As dori sa va pun cateva intrebari si sa ma lamuriti intr-o problema.
La 19 decembrie 2008 firma la care lucrez(lucram) a incheiat contractul de munca a mai mult de jumatate din angajati (eram in jur de 18) cu ocordul partilor(majoritatea fostilor mei colegi nu prea stiau ce inseamna asta). Eu am fost rugata sa fac o cere de concediu fara salar pentru o luna de zile, urmand sa discutam in data de 19 ianuarie daca firma isi poate permite sa ma plateasca in continuare si reintru in campul muncii sau se incheie contractul meu de munca.
Azi am fost anuntata ca firma nu mai are sanse de reabilitare si contractul meu de munca va fi incheiat. Toate bune si frumoase, doar ca nu vor sa imi dea actele necesare depunerii dosarului de somaj. Eu inca nu am semnat nici o decizie de desfacere a contractului de munca. As dori sa stiu conform carei legi va trebui desfacut contractul meu de munca(nu este cu acordul partilor si nici din cauza mea, a angajatului) si de asemenea cum pot sa ii fac sa imi dea actele necesare dosarului de somaj? Mentionez ca eu acum sunt in perioada examenelor la facultate si nici o firma nu ma v-a angaja azi si sa imi dea voie sa ma duc la examen la facultate din 3 in 3 zile.
buna
sunt noua pe forum
am si eu o nelemurire,poate ma ajuta cineva
firma la care am lucrat a incetat activitatea si a dat in somaj tot personalul...de fapt in ianuarie am fost in concediu fara plata(cu acordul nostru) deci semnat hartii,totul in regula...apoi in februarie am fost toti angajatii cu minim pe economie ,,tot la fel cu acte in regula...apoi in martie ni sa zis k ne da in somaj ca firma nu mai are activitate...ne-a dat de la firma o fisa fiscala si ni sa zis sa ne facem actele de somaj si k pe 19 martie putem sa margem la inspectorat sa ne luam cartile de munca....intrebarea mea este...putem lua somaj in conditiile astea?daca ei intr-un cuvant ne-au cam dat afara,pt k nu am vrut noi sa plecam....a fost o dare in somaj in masa cum ar veni de catre firma....ne va accepta cei de la somaj cererea sau la fel daca se gaseste un post pe calififcarea noastra nu o sa ne dea?pt k e aiurea....eu am inteles k poti refuza un loc de munca de 3 ori,,,,adik..dace se gaseste in prima luna..poti refuza..o doua luna la fel si a treia luna la fel....apoi dupa cele 3 luni nu iti mai dau somaj daca e un loc de munca pe specializarea ta...ajutati-ma va rog k sunt nelemurita
ok
dar in conditiile mentionate de mine,unde nu noi am fost responsabili cu incetarea activitatii firmei respective,deci au dat in somaj in masa,ce se intampla....ne acorda somaj?sau dak se gaseste loc de munk ne obliga sa-l luam?
1. Dura lex sed lex, nu? Cazurile cand unui somer ii inceteaza plata indemnizatiei pentru ca a refuzat un loc de munca propus de AJOFM sun foarte rare. Mai ales in aceasta perioada de criza cand nu prea sunt multe locuri de munca, asa ca nu va faceti griji.
2. Din felul cum puneti problema eu inteleg ca preferati somajul in locul unui loc de munca.
La somaj nu se duce un salariat cand si daca vrea el ci atunci cand indeplineste conditiile legale. Cazul firmei dvs. este tipic pentru ca salariatii concediati sa beneficieze de indemnizatie de somaj.