avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am dreptul la aer ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am dreptul la aer ?

Locuiesc la etajul 10 al unui bloc din bucuresti. Ori de cate ori vreau sa deschid ferestrele, imi invadeaza casa un aer care miroase a excremente de pisica sau fum de tigara, acoperite adesea de un odorizant de camera. NICIODATA NU AM AER CARE SA NU MIROASE A NIMIC. Acest amestec de mirosuri ajunge pana pe terasa blocului :)

Nu pot aerisi dacat atunci cand bate vintul tare si neaparat dintr-o anumita directie iar acest lucru este cat se poate de stresant. Este un chin sa nu poti respira !!

Autoritatile nu m-au ajutat in nici un fel.

Intrebarea mea este daca am vreun drept in acest sens si ce trebuie sa fac.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
O succinta analiza a celor relatate de dvs ma face sa cred ca aveti o sensibilitate deosebita atat olfactiva cat si auditiva (mirosul imi intra pe fereastra,se pune pe fata de masa,pe farfurii si pahare; servitoarea,atunci cand face curatenie,creaza un zgomot de zici ca este razboi....).Acest lucru este normal caci nu toti suntem la fel si nu toti provenim din medii identice.Este greu de presupus ca la o inaltime de aproximativ 27-30m (adica etajele 9-10 despre care vorbim) curentii exteriori de aer sunt indreptati in permanenta catre geamurile dvs si nu se combina cu aerul exterior diminuand mirosul.Cred ca ideal ar fi sa faceti un schimb de locuinta cu o casa la curte unde sunteti numai dvs pe un areal de 500-600 mp.
Alte solutii ar mai fi sa le faceti cadou vecinilor in cauza cativa saci cu nisip absorbant special pt pisici care diminueaza pana la 90% emanatia mirosului de fecale si urina.Acestea le puteti gasi la orice pet-shop.
Ar mai exista solutia sa va cumparati cativa carbuni absorbanti pe care sa ii postati in colturile exterioare ale balconului si la pervazul geamului in cauza.Acestea se pot gasi la agentii economici care vand produse chimice.
A patra solutie ar fi astuparea risturilor de la baza balconului in asa fel incat sa formati o masa compacta in balcon pana la nivelul balustradei (1,5m).
Juridic vorbind,nu aveti nicio sansa sa faceti ceva mai ales atat timp cat cei de la DSP nu au constatat cele spuse de dvs.Incercati sa va protejati dvs,folosind una sau mai multe din solutiile de mai sus caci intentia este de a nu mai simti mirosul si nu de a va razbuna pe vecinii "urat-mirositori".
@mihaela_clau

Multumesc pentru clarificari si pentru sugestie. Este exact solutia la care lucrez, si in mai putin de un an, lucrurile vor sta altfel. Pentru ca practic numai suport sa inhalez dimineata la pranz si seara fumul toxic de tigara de mana a doua, adica expirat de alte persoane.

Totusi, nu asta ar trebui sa fie solutia intr-o tara civilizata. Libertatile la noi insa sunt intelese de cele mai multe ori prost. Nu conteaza ca dau muzica la maxim, doar sunt la mine acasa nu? Sunt deranjati si altii? Nu ma intereseaza. La fel cu fumul, la fel si cu alte lucruri.

Singurii care ne mai aprind beculete sunt astia din UE, care din cand in cand ne mai dau cate o palma dupa ceafa, si ne amintesc ca vrand nevrand, intr-un numar mai lung sau mai scurt de ani trebuie sa ne civilizam si sa ii ajungem din urma daca vrem avantajele europei vestice.
Ultima modificare: Joi, 9 Iunie 2011
mister_q, utilizator
Incerc si eu sa-mi dau cu parerea asupra "cestiunii" de fata, chiar cu riscul de a fi bruftuluit si eu de catre cel care a deschis discutia sau de altii.
Referitor la aceasta problema, as putea spune ca poate fi tratata ca una din incalcarile art.8 din Conventia dr.omului-dreptul la un mediu sanatos.Dar-
asa cum se vede din cauzele Tatar vs.R sau Branduse vs R, Fadeyeva contra Federatiei ruse(2005), Lopez Ostra vs.Spania, si etc , etc,etc-trebuie dovedit faptul ca v-a produs neajunsurile respective(nu numai afirmatiile d-voastra ca miroase-ci cu ce v-a prejudiciat sanatatea , efectiv)
Pot sa va spun ca in cazurile CEDO cu privire la acest aspect, se arata ca toate incalcarile de mediu trebuie sa aiba un minim de gravitate , pt.a intra sub incidenta art.8 CEDO.
Poate ar trebui sa cititi respectivele cazuri si pe urma puteti actiona , -daca mai aveti ceva de zis.
Este adevarat ca prin normele de buna vecinatate,ar trebui ca toti vecinii sa se comporte ca atare, sa se respecte din toate pct.de vedere dar acest lucru depinde si de educatia , de cei 7 ani de acasa sau chiar din scoala.Pe de alta parte, spun si eu ca -ce-mi place mie, ce -mi face mie bine poate fi considerat detestabil, daunator, nesuportabil , pentru altul.Dar noroc ca oamenii, sunt total diferiti unul fata de celalat.
In cazul d-voastra, cred ca ar trebui sa aveti o discutie "face en face" cu vecinii respectivi, sa le explicati ce nu va convine si poate veti rezolva ceva.In instanta, pt. motivele indicate de d-voastra, este clar, ca nu aveti nici o sansa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Miros tigara de la vecin Irina_sebea Irina_sebea Buna seara, Eu stau la etajul 4 si in fiecare zi simt miros de tigara in balcon sau camera. Mirosul de tigara vine de la vecinul de sub mine, care fumeaza ... (vezi toată discuția)
Fum de țigară în baie de la vecinul Mircea11111 Mircea11111 Bună ziua, Locuiesc la etajul 4 iar după cum scrie și în titlul acestei postări, mă confrunt, în baie, cu fumul de țigară al unui vecin de la etajul ... (vezi toată discuția)