si atunci vreo ora-doua, NU pute a pisica.
Nesimtirea vecinilor de sub mine mai consta in faptul ca foloseste odorizantul de camera TOCMAI pentru a acoperi mirosul de pisica. Nu le-o placea nici lor cum miroase, dar se numesc mari "iubitori de animale". Foarte bine si foarte frumos, dar care este vina mea ? Ca m-am gasit sa ma mut in blocul asta cu vreo 25 de ani inaintea lor ?

In legatura cu mirosul de betisoare de nu stiu unde, chiar nu are relevanta, intrucat eu NU m-am dus la vecini in vizita si acum ma plang de mirosul de la ei. Ci ma plang de faptul ca vecinii mei IMI ODORIZEAZA locuinta mea, proprie si personala. Oarece deosebire, nu ?

Cat ii priveste pe ceilalti vecini, nu ar putea ajunge acel miros decat la cei care ar locui deasupra mea, ori deasupra mea este cerul, stau la ultimul etaj. Daca ati citit ce-am scris pe-aici, ati vazut ca am afirmat ca mirosul ajunge pana pe terasa blocului, deci daca am avea si "etajul 11", locatarul respectiv ar fi deranjat de miros.

La fel au facut si cu zgomotele pe care le faceau la orice ora din zi si din noapte: petreceri, manele, tipete, usi trantite, tropaieli pe gresie etc., toate astea pana la 3-4 dimineata. Mi-au trebuit 2-3 ani de nervi si nopti nedormite pana s-au "civilizat", dupa ce am facut un maldar de sesizari la politie, dupa ce a dat un maldari de note explicative si dupa ce si-a luat o gramada de "angajamente" la politie cum ca "nu mai fac". S-au linistit definitiv dupa ce am sunat de zeci de ori 112 si au platit cateva amenzi usturatoare. Asa ca nesimtirea vecinilor mei este foaaaaaarte mare. Ca sa nu uit: vecina este "profesoara universitara" !! Eu sunt doar inginer, nedemn de luat in seama de asemenea personalitate.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
Nu vad diferenta, amandoi, si dv. si eu suntem obligati sa simtim mirosuri care nu ne plac.
Daca nu e chiar aceeasi situatie, mentionez ca e mai grava situatia in care locuri publice miros a fum de orice, decat locuri private.
La fel cum locuinta dv. e parfumata de vecini, la fel e si locul meu de munca.
Dar imi amintesc mirosurile din fostele judecatorii de pe Stavrapoleos si zambesc.

Dv. aveti o problema cu oamenii care nu vad lucrurile ca dv. Eu v-am aratat ce solutie vad aici, pe net, si nu gasesc motiv sa-mi aruncati afirmatii de genul "daca ati citit". Caci se vede clar din raspunsuri daca am citit ori ba.
CRed ca ma retrag, nu vad ce pot face in plus pentru dv. si, oricum, nici dv, nu va place ce va spun. Caci daca ajung sa ne deranjeze tropaiturile pe gresie ale vecinilor de sub noi...

Nu va mai spun nici cum poate mirosi intreaga casa a scarilor de la un vecin neingrijit si nici faptul ca de la un singur geam mirosul poate ajunge si la blocul vecin, nu numai deasupra, deasupra stanga etc. Sau cum circula pe coloanele de aer diversele mirosuri din case...
NU v-am intrebat decat cu logica de a va da alte variante de a va rezolva problema.
Va doresc numai bine si sa gasiti exact ce doriti, avand in vedere ca orice alt punct de vedere va nemultumeste.
Noroc!
Si eu sunt intr-o situatie foarte asemanatoare... nu am spus nimic pentru ca nu am crezut ca e relevant, dar poate totusi este.

