Buna ziua . As dori sa stiu care este termenul de valabilitate a suspendarii,respectiv dupa ce perioada se perimeaza cauza. De asemenea in cazul perimarii cauzei pentru toate cheltuielile mele de judecata cine ma despagubeste.
Va multumesc
„Art 249 C. proc. civ. Perimarea se intrerupe prin indeplinirea unui act de procedura facut in vederea judecarii procesului de catre partea care justifica un interes.”
Din acest text rezultă destul de clar faptul că în cazul perimării există o „culpă comună” a părților. Oricare dintre părți, care au un interes în judecarea cauzei, poate face cerere de repunere pe rol a cauzei în perioada de un an în care aceasta a fost suspendată, dând dovadă de o minimă diligență.
Dacă ați stat timp de un an și nu ați făcut o cerere de repunere pe rol, ajungându-se la perimarea cauzei, nu m-ai aveți dreptul la a vă recupera cheltuielile de judecată, deoarece ați dat dovadă de neglijență și lipsă de minimă diligență, sau poate că va convenit perimarea cauzei, nefiind în interesul D-voastră ca acea cauză să se judece.
În orice fază dacă este suspendată și aflată în nelucrare timp de un an de la data suspendării.Dacă este pusă sub condiție, trebuie anual depus document instanței precum că încă nu s-a finalizat acea condiție.
Art 248 C. proc. civ. " (!) Orice cerere de chemare in judecata, contestatie, apel, recurs, revizuire si orice alta cerere de reformare sau de revocare se perima de drept, chiar impotriva incapabililor daca a ramas in nelucrare din vina partii timp de un an . Partea nu se socoteste in vina, cand actul de procedura urma sa fie indeplinit din oficiu.
(2) Termenul perimarii nu curge cat timp, fara vina partii, cererea n-a ajuns inca la instanta competenta sa o judece sau nu se poate soroci termen de judecata.
(3) In materie comerciala termenul de perimare este de sase luni. "
Multumesc!Aveam o cauza in care CA nu a citat partile la niciun termen si a suspendat/perimat cauza in ciuda contestatiei la perimare.
(N.B.{Al. 3 nu a fost abrogat?Am gasit asta:: Alin. (3) al art. 248 a fost abrogat de pct. 3 al art. 219, Cap. X din LEGEA nr. 71 din 3 iunie 2011)