avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... admitere barou 2013
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

admitere barou 2013

Buna ziua,
O intrebare: se da examen admitere barou in ianuarie/februarie 2013 daca (sau nu neaparat) nu iau examenul de acum peste 15% din concurenti?!
Avantaje EI: mai ne iau vreo patruzeci de miliarde de lei vechi. Avantaje NOI: nu intrerupem invatatul (si sperantele).
Haideti sa initiem un nou topic: examen admitere barou (iarna) 2013.
Multumiri.
Atentie.... potrivit OUG 4/2013 Noul cod de procedura civila va intra in vigoare incepand cu 15.02.2013. Urmeaza sa aflam cam prin martie (in cazul in care nu va fi amanata intrarea in vigoare) in ce masura va fi cuprinsa in tematica!
Pana la urma pentru examen din care trebuie invatat? Cel nou sau cel vechi? Sau ambele?
Sunt sigur ca nu vom da examenul din NCPC. Totodata, ori dupa absolvirea examenului, ori in timpul de stagiatura, ne vom vedea siliti de practica judiciara, sa-l parcurgem. Totusi, sa asteptam decizia UNBR cu privire la regulamentul de desfasurare a examenului de admitere din anul acesta, daca lasam mai la urma materia dreptului procesual civil, nu cred ca poate sa ne dauneze cumva.
Buna ziua,

nu, nu cred ca merita investitia, decat daca aveti mult timp la dispozitie. Comentariul codurilor nu face decat sa transpuna norma in termeni cvasiaccesibili. Invatatul pentru examenul de admitere in profesie trebuie sa se axeze in principal pe:

- tematica afisata de catre INPPA, prin regulamentul de organizare a examenului;
- textele importante de lege, cu precadere cele care privesc dreptul procesual (fara ca aceasta sa insemne ca dreptul material este mai putin important), precum si cele ce reglementeaza Organizarea si Exercitarea profesiei de avocat si Statutul;

Bibliografia ramane la latitudinea candidatului. Invatatul este obositor, o sa vedeti. Este foarte important sa nu invatati mai putin decat este necesar, si nu invers. Folositi-va timpul in mod eficient, intocmiti planul de invatat (inclusiv timpul pe care il alocati, avand in vedere ca gradul de dificultate al diferitelor materii face ca unele zile sa fie mai grele decat altele), treceti o data prin toata materia cu multa atentie, iar apoi repetati operatiunea pana la examen, de cate ori va permite timpul. Nu luati pauze (cel putin nu lungi, unde "lungi" = zile), aveti grija sa ramaneti mereu in priza. Daca simtiti ca nu mai puteti invata, incercati sa rezolvati grile.

Gasiti pe internet un set de sinteze special concepute pentru acest examen, pe care le puteti consulta pentru a va forma o idee despre abordarea problemelor din tematica. Acestea nu sunt insa intotdeauna suficiente, pentru ca: 1. ori nu abordeaza diverse aspecte deloc, 2. ori le trateaza pe unele intr-o masura mult prea generalista (in opinia mea).

Va transmit bibliografia pe care am consultat-o personal:

1. Drept civil general + persoane - Gabriel Boroi;
2. Drepturi reale principale - Corneliu Barsan;
3. Teoria generala a obligatiilor - C-tin Statescu si Corneliu Barsan;
4. Contracte - Francisc Deak - editie actualizata (3 volume);
5. Succesiuni - Francisc Deak;
6. Drept procesual civil - Mihaela Tabarca (judecator la ICCJ, tratat de 2 volume cu stil american de scris, fara naratiuni sau chestiuni in plus - excelenta carte);
7. Drept penal general + special - Mihail Udroiu (in acelasi volum - excelenta carte);
8. Drept procesual penal (parte generala + speciala) - Mihail Udroiu (idem 7).
9. OEPA - sinteze.
10 Coduri;
11. Grilele din anii anteriori de la INM + Barou & subiectele redactionale de la Barou*.

(* Atentie!! - in sesiunea octombrie 2012, majoritatea subiectelor (de proba redactionala) de la admitere in profesia de avocat au fost asemanatoare celor din anul anterