avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... suspendarea cauzei conform art. 155 ind. 1 C.p.c.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

suspendarea cauzei conform art. 155 ind. 1 C.p.c.

Buna ziua . As dori sa stiu care este termenul de valabilitate a suspendarii,respectiv dupa ce perioada se perimeaza cauza. De asemenea in cazul perimarii cauzei pentru toate cheltuielile mele de judecata cine ma despagubeste.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 19:48, 28 Octombrie 2012
Art 249 C. proc. civ. Perimarea se intrerupe prin indeplinirea unui act de procedura facut in vederea judecarii procesului de catre partea care justifica un interes.”

Din acest text rezultă destul de clar faptul că în cazul perimării există o „culpă comună” a părților. Oricare dintre părți, care au un interes în judecarea cauzei, poate face cerere de repunere pe rol a cauzei în perioada de un an în care aceasta a fost suspendată, dând dovadă de o minimă diligență.

Dacă ați stat timp de un an și nu ați făcut o cerere de repunere pe rol, ajungându-se la perimarea cauzei, nu m-ai aveți dreptul la a vă recupera cheltuielile de judecată, deoarece ați dat dovadă de neglijență și lipsă de minimă diligență, sau poate că va convenit perimarea cauzei, nefiind în interesul D-voastră ca acea cauză să se judece.
Si o cauza aflata in faza de apel, poate fi perimata??
Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2012
nucu$, utilizator
În orice fază dacă este suspendată și aflată în nelucrare timp de un an de la data suspendării.Dacă este pusă sub condiție, trebuie anual depus document instanței precum că încă nu s-a finalizat acea condiție.
Art 248 C. proc. civ. " (!) Orice cerere de chemare in judecata, contestatie, apel, recurs, revizuire si orice alta cerere de reformare sau de revocare se perima de drept, chiar impotriva incapabililor daca a ramas in nelucrare din vina partii timp de un an . Partea nu se socoteste in vina, cand actul de procedura urma sa fie indeplinit din oficiu.
(2) Termenul perimarii nu curge cat timp, fara vina partii, cererea n-a ajuns inca la instanta competenta sa o judece sau nu se poate soroci termen de judecata.
(3) In materie comerciala termenul de perimare este de sase luni. "
Multumesc!Aveam o cauza in care CA nu a citat partile la niciun termen si a suspendat/perimat cauza in ciuda contestatiei la perimare.
(N.B.{Al. 3 nu a fost abrogat?Am gasit asta::
Alin. (3) al art. 248 a fost abrogat de pct. 3 al art. 219, Cap. X din LEGEA nr. 71 din 3 iunie 2011)

Alte discuții în legătură

Exceptia de perimare monica_ka monica_ka Am primit o citatie in vederea discutarii exceptiei de perimare.....ma poate lamuri cineva despre ce e vorba. Multumesc anticipat!!! (vezi toată discuția)
Perimare plangere contraventionala sykos sykos as dori sa stiu ce inseamna perimarea plangerii contraventionale ce obligatii legale am (vezi toată discuția)
Perimare in apel nucu$ nucu$ Un dosar aflat in faza de apel , suspendat pentru lipsa partilor timp de 1 an, poate fi perimat din oficiu? (vezi toată discuția)