avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... concubinajul si abandonul familiei!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

concubinajul si abandonul familiei!

buna seara! sunt curioasa daca un tata poate sa fie acuzat de abandon ,daca acesta isi paraseste partenera insarcinata in sapte luni .mentionez ca mai avem un copil si avem dovezi ca am locuit impreuna. doar ca el acum bate in retragere si rafuza sa ma ajute sa platesc cheltuielile medicale.in acest moment este plecat din tara. pot sa l fortez cumva sa-mi plateasca aceste cheltuieli,tinand cont ca eu nu am cum sa lucrez sa mi achit consultatiile si analizele medicale? si mai zice si ca nu stie inca daca acestui copil ai va da numele....Mutumesc echipei dvs.!
Ca sa obtineti bani de la tata va trebui sa il dati in judecata insa situatia este foarte complicata intrucat el poate sa nege ca el ar fi tatal, caz in care ar trebui sa dovediti pe baza de probe ca el este tatal copilului.

O alta problema este si aceea ca inca nu ati nascut,
Mă întreb dacă în speţă nu se aplică şi art. 1 alin. 1, coroborat cu alin. 2 lit. L din OUG 148/2005:

"Art. 1 - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
[...]
l. se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii."

Din textele de mai sus eu înţeleg că, dacă de la data luării licenţei de către D-ra Nicoleta Gavril nu au trecut încă 2 luni, ea se poate înscrie în evidenţele ANOFM pentru obţinerea ajutorului de şomaj, având asigurat apoi, vreme de doi ani, cele 600 de lei pe lună pentru creşterea copilului. Nu e mult, dar tot e ceva...
Din care texte ati inteles asta, ca eu nu am priceput si de aia si eu inca ma intreb daca s-o aplica au ba OUG 148/2005.
Eu am dat licenta in vara, pana la final de septembrie ar fi fost deja cam 3 luni trecute...
Din textele citate am înţeles "asta":).
În rest, vă dau dreptate şi tocmai de aceea m-am ferit şi eu să afirm răspicat că va putea primi indemnizaţie: nu ştiam exact când şi-a dat licenţa D-ra forumist (poate că în vară, ca Dvs. şi ca mine, sau poate că va fi dat-o în vreo sesiune de toamnă) şi deci nu aveam de unde şti dacă se înscrie sau nu în cele 60 de zile impuse de lege. La fel, nu ştiam dacă a făcut sau nu până acum demersurile pentru şomaj.
Având atâtea necunoscute, m-am mulţumit să dau o soluţie teoretică, în speranţa că poate-poate...
din cate stiu eu ...in lege scrie ca nu este obligatoriu sa fi luat licenta sau nu...,de aceea nu am mentionat acest lucru.

Alte discuții în legătură

Copil nerecunoscut la nastere de catre tatal biologic,cetatean ue ralucadorks ralucadorks Bună ziua, In urma cu 3ani am dat nastere unui copil,dintr-o relatie cu un cetatean al unui stat membru al uniunii europene.Tatal biologic nu l-a recunoscut ... (vezi toată discuția)
Bebelus prematur nascut la 5 luni si jumatate IAndrada IAndrada Am trait cu un baiat in concubinaj. In urma concubinajului,s-a nascut un baietel in data de 2 dec 2013.Baietelul s-a nascut prematur,la 25 saptamani,cu o ... (vezi toată discuția)
Minori xmicle xmicle am o fetita de 2 ani . tatal nu a recunoscut-o legal. ce pot face in cazul asta.? a stat o per cu noi a poi ne-a parasit (vezi toată discuția)