avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj neacordat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj neacordat

Buna ziua.

As dori sa va pun cateva intrebari si sa ma lamuriti intr-o problema.

La 19 decembrie 2008 firma la care lucrez(lucram) a incheiat contractul de munca a mai mult de jumatate din angajati (eram in jur de 18) cu ocordul partilor(majoritatea fostilor mei colegi nu prea stiau ce inseamna asta). Eu am fost rugata sa fac o cere de concediu fara salar pentru o luna de zile, urmand sa discutam in data de 19 ianuarie daca firma isi poate permite sa ma plateasca in continuare si reintru in campul muncii sau se incheie contractul meu de munca.
Azi am fost anuntata ca firma nu mai are sanse de reabilitare si contractul meu de munca va fi incheiat. Toate bune si frumoase, doar ca nu vor sa imi dea actele necesare depunerii dosarului de somaj. Eu inca nu am semnat nici o decizie de desfacere a contractului de munca.
As dori sa stiu conform carei legi va trebui desfacut contractul meu de munca(nu este cu acordul partilor si nici din cauza mea, a angajatului) si de asemenea cum pot sa ii fac sa imi dea actele necesare dosarului de somaj? Mentionez ca eu acum sunt in perioada examenelor la facultate si nici o firma nu ma v-a angaja azi si sa imi dea voie sa ma duc la examen la facultate din 3 in 3 zile.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Daria_Ioaana , utilizator 17:30, 28 Februarie 2011
elis a scris:

Nu beneficiati de indemnizatia de somaj pe perioada doctoratului cu frecventa. Perioada doctoratului cu frecventa constituie vechime in munca.

Desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, in temeiul art. 65 din Codul muncii, reprezinta un motiv neimputabil de incetare a contractului individual de munca si, totodata, una din conditiile pentru ca persoana sa poata beneficia de indemnizatie de somaj. Calitatea de student nu influenteaza dreptul la indemnizatie de somaj. Trebuie doar ca la momentul solicitarii, potrivit alin. 34 alin. (1) coroborat cu art. 17 alin. (1) lit. a), art. 16 lit. a) si art. 5 pct. IV lit. c) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, modificata si completata, sa mai indepliniti urmatoarele conditii:
aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii; -nu realizati venituri sau sa realizati din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj; -sa va inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala aveti domiciliul sau, dupa caz, resedinta.

Mi s-a mai oferit si aceasta explicatie. Precizez ca am lucrat 2 ani la o firma privata. Multumesc!
Chiar daca vi s-a dat aceasta explicatie calitatea de student influenteaza plata indemnizatiei de somaj. Persoanele care urmeaza o forma de invatamant nu sunt beneficiare a indemnizatiei de somaj. Vor beneficia de somaj la absolvire.
Din nefericire studentii nu beneficiaza de indemnizatie de somaj pana la terminarea studiilor.
luana25 a scris:

elis a scris:

Nu beneficiati de indemnizatia de somaj pe perioada doctoratului cu frecventa. Perioada doctoratului cu frecventa constituie vechime in munca.

Desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, in temeiul art. 65 din Codul muncii, reprezinta un motiv neimputabil de incetare a contractului individual de munca si, totodata, una din conditiile pentru ca persoana sa poata beneficia de indemnizatie de somaj. Calitatea de student nu influenteaza dreptul la indemnizatie de somaj. Trebuie doar ca la momentul solicitarii, potrivit alin. 34 alin. (1) coroborat cu art. 17 alin. (1) lit. a), art. 16 lit. a) si art. 5 pct. IV lit. c) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, modificata si completata, sa mai indepliniti urmatoarele conditii:
aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii; -nu realizati venituri sau sa realizati din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj; -sa va inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala aveti domiciliul sau, dupa caz, resedinta.

Mi s-a mai oferit si aceasta explicatie. Precizez ca am lucrat 2 ani la o firma privata. Multumesc!

Cred ca cine va dat aceasta explicatie a uitat sa se uite mai bine tot in Legea nr.76/2002 din care v-a citat conditiile de acordare a indemnizatiei de somaj.
Poate o sa va explice cum o persoana care beneficiaza de vechime in munca poate beneficia in acelasi timp si de indemnizatia de somaj :(
elis a scris:

luana25 a scris:

elis a scris:

Cred ca cine va dat aceasta explicatie a uitat sa se uite mai bine tot in Legea nr.76/2002 din care v-a citat conditiile de acordare a indemnizatiei de somaj.
Poate o sa va explice cum o persoana care beneficiaza de vechime in munca poate beneficia in acelasi timp si de indemnizatia de somaj :(

Pot sau nu pot beneficia de somaj? Multumesc!

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj pruteanu oana pruteanu oana Buna ziua..as avea si eu o nelamurire,.. timp de 1 an am muncit la un magazin si dupa un an s-a restructurat postul meu de lucru..am cotizat la stat 12 luni ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa perioada de proba irina_trusca irina_trusca Buna ziua, Am fost angajata la o firma pe perioada determinata de 1 an, cu perioada de proba de 3 luni in urma cu doua saptamani. Astazi am fost anuntata ... (vezi toată discuția)
Absolvent cu diploma de bacalaureat 2012 boboeu boboeu Astazi 01.08.2012 am fost la agentia de somaj sa fac cerere pt acordarea indemnizatiei de somaj. Am dat o declaratie pe propia raspundere ca nu urmez o forma ... (vezi toată discuția)