avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conflict angajator-angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conflict angajator-angajat

Buna ziua,
am o problema care trebuie rezolvata urgent.
La firma la care lucrez un coleg si-a depus demisia cu acordul partilor, iar conducerea a aprobat-o cu mentiunea de a sta in preaviz 15 zile. Problema este acum ca acest coleg nu a mai venit la servici de a doua zi de la data semnarii deciziei, iar conducerea vrea sa ia masuri pt a-l face sa vina la munca (dat fiind faptul ca el are datorii la firma). Ce se poate face in acest caz? Sau care este articloul in baza caruia se va desface contractul de munca?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: zzenovia , utilizator 15:10, 21 Ianuarie 2009
se va efectua cercetarea disciplinara si desfacerea CIM conf art.264 si urmat din Codul Muncii.
iar pt recuperarea prejudiciului va puteti adresa instantei de judecata
Trebuie inceputa procedura de cercetare disciplinara prealabila si ca sanctiune ii puteti desface disciplinar contractul de munca. daca suma de bani pe care o aveti de recuperat de la angajat este mai mica sau egala cu cea pe care angajatul trebuie sa o primesca (drepturi salariale cuvenite, compensare concediu ohihna) o puteti recupera mai usor. daca suma depaseste , atunci va puteti adresa instantei pentru recuperarea datoriei restante.
multumesc
multumesc
grecuanamaria a scris:

Buna ziua,
am o problema care trebuie rezolvata urgent.
La firma la care lucrez un coleg si-a depus demisia cu acordul partilor, iar conducerea a aprobat-o cu mentiunea de a sta in preaviz 15 zile. Problema este acum ca acest coleg nu a mai venit la servici de a doua zi de la data semnarii deciziei, iar conducerea vrea sa ia masuri pt a-l face sa vina la munca (dat fiind faptul ca el are datorii la firma). Ce se poate face in acest caz? Sau care este articloul in baza caruia se va desface contractul de munca?
Va multumesc!

Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
Pe durata preavizului angajatorul poate dispune sancţionarea disciplinară a salariatului, inclusiv concedierea disciplinară, având în vedere că, în conformitate cu dispoziţiile art. 79 alin. (5) din Codul muncii, contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
Articolul in baza caruia se va desface contractul de munca va fi art.264 alin.1 lit.f C.mun.
Pentru a i se putea desface c.i.m. disciplinar, sub sancţiunea nulităţii absolute, aceasta masura nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.

Alte discuții în legătură

Care este procesul pentru desfacerea contractului de munca cu litera a? Anddy Anddy Buna ziua, Imi puteti spune care este procesul de desfacere al contractului de munca cu litera a? In cat timp de la demisie se poate face? Se poate ca ... (vezi toată discuția)
Demisia? cristins cristins buna ziua. daca cineva isi depune demisia in ziua de....este obligat sa mai stea cele 15 zile de preaviz? si daca nu se prezinta 3 zille lucratoare consecutiv ... (vezi toată discuția)
Demisie mariuca4 mariuca4 Daca imi dau demisia in timpul unei cercetari disiplinare prealabile mai poate face seful ceva impotriva mea? Mentionez ca deja am primit 2 convocari pt ... (vezi toată discuția)