Buna ziua doamnelor/domnilor,
Va rog ajutati-ma sa inteleg urmatoarea problema legata de dreptul muncii :
Lucrez in sistem bancar si in data de 10.09.2012 am primit decizie de incetare a contractului individual de munca ca urmare a concedierii colective. ( unitatea bancara din care fac parte a fost desfiintata iar eu ma gasesc in preavizul de 20 zile lucratoare )
La incetarera raqporturilor de munca urma sa primesc salarii compensatorii conform contractului colectiv de munca al bancii.
In data de 20.09.2012 am primit decizie de suspendare a contractului individual de munca prin care am fost informat ca s-a dispus inceperea cercetarii penale impotriva mea si a colegilor mei, concomitent cu suspendarea platii drepturilor salariale pe perioada cercetarii penale ( nu am semnat de primire a acestei decizii )
As dori sa stiu daca este legala aceasta masura ( decizie de concediere colectiva cu toate drepturile ce decurg de aici, urmata de deciea de suspendare a contractului de munca ) daca ma pot angaja pana la finalizarea cercetarilor penale si daca pot cere daune morale bancii pentru prejudiciul de imagine care mi-a fost creat .
Banca doreste sa nu plateasca plati compensatorii fiind intr-un amplu proces de reducere a cheltuielilor ; ni s-a propus sa ne dam demisia si nu vom avea probleme; este vorba de credite acordate care nu s-au mai intors si pentru asta sunt responsabilizati dupa 5 ani managerii de relatii, director, etc.
Revin la prima mea interventie si va intreb daca pe perioada suspendarii contractului de munca, asa cum doreste angajatorul ma pot angaja in alta parte .
Este de la sine inteles ca am o fanilie si de asemenea credite bancare.
De asemenea as dori sa stiu daca pot cere daune morale pentru prejudiciul adus imaginii mele publice si in ce conditii.
Da, puteti sa va angajator in alta parte pe perioada cat la acest angajator aveti suspendat raportul de munca ...
Potrivit art.253 alin.1 C.mun., angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
sunt indreptatit sa cer daune morale ?
ma consider nevinovat si nu pot sa accept ca imaginea mea sa aibe de suferit in comunitatea din care fac parte.
cum trebuie sa procedez ?