avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj neacordat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj neacordat

Buna ziua.

As dori sa va pun cateva intrebari si sa ma lamuriti intr-o problema.

La 19 decembrie 2008 firma la care lucrez(lucram) a incheiat contractul de munca a mai mult de jumatate din angajati (eram in jur de 18) cu ocordul partilor(majoritatea fostilor mei colegi nu prea stiau ce inseamna asta). Eu am fost rugata sa fac o cere de concediu fara salar pentru o luna de zile, urmand sa discutam in data de 19 ianuarie daca firma isi poate permite sa ma plateasca in continuare si reintru in campul muncii sau se incheie contractul meu de munca.
Azi am fost anuntata ca firma nu mai are sanse de reabilitare si contractul meu de munca va fi incheiat. Toate bune si frumoase, doar ca nu vor sa imi dea actele necesare depunerii dosarului de somaj. Eu inca nu am semnat nici o decizie de desfacere a contractului de munca.
As dori sa stiu conform carei legi va trebui desfacut contractul meu de munca(nu este cu acordul partilor si nici din cauza mea, a angajatului) si de asemenea cum pot sa ii fac sa imi dea actele necesare dosarului de somaj? Mentionez ca eu acum sunt in perioada examenelor la facultate si nici o firma nu ma v-a angaja azi si sa imi dea voie sa ma duc la examen la facultate din 3 in 3 zile.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Daria_Ioaana , utilizator 17:30, 28 Februarie 2011
Daca somajul va acorda indemnizatie de somaj este responsabilitatea lor daca nu respecta legea. In cazul in care se constata ca ati beneficiat de somaj fara drept dvs. veti inapoia banii.
Este corect sa beneficiati de indemnizatie de somaj daca suinteti student la id sau fara frecventa (facultatea in cazul acesta nu este stagiu asimilat) pentru ca aveti stagiul complet de cotizare la fondul de somaj si nu mai aveti alte venituri .
Nu acelasi lucru ar fi fost daca erati student cu frecventa .
Din cate stiu in Codul Muncii nu sunt prevazute conditiile pentru acordarea indemnizatiei de somaj, ci in Legea nr.76/2002.

elis a scris:

Din cate stiu in Codul Muncii nu sunt prevazute conditiile pentru acordarea indemnizatiei de somaj, ci in Legea nr.76/2002.



Aveti dreptate, e legea 76/2002:
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au
realizat venituri în acea localitate.


Art. 17. - (1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;

Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în căutarea unui loc de muncă, aflate în una dintre următoarele situaţii:
a) au devenit şomeri în sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit c);

Art. 5.
IV.
c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor
pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare;
adelaida_07 a scris:

Legea 76/2002 nu face nici o diferenta intre invatamant de zi , FF sau ID, de stat sau particular. Conform acesteia daca urmazi o forma de invatamant nu beneficiezi de somaj. La absolvirea facultatii ai dreptul la somaj.
Art. 42. - (1) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor, situat la o distanta de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu, sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
(2) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj absolventii care, la data solicitarii dreptului, urmeaza o forma de invatamant.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj pruteanu oana pruteanu oana Buna ziua..as avea si eu o nelamurire,.. timp de 1 an am muncit la un magazin si dupa un an s-a restructurat postul meu de lucru..am cotizat la stat 12 luni ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa perioada de proba irina_trusca irina_trusca Buna ziua, Am fost angajata la o firma pe perioada determinata de 1 an, cu perioada de proba de 3 luni in urma cu doua saptamani. Astazi am fost anuntata ... (vezi toată discuția)
Absolvent cu diploma de bacalaureat 2012 boboeu boboeu Astazi 01.08.2012 am fost la agentia de somaj sa fac cerere pt acordarea indemnizatiei de somaj. Am dat o declaratie pe propia raspundere ca nu urmez o forma ... (vezi toată discuția)