Buna ziua!!!
Am o intrebare.este obligatoriu ca o societate care a avut angajata o persoana si aceasta a ramas insarcinta sa ii plateasca un salariu mediu pe unitate mamei pentru nasterea fiecarui copil??? Ma confrutn cu aceasta situatie pe care sincer nu am mai intalnit-o ...doamna imi aduce ca argumente art. 51 din CCMUNN si art. 241 din Codul Muncii.Daca societatea nu ii plateste acest salariu mediu pe unitate poate fi sanctionata???Cum sa procedez???
Fiecare salariat trebuie sa cunoasca legile tarii , daca nu se poate documenta singur , poate sa se informeze . Cand ai 1000 de salariati , nu poti discuta cu fiecare multitudinea de acte normative in vigoare .
Nu cred ca trebuie sa discuti.Ii informezi cu o nota oficiala sau cum se numeste...
Cand e vointa se poate...
Nu spun ca este obligatia noastra de a invata pe fiecare angajat legislatia in vigoare, dar cred ca atunci cand ne confruntam cu angajati care nu isi cunosc drepturile garantate de lege sa ii informam. Societatea unde eu lucrez are aproape 2000 de angajati si suntem 2 persoane la HR, dar in limita timpului informez fiecare angajat care intra in birou si nu stie. Le sugerez tutror sa citeasca macar o data L 53/2003 si am grija sa am mereu 1-2 copii de rezerva pentru a le da.
Poate gresesc eu, dar asa cred ca este bine, pentru ca angajatorii, nu neaparat toti, pun accentul mai mult pe obligatiile angajatilor si mult prea putin pe drepturi.
Poate nu este obligatia angajatorului de a aduce la cunostinta salariatilor legislatia din Romania, in schimb este obligatoriu ca angajatii sa cunosca atat obligatiile dar si DREPTURILE prevazute in CCM pe unitate ;)
@adabia
Drepturile functionarilor publici sunt prevazute de LEGE nr.188 din 8 decembrie 1999
privind Statutul funcţionarilor publici
CCMUN nu este aplicabil functionarilor publici.