avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inundatie... a cui e vina?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inundatie... a cui e vina?

In urma instalarii unor calorifere noi, am vrut sa le testam. Am anuntat vecinii, am intrebat administratorul daca exista lucrari pe scara(ni s-a spus ca nu) si am dat drumul la apa pe coloana cu ajutorul celor de la punctul termic. In urma acestui exercitiu, de la etajul 8 in jos s-a provocat o inundatie , pentru ca vecinul de acolo si-a scos caloriferele din 2 camere (pt a le vinde pe bautura presupun). Pe capatul conductei nu a pus nimic, nu a an untat pe nimeni si acum sunt cateva apartamente inundate sub el. Cum se procedeaza in acest caz si cine este de vina? Eu, pentru ca am dat drumul la apa, sau el, pt ca si-a scos caloriferele?
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 11:32, 21 Septembrie 2012
AntiStress a scris:

[...]
Legea 230/2007 nu poate obliga un proprietar, sa-i respecte drepturile si obligatiile ce decurg din ea, care nu este membru in asociatia de proprietari, pentru ca ea insasi a fost creata in exclusivitate doar pentru cei care sunt membri intr-o asociatie.
Orice proprietar, chiar daca este sau nu membru in asociatia de proprietari, are dreptul sa-si scoata si sa-si curete/spele caloriferele, atunci cand considera el, cu exceptia perioadei cand instalatia este pusa sub presiune, adica cand este pornit agentul termic.
[...]
Poate este valabila asigurarea obligatorie a locuintei, care prevede despagubiri si pentru inundatii ... :tooth:
Stiu, multi au sa spuna " doar pentru inundatii produse prin calamitati naturale", iar in cazul asta eu spun ... pacat de natia romana ca nu gandeste, pentru ca asigurarea obligatorie nu este necesara pentru cei care stau la etaje superioare, intrucat acolo nu vor exista niciodata inundatii prin calamitati naturale, si-atunci, proprietarul arunca banii pe asigurare, grati$.


1. Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari face ca intr-un condominiu sa existe o entitate juridica care sa administreze proprietatea comuna si care, in general, sa intretina condominiul dupa reguli date de aceasta lege.
Regulile impuse de lege sunt de doua feluri:
- reguli pentru toti proprietarii din condominiu si atunci exprimarea in articolele legii este: proprietarii trebuie sa, proprietarii fac, proprietarii au dreptul sa.... etc., fara a face o delimitare de niciun fel.
- reguli pentru membrii asociatiei, caz in care exprimarea este "proprietarii membri ai asociatiei".....

Obligatia de a nu prejudicia proprietatea comuna, precum si proprietatea privata a celorlalti proprietari este a oricarui proprietar, fie ca este membru al asociatiei, fie ca nu, conform:
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.

Am spus aici ca interventia pe instalatia de caldura se face cu instiintarea administratorului si, in general, se face de catre persoane autorizate care stiu ce au de facut, nu de orice neica-nimeni care taie caloriferele din instalatie si lasa tevile de izbeliste, fara sa-l mai intereseze consecintele. Teava de unde au fost scoase caloriferele se blindeaza imediat.
Proprietarii isi pot executa in apartament orice fel de lucrari cu conditia ca, prin efect imediat sau indepartat, sa nu provoace pagube proprietatii comune sau proprietatii private a celorlalti proprietari, asa cum scrie in articolul citat mai sus.

2. Asigurarea obligatorie este pentru inundatii, cutremure si alunecari de teren, deci calamitati naturale de proportii.
Inaltimea de la care privesti lumea nu te scuteste de necazuri.
Haha, ce ma amuza cum inteleg unii legea, mai ales cei care depind de aceasta lege, 230/2007, absurda si pur comunista (ea find data de mintile luminate ale comunismului, chiar daca a fost data in 2007 .. pana atunci a fost tatonat terenul), in care multi administratori si presedinti si-au facut prostul obicei de a se considera stapani peste stapani.
Aceasta lege, daca nu s-a inteles, este strict pentru acei proprietari care vor sa se constituie intr-o asociatie de proprietari si nu are nici cea mai mica legatura cu aberatiile scrise aici, precum toti proprietarii ar avea aceleasi drepturi si obligatii.
Daca nu suntem membrii in asociatia de proprietari, nu ma poate obliga nimeni, niciodata, sa le respect lor regulamentele pentru care ei s-au constituit in asociatie, decat bunul simt al meu personal.
Va dau un exemplu: mai multi tarani se constituie intr-o asociatie/cooperativa si hotarasc sa planteze pomi fructiferi. Eu care nu sunt membru in asociatia lor, nu pot fi obligat sa plantez aceeasi pomi fructiferi, daca aleg sa cultiv ciuperci.
Inteleg ca se ia apararea celor vinovati, ca asa e trendul in Romanica, dar nu inteleg cum putem fi asa de ipocriti si aruncam vina pe altul de frica responsabilitatii ?
Ca simplu proprietar, respect ceea ce vor cei din jurul meu, cu conditia sa-mi aduca la cunostinta despre ceea ce vor sa faca, iar in speta, nu reiese ca cel care si-a facut proba la agentul termic, ar fi anuntat deopotriva toti proprietarii, fie membri sau nu in asociatie.
Logica, pentru a preintampina astfel de neplaceri, si bunul simt care lipseste din unele minti, spune ca trebuie sa mergi din usa-n usa, ca sa poata lua la cunostinta toti locatarii, lucru care nu s-a intamplat.
Nu e suficient sa lipim un biletel pe usa blocului, cum ca, am vrea sa dinamitam blocul si toti locatarii trebuie sa paraseasca cladirea in urmatoarele 5 minute, pentru ca riscam sa ucidem cel putin jumatate dintre ei, daca procentul nu este mai mare.

"Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii."

Legea e clara, doar ca ... nu vedem vinovatul si incercam sa gasim un tap ispasitor in numele vecinului de la etajul 8, care avea tot dreptul sa-si scoata caloriferele ptr. diverse motive, lucru care legea nu il interzice defel.

Priviti cu ochii deschisi, ca nu putem trage concluzii pripite daca avem ochii inchisi si visam vinovati nedovediti.
Ultima modificare: Joi, 20 Septembrie 2012
AntiStress, utilizator
Nu are rost sa angajez cu dv., care nu intelegeti nimic din lumea in care traiti, a unei discutii.
Iata ce scrie in Legea 230/2007 la art.24:
(4) Hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii si pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenti la adunarea generala, precum si pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari.


Asta e un exemplu important din care sa extrageti esenta celor discutate aici.
Cine nu se supune acestui principiu si altora enuntate de lege poate sa se mute din bloc si sa-si construiasca o casa in padure unde va putea sa-si faca ce va voi in casa, ca nu va deranja decat copacii, in cel mai rau caz.

Legea nu e deloc comunista, numai ca proprietatea privata din bloc trebuie armonizata cu administrarea proprietatii comune si cu vecinatatile fortate, astfel incat cine intelege, bine, cine nu, va genera conflicte sau va deveni victima propriei neintelegeri.

Imi inchipui cum ati reactiona daca in propria casa, apartament, ati fi inundat de apa, foc, zgomote, praf etc provenit de la vecini. Ati spune probabil ca fiecare e liber sa faca ce vrea in casa lui. Da, da! :)
Eu va inteleg nemultumirea @elga50, pentru ca din punctul de vedere al unui administrator de bloc sau presedinte, ceea ce sunteti, credeti ca doar Dvs. aveti dreptate si altii trebuie sa joace cum canta cineva numit provizoriu, ca doar nu am vazut un administrator de asociatie sa administreze un imobil mai mult de 15 ani cu indulgenta.
Acum, ca sa revenim la "oile noastre" ... "(4) Hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii si pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenti la adunarea generala, precum si pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari", unde se face vorbire doar despre hotararile luate de cvorumul adunarii generale, nicidecum nu trebuie sa se confunde o hotarare luata la o sedinta, cu legea 230/2007 in sinea ei. Tot legea, nu poate obliga proprietarii care nu sunt membrii in asociatie, sa participe la adunarile generale, ci doar sa respecte o hotarare luata in adunarea generala.
Atentie la ce citim si cum interpretam, pentru ca, asa cum am mai spus, un proprietar care nu este membru in asociatia de proprietari, nu poate fi obligat de ceva anume prin legea 230/2007, ci doar ar trebui sa se supuna la ceea ce se hotaraste in adunarea generala, iar in aceasta adunare nu se schimba articole de lege (o lege facuta exclusiv pentru membrii unei asociatii de proprietari si nu pentru absolut toti proprietarii, printre care mai sunt si nemembri ai asociatiei).
Vad ca Dvs. dati o alta nuanta a ceea ce discutam aici, si-anume ne trimiteti la plimbare prin padure, lucru care n-ar trebui sa fie exprimat in direct tocmai de un moderator, ci dimpotriva,
putina decenta n-ar strica, pentru ca altfel discutiile contradictorii vor fi interminabile.

Ca o curiozitate pentru Dvs. sau poate ca o practica unitara, am intalnit, si cu certitudine sunt multe asemenea cazuri, asociatii de proprietari care la unele sedinte sau adunari generale, prin cvorum hotaraste ceva impotriva legii. Adica, daca un art. din legea 230/2007 spune ceva, proprietarii hotarasc de comun acord ca pot incalca legea, intrucat au o majoritate in adunarea generala ... un lucru hazliu (ca in filmele cu stan si bran).
Daca ar fi sa respectam acest "principiu", total gresit, ar insemna ca formam o majoritate in tara asta, si putem sa incalcam orice lege care nu ne convine, doar pentru faptul ca suntem mai multi care ne opunem, fara ca legea in cauza sa fie modificata sau schimbata de legiuitor, si fara sa fim trasi la raspundere de cineva.

Referitor la ultima Dvs. fraza, da, am avut inundatii de la vecini, eu stand la nivel 1, de vreo 3-4 ori, si nu mi-a platit nimeni nici o despagubire, pentru ca de vorba buna sau din bun simt, cel vinovat a considerat doar ca, asa a fost soarta .. sa i se sparga conducta de la instalatia de incalzire, si cei inundati se vor descurca si singuri, ca doar suntem vecini si nu ne plimbam unul pe altul prin tribunale.

In incheiere, va pun o intrebare, care poate va deranjeaza sau va face placere (sa nu raspundeti la ea), ... in contextul in care toate proprietatile dintr-un condominiu au contract individual cu diversi furnizori de utilitati, credeti ca legea 230/2007 mai are vre-un efect, daca administratorul calculeaza doar 50 mc apa rece si salar de 50 lei femeia de servici (retinand ca salariul administratorului este de 100 lei/luna, la un bloc cu o singura scara si doar 4 nivele) ?

Parerea mea este ca aceasta lege, pe cat de prost e facuta, pe atat de ineficienta este, si nu aduce decat o inavutirea in mod nejust a celor care "administreaza" un imobil.:tooth:

Ultima modificare: Joi, 20 Septembrie 2012
AntiStress, utilizator
Asemenea scenariu, ca proprietarii sa aiba contracte individuale cu furnizorii si prestatorii nu exista.
Si daca prin absurd s-ar intampla asta, largiti-va putin orizontul si priviti apartamentele ca niste celule "incapacite" in proprietatea comuna.
Legea 230/2007 reglementeaza cum se administreaza exact aceasta proprietate comuna.

Nu se inteleg vecinii unul cu celalalt, daramite cand s-ar sparge o teava in subsol sau o teava verticala.

Nu va suparati, probabil aveti experiente nefericite unde locuiti, asta nu inseamna ca legea e proasta. E foarte buna, daca se respecta.

Sigur, restantierii care nu vor sa plateasca sau ai cu "capra vecinului" o vor considera o lege comunista.
In lipsa alteia mai desteapta la a carei scriere va invit sa participati, o respectam pe cea care e in vigoare.
Eu v-am subliniat pasajul care se refera la aberatiile pe care le-ati sustinut intr-o postare anterioara, iar dv. reveniti acum ducand discutia pe campii.

Interventie moderator
Aici incheiem discutia si daca mai aveti ceva de spus, va rog sa va exprimati la obiect, exact la intrebarea utilizatorului, altfel va voi sterge postarile.

Alte discuții în legătură

Golire si umplere instalatie termica pe timp de iarna irina_karina irina_karina Buna ziua! Voi incepe renovarea totala a unui apartament proaspat achizitionat care necesita imbunatatiri, igienizare totala din motive pertinente. Se vor ... (vezi toată discuția)
Plata reparatilor in urma inundatilor hadrian01 hadrian01 Buna ziua.In urma cu cateva zile sa dat drumul la agentul termic fara a se anunta de catre asociatie in nici un fel.Am facut inundatie si am inundat si alte ... (vezi toată discuția)
Probleme incalzire cerul cerul Locuiesc intr-o garsoniera.2 din 3 coloane de agent termic nu functioneaza(la baie si la bucatarie este rece).Am fost la presedintele asociatiei de locatari si ... (vezi toată discuția)