In anul 2006, am incheiat un act de vanzare-cumparare, iar prețul tranzacției se încadra în ghidul notarial de preturi din acea perioadă. Acum o nepoată m-a dat în judecată că să anuleze actul pe motiv că este preț neserios.
La cererea ei, instanța a încuviințat efectuarea unei expertize ptr. a evalua proprietate la prețul din 2006, iar la termenul următor, urmează să fie desemnat expertul.
Frica mea este ca expertul să nu supraevalueze, iar eu să pierd proprietatea.
Ce sfat îmi dați?
Pot scăpa de expertiză?
Mulțumesc!
@dana mare, iti repet ca intr-un proces civil asa cum am putut sa inteleg ca te afli, pe fond, ai cai de atac si sa contesti si expertiza judiciara in calea de atac. Ce posta antescriitoarea, nu putea avea relevanta in situatia ta...
Din descrierea de mai sus, inteleg ca ati achizitionat imobilul de la o ruda apropiata la a carei succesiune are vocatie si nepoata dumneavoastra.
Daca, prin cererea introdusa, nepoata cere doar nulitatea actului de vanzare-cumparare invocand un pret neserios, expertiza evaluatoare se impune pentru stabilirea pretului imobilului la data vanzarii in vederea compararii cu pretul din contract.
In situatia in care expertiza releva un pret mult prea mare comparativ cu cel de achizitionare, puteti cere o contra expertiza putand face referire inclusiv la anunturi din domeniul imobiliar si inclusiv la starea materiala a bunului din acea data.
Pe parcursul expertizei puteti angaja un expert parte care sa supravegheze expertiza si sa formuleze obiectiuni la raportul de expertiza daca acesta nu este real sau va dezavantajeaza.
Problema nulitatii se poate pune, dupa opinia mea, numai in masura in care pretul prevazut in contract este mai mic sau egal cu jumatate din pretul evaluat de expert.
In aparerea dumneavoastra puteti invoca si starea de afectiune reciproca dintre dvs. si vanzator si inclusiv situatia in care ati ingrijit sau sustinut financiar aceasta persoana.
Problema se pune daca prin cerere, nepoata a solicitat si declararea simulatiei pentru donatie simulata.