avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare act vanzare cumparare, cum scap de expertizã?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare act vanzare cumparare, cum scap de expertizã?

In anul 2006, am incheiat un act de vanzare-cumparare, iar prețul tranzacției se încadra în ghidul notarial de preturi din acea perioadă. Acum o nepoată m-a dat în judecată că să anuleze actul pe motiv că este preț neserios.
La cererea ei, instanța a încuviințat efectuarea unei expertize ptr. a evalua proprietate la prețul din 2006, iar la termenul următor, urmează să fie desemnat expertul.
Frica mea este ca expertul să nu supraevalueze, iar eu să pierd proprietatea.
Ce sfat îmi dați?
Pot scăpa de expertiză?
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Alin Gon , Avocat 11:13, 2 Octombrie 2012
Este vorba de o nulitate relativa care putea fi invocata in 3 ani de nepoata in termen de 3 ani de la momentul aflarii de acel contract.
Clarific situația:
Am cumparat de la o familie, soț și soție, (nu suntem rude), în 2006, un teren intravilan, pe care se aflau decât 2 magazii, fără casă de locuit. Actul de v/c este cu uzufruct viager, adică vânzătorii stau acolo până la sfârșitul vieții și în plus îmi dau voie să construiesc casă în timpul vieții lor.
Menționez că eu nu stau acolo, dar am construit casa, iar vânzătorii stau în ea gratis.
Acum, unul din vanzatori a decedat (soția), iar fata ei ma dat în judecată pe mine (cumpărător) și pe vânzător(soțul), ca să anuleze actul v/c.(nulitate absolută).
Acum, la cererea reclamantei, instanța a solicitat expertiză ptr a vedea valoarea imobilului în 2006. Menționez că la data încheierii v/c, prețul imobilului se încadra în baremul notarial .
Frica mea este ca expertul să nu supraevalueze intenționat, să se considere preț neserios și să se anuleze actul.

În apărarea mea, există legi naționale sau europene care să spună că: prețul corect, este prețul convenit între părți???
Expertiza evaluatorie este doar una dintre probele ce vor fi administrate in cauza. Ea stabileste doar o valoare fata de care instanta in urma probatoriului administrat stabileste daca pretul este sau nu derizoriu. ȘLa stabilirea obiectivelor expertizei trebuie sa se mentioneze ca aceasta priveste doar terenul si cele doua magazii (singurele imobile cuprinse in contract) in starea in care se aflau la momentul incheierii contractului.
In apararea dumneavoastra puteti invoca faptul ca in urma contractului ati dobandit doar nuda proprietate celelalte atribute ale dreptului de proprietate (dreptul de folosinta si dreptul de a culege fructele) au ramas in patrimoniul vanzatorilor titulari ai dreptului de uzufruct viager asupra imobilului, puteti invoca si o intelegere prealabila cu vanzatorii privind construirea unui imobil in care acestia sa locuiasca (aceasta va trebui recunoscuta in instanta de catre vanzatorul supravietuitor), totodata veti insista asupra starii in care se aflau terenul si cele doua magazi (daca terenul era sau nu imprejmuit, pozitionarea acestuia, daca au fost necesare lucrari de amenajare, daca avea acces la utilitati, daca magaziile erau in buna stare sau erau demolabile, marimea acestora etc.) toate acestea vor pute fi probate prin martori. Toate aceste elemente vor reduce pretul de referinta al imobilului iar daca pretul stipulat in contract este incadrat in grila notariala nu cred ca instanta va admite actiunea.
In practica judiciara se refera la pretul derizoriu si neserios considerand ca acesta trebuie sa aiba o valoare nesmnificativa, pur simbolica, derizorie in raport cu valoarea reala a bunului ceea ce nu cred ca este cazul in ceea ce va priveste.
Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2012
Alin Gon, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie drept anulare contract rrocambole rrocambole Conform noilor coduri, dupa cat timp de la data vanzarii se prescrie dreptul de a cere anularea unui contract de vanzare a unui imobil? (vezi toată discuția)
Anulare act vanzare-cumparare cu uzufruct viager lacatusuilie lacatusuilie Acum 7 ani am cumparat într-o comună, cu suma de 10.000 ron(100.000.000 lei)un teren intravilan şi doua anexe (grajd şi magazie) şi am dat dreptul ... (vezi toată discuția)
Anulare contract vanzare-cumparare Walter123 Walter123 Rog frumos, o vanzare-cumparare a unei jumatati de imobil si teren cu multe imbunatatiri la un pret de 20 sub pretul din contractul anterior de ... (vezi toată discuția)