avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj neacordat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj neacordat

Buna ziua.

As dori sa va pun cateva intrebari si sa ma lamuriti intr-o problema.

La 19 decembrie 2008 firma la care lucrez(lucram) a incheiat contractul de munca a mai mult de jumatate din angajati (eram in jur de 18) cu ocordul partilor(majoritatea fostilor mei colegi nu prea stiau ce inseamna asta). Eu am fost rugata sa fac o cere de concediu fara salar pentru o luna de zile, urmand sa discutam in data de 19 ianuarie daca firma isi poate permite sa ma plateasca in continuare si reintru in campul muncii sau se incheie contractul meu de munca.
Azi am fost anuntata ca firma nu mai are sanse de reabilitare si contractul meu de munca va fi incheiat. Toate bune si frumoase, doar ca nu vor sa imi dea actele necesare depunerii dosarului de somaj. Eu inca nu am semnat nici o decizie de desfacere a contractului de munca.
As dori sa stiu conform carei legi va trebui desfacut contractul meu de munca(nu este cu acordul partilor si nici din cauza mea, a angajatului) si de asemenea cum pot sa ii fac sa imi dea actele necesare dosarului de somaj? Mentionez ca eu acum sunt in perioada examenelor la facultate si nici o firma nu ma v-a angaja azi si sa imi dea voie sa ma duc la examen la facultate din 3 in 3 zile.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Daria_Ioaana , utilizator 17:30, 28 Februarie 2011
Si daca ar fi asa?De unde stiti ca nu va convine job-ul sau ca nu va pricepeti daca nu va prezentati la societatile respective?Desi, eu ma indoiesc ca ar fi locuri de munca disponibile in perioada asta.E foarte simplu, va duceti la firma respectiva, unde aveti repartitia si ii rugati sa va dea o negatie, deoarece au angajat pe altcineva, sau nu mai vor sa angajeze...cum ii convingeti?!Nu cred ca este foarte greu, vorbind deschis si sincer, spunandu-le ca nu va descurcati.Nu se leaga nimeni la cap cu cineva care nu-si doreste un loc de munca.
Problema locurilor de munca pentru care AJOFM-ul are cereri este ca in mare parte acestea sunt deja ocupate. Societatile isi gasesc singure angajati apoi fac oferta la somaj. Aici fac referire la posturi TESA.
Veti primi oricum repartitie catre un loc de munca daca exista o cererre la ALOFM, nu veti putea refuza, seansa sa va angajati insa este mica. Este uimitor faptul ca nu va doriti un loc de munca.
Veti fi insa obligata sa va participati la cursuri de calificare si recalificare pe durata somajului pentru reconversie profesionala, la fel si amica dvs. dupa care veti fi repartizate in munca pentru posturi ce necesita calificarea efectuata gratuit pe durata somajului.
Fostei mele colege i-a dat fara probleme si nu ia zis nimic de nici un curs de recalificare cu atat mai putin sa o oblige sa participe la vreun curs pe perioada somajului si ...intr-adevar poate parea ciudat k vreau sa refuz un loc de munk pe specializarea mea dar nu multa lume stie k la noi in oras este foarte prost platit........

dar sa zicem k o sa reusesc sa iau pana la urma....trebuie neaparat sa vina postasul acasa sa il aduk sau pot opta si pentru alta metoda?...de exemplu sa mi-i puna pe card..se poate?
In functie de pregatirea celor inscrisi in evidente si de numarul de locuri la diferite cursuri, AJOFM va va solicita sa va inscrieti la un curs de calificare si recalificare. Refuzul sistematic de a ocupa un loc de munca sau un curs se pedepseste, pana la urma, cu incetarea platii indemnizatiei de somaj.
Eu cred insa ca dvs. va faceti griji pentru ca nu vreti sa va angajati. Asteptati sa vedeti ce propuneri vi se fac si apoi sa alegeti una din variantele care va multumeste.
Solicitarea de a participa la un curs de recalificare poate interveni pe tot parcursul derularii somaajului , nu doar la inceput.............
Poate vei fi uimita dar salarii proaste sunt in toata tara nu doar la tine in oras, mai pe romaneste nivelul salarizarii in Romania este scazut , cu cateva exceptii........pentru functii de conducere, in administratie la nivel inalt.........
Am mai spus, nu trebuie sa va speriati chiar daca primiti o repartitie, seansa de a fi respinsa este mai mare decat de a fi admisa la un nou loc de munca.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj pruteanu oana pruteanu oana Buna ziua..as avea si eu o nelamurire,.. timp de 1 an am muncit la un magazin si dupa un an s-a restructurat postul meu de lucru..am cotizat la stat 12 luni ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa perioada de proba irina_trusca irina_trusca Buna ziua, Am fost angajata la o firma pe perioada determinata de 1 an, cu perioada de proba de 3 luni in urma cu doua saptamani. Astazi am fost anuntata ... (vezi toată discuția)
Absolvent cu diploma de bacalaureat 2012 boboeu boboeu Astazi 01.08.2012 am fost la agentia de somaj sa fac cerere pt acordarea indemnizatiei de somaj. Am dat o declaratie pe propia raspundere ca nu urmez o forma ... (vezi toată discuția)