Eu locuiesc in Cluj-Napoca si cum orasul nu are centura ocolitoare, de aproximativ 6 ani suport traficul greu prin fata casei. Mai mult este o portiune de urcare iar mai sus se construieste un intreg cartier de la 0, cateva zeci de mii de locuinte. Betonierele urca vara strada si scapa balast pe drum, care se usca, se transforma in praf si apoi se ridica in aer 4~5 metri. Asta pe langa zgomotul pe care il fac camioanele si TIR-urile.
Primii 3 metri de langa gard sunt intotdeauna acoperiti cu praf, nici iarba nu mai creste in zona respectiva.
De asemenea, de aproximativ 2 ani, peste drum s-a dat in chirie un imobil care se afla in litigiu de mai bine de 5 ani; pe scurt, autoritatile nu doresc sa-l retrocedeze.
In el locuiesc acum mai multi locatari de etnie "rroma" care pana nu demult dadeau "chefuri" in fiecare sambata noaptea, pana pe la ora 5 dimineata si de asemenea dau inca muzica la volum ori de cate ori isi spala masinile. Chiar daca nu este vorba de acelasi imobil, zgomotul tot se aude.
Cu totii avem probleme.

Daca doriti sa urmariti in instanta problema, o sa va coste mult mai mult decat solutiile pe care vi le-am propus deja.
1. Un purificator de aer e ceva mai scump decat un aer conditionat. Nu se instaleaza la nicio fereastra, se pune oriunde in casa, pe podea, pe perete sau pe tavan; trebuie doar sa circule aerul (eventual deschideti toate usile 2 ore pe zi).
2. In privinta galagiei si a manelelor, eu mi-am cumparat dopuri pentru urechi; le gasiti la orice farmacie la un pret mic; mult mai mic decat un geam spart de tigani pentru ca le-am stricat cheful chemand politia.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2009
december, utilizator
AVLIL a scris:

Buna vecinatate insemnand ce? Sa nu mai fumez in casa mea, proprie si personala? Sa nu mai tin pisici?
Ce te faci cu vecinii care folosesc odorizante care nu-ti plac? Ce te faci cu un astmatic deranjat (se stie ca sunt mai sensibili) de un miros abia perceptibil care emana de la vecinul?

Daca stai sa cauti in legislatia locuintedlor, mediului, statutul asociatiei etc., e posibil sa gasesti ceva in sensul ca vecinul sa fie obligat sa-i cumpere un aparat de filtrat aer, dar in niciun caz nu se poate interzice fumatul, gatitul, curatatul propriei case...


Doamna AVLIL,
Va citesc de foarte mult comentariile si va respect opiniile. Este adevarat, fiecare face ce il taie capul in casa lui, dar....., daca, luni de zile, vecinul dv. de palier in loc sa isi duca gunoiul la ghena il plaseasa pe balconul care e invecinat cu balconul dv? Ce faceti in aceasta situatie?Cred ca acest aspect l-a avut in vedere initiatorul acestui topic.

Statul Roman garanteaza dreptul la proprietate; fiecare cetatean este liber in a-si exercita drepturile dupa cum doreste, cu conditia sa nu aduca atingere drepturilor celorlalti. Dreptul de proprietate este un drept subiectiv, iar exercitarea drepturilor civile subiective este guvernata de principiul respectarii legilor, regulilor de convieture sociala, principiul bunei credinte. Si, cum norma juridica reprezinta o regula de conduita izvorata din obicei si recunoscuta de catre stat, sau o regula impusa de catre stat, legea acorda posibilitatea ca, prin actiune in justitie, sa se ceara interventia fortei de constrangere a statului pentru a obtine respectarea acestor reguli de convietuire sociala de catre cel care le nesocoteste.

In Bucuresti proprietarii de animale sunt obligati ca, atunci cand ies la plimbare cu animalele, sa stranga excrementele acestora, in caz contrar sunt amendati.

Alte discuții în legătură

Miros tigara de la vecin Irina_sebea Irina_sebea Buna seara, Eu stau la etajul 4 si in fiecare zi simt miros de tigara in balcon sau camera. Mirosul de tigara vine de la vecinul de sub mine, care fumeaza ... (vezi toată discuția)
Fum de țigară în baie de la vecinul Mircea11111 Mircea11111 Bună ziua, Locuiesc la etajul 4 iar după cum scrie și în titlul acestei postări, mă confrunt, în baie, cu fumul de țigară al unui vecin de la etajul ... (vezi toată discuția)