avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... evacuare chiriasi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

evacuare chiriasi

Exista vreun motiv pentru a nu putea evacua pe loc (eventual cu sprijinul politiei) niste chiriasi care nu au respectat contractul, in care exista mentiunea ca intr-o asemenea situatie ei au obligatia sa elibereze locuinta in maximum 10 zile de la data incalcarii acestuia?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 12:27, 11 Octombrie 2012
1. E o tampenie sa solicitati acordul instantei pentru rezilierea unui contract intre parti.
Daca constatati ca locatarul nu si-a indeplinit obligatiile contractuale, trimiteti-ii prin posta o notifiare cu confirmare de primire prin care ii aduceti la cunostinta faptul ca nu si-a indeplinit obligatiile contractuale, ii dati un termen rezonabil in care sa isi indeplineasca obligatiile contractual și îl informati ca in cazul in care nu isi indeplineste obligatiile trebuie sa elibereze imobilul intr-un termen anume (rezonabil). Notificarea sa fie cu confirmare de primire.

Din ce vad eu, aveti in contract un pact comisoriu de gradu II, deci, daca in termenul dat pentru indeplinirea obligatiilor contractuale, locatarul nu si le-a indeplinit, ii trimiteti o notificare cu privire la rezilierea contractului pentru neîndeplinirea obligatiilor contractuale.

Art. 1.817. - Atunci când, fără justificare, una dintre părțile contractului de locațiune nu își execută obligațiile născute din acest contract, cealaltă parte are dreptul de a rezilia locațiunea, cu daune-interese, dacă este cazul, potrivit legii Imposibilitatea folosirii bunului


Notificarea cu privire la reziliere se va trimite tot cu confirmare de primire, chiar ar fi de preferat daca o trimiteti prin agentul procedural al unui executor judecatoresc.

2. În urma rezilierii contractului, mergeti cu contractul si notificarile la un executor judecatoresc si initiati procedura de executare silita (evacuare și poprirea veniturilor/conturilor), daca locatarul refuza sa elibereze imobilul si sa plateasca chiria și debitele restante.
Codul de Procedura Civila nu impune investirea cu formula executorie a contractului, dar ar fi de preferat sa investiti contractul cu formula executorie, așa ati evita unele probleme din cauza necunoasterii legii de catre diversi. Trebuie de asemenea sa obtineti si incuvintarea executarii silite.

In final, eu recomand sa ajungeti la o intelegere cu locatarul si sa incheiati contractul prin acordul partilor dar cu stipularea in actul aditional ca locatarul se obliga sa plateasca toate debitele la intretinere ce ii revin precum si chiria restanta.

In cazul in care locatarul refuza sa plateasca sau sa elibereze imobilul puteti aplica eficient ce v-am spus mai sus.
1.
Fix pentru aceleași motive pentru care l-am avertizat anterior pe @Patrick, mă văd nevoit să repet avertismentul pentru @Alex Munteanu.

Alex_Munteanu a scris:

1. E o tampenie

:ban:AVERTISMANT MODERATOR!

Stimat forumist,

Deși am toată stima față de argumentele juridice expuse, vă rog ca, observând, prevederile Regulamentului Forumului, art. 2.1, 2.2, printre altele,

să încercați tot posibilul ca o interesantă discuție juridică să nu degenereze în ceea ce ar putea fi numită combaterea adversarilor în locul ideilor.

Vă mulțumesc


2.
Din păcate, am impresia că în acest topic s-a ajuns la un balotaj, în sensul că nici unul dintre cei doi participanți, Patrick și Alex Munteanu, nu își poate convinge partenerul de discuție de temeinicia argumentației sale.

De aceea, în interesul utilității discuției, voi închide topicul până când un forumist va arăta o jurisprudență pertinentă în domeniu, bine motivată, provenind de la ÎCCJ sau de la o Curte de Apel, Tribunal, sau chiar de la o Judecătorie, dacă este relevantă. Îl rog pe cel care dorește să o posteze, să mă contacteze pentru a redeschide topicul.

Această cale o consider singura onorabilă pentru a rezolva discuția de față.

Cu stimă,
Moderator,
Andrei Grigoriu
Ultima modificare: Joi, 11 Octombrie 2012
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza contract de inchiriere spatiu comercial intre doua societati trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Care ar trebui sa fie clauza specificata intr-un contract de inchiriere spatiu comercial intre doua s.r.l.uri, ca in caz de neplata a chiriei, ... (vezi toată discuția)
Evacuare michirto michirto as vrea sa stiu in cazul in care chiriasii nu au platit chiria de 5 luni si nu au contract decat cu un delegat al propietarului facut la o agentie imobiliara ... (vezi toată discuția)
Contractul de inchiriere - titlu executoriu virgo19 virgo19 Buna ziua, Am citit undeva ca, conform NCPC, contractul de inchiriere inregistrat la anaf constituie titlu executoriu. Vreau sa stiu daca este adevarat. Am ... (vezi toată discuția)