avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vor sa-mi schimbe contractul pe perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vor sa-mi schimbe contractul pe perioada determinata

Buna ziua,

urmeaza sa ma intorc la servici din CCC. In timpul concediului mi s-a schimbat angajatorul. Initial mi-au spus ca nu mai am loc in noua organigrama. Apoi, dupa ce am incercat sa-mi apar pozitia, cica vor sa-mi dea o sansa si sa facem o noua scolarizare pentru noua politica a firmei si imi dau 6 luni la dispozitie sa arat ce pot, deci doar un contract pe o perioada de 6luni, pe aceeasi functie.
Eu le-am spus ca nu am nicio problema sa ma evalueze dupa 6 luni dar intrebarea mea este de ce nu vor sa-mi mentina vechiul contract? Nu e suspect?
Cum trebuie sa procedez?

Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 21 Septembrie 2012
torapaun, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:54, 24 Septembrie 2012
In primul rand, in perioada CCC contractul dumneavoastra initial de munca a fost suspendat si in aceasta perioada nu se poate niciun fel de modificare asupra lui (ex: incetare, micsorare/marire salariu, etc.) decat atunci cand intervine o cauza de incetare de drept caz in carea cea din urma prevaleaza.

La intoarcerea din CCC contractul de munca initial nu mai este afectat de suspendare si va reluati pozitia avuta inainte de CCC (cu aceleasi drepturi obligatii contractuale). Intr-adevar, la intoarcerea din CCC angajatorul nu poate sa va dea afara pentru necorespundere profesionala in schimb sunt unii angajatori care desfiinteaza postul.

Ca sa aveti un contract pe perioada determinata ar insemna sa semnati un act aditional la contractul de munca initial prin care se schimba durata contractului, act aditional care trebuie semnat de ambele parti.
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Daca locul de munca nu a fost desfiintat atunci trebuie sa reveniti pe postul dvs., inregistrat in CIM.

5. Modificarea clauzelor din CIM se poate face numai cu acordul dvs.

6. Daca nu se intampla asa cum am spus pana aici faceti urgent o sesizare la ITM.
Deci juridic schimbarea de durata a contractului se poate face doar prin act aditional ? Nu sunt obligata sa semnez o incetare a contractului initial si apoi incheierea altuia nou (de fapt de aici a aparut suspiciunea). Pot fi concediata mai usor in baza unui contract pe perioada determinata?

Repet: de ce nu pot fi evaluata dupa 6 luni in baza contractului initial?

Multumesc
Da, schimbarea duratei contractului se face DOAR in baza unui act aditional. Nu sunteti obligata sa semnati niciun document de incetare a contractului curent pentru incheierea altuia nou. Daca aveti un contract pe perioada determinata (sa zicem de 6 luni) daca angajatorul nu mai vrea sa prelungeasca contractul acesta va inceta de drept la incheierea perioadei pentru care a fost incheiat. In plus, contractele pe o perioada determinata nu pot depasi perioada de 36 luni.

Cel mai indicat ar fi ca intrebarea cu privire la evaluare sa o puneti angajatorului.
nefertirising a scris:

.... Intr-adevar, la intoarcerea din CCC angajatorul nu poate sa va dea afara pentru necorespundere profesionala in schimb sunt unii angajatori care desfiinteaza postul.

....


Nu mai exista reglementata o astfel de prevedere ... protectia persoanleor care revin din CCC este oferita doar celor care au intrat in CCC sub incidenta OUG nr.111/2010 , nu si a OUG nr.148/2005 ...

Alte discuții în legătură

Prelungirea contractului pe perioada determinata dijmarescu dijmarescu Buna, Codul muncii prevede posiblitatea prelungirii contractului individual de munca (C.I.M) pe durata determinata dupa expirarea termenului initial, cu ... (vezi toată discuția)
Reluarea activitatii dupa ccc 13ramona 13ramona Buna ziua, In luna octombrie 2013 va trebui sa ma intorc la locul de munca dupa concediul de 2 ani de maternitate. Mi s-a ocupat locul de catre o colega pe ... (vezi toată discuția)
Fiind in crestere copil pana la 1 an se poate sa mai angajeze alte 2 persoane pe aceeasi functie? i_a_maria25 i_a_maria25 eu sunt in crestere copil pina la un an,dupa ce am plecat in c.c.c.sau facut niste modificari si o pers cu o functie superioara mie aia schimbat c.i.m.pe ... (vezi toată discuția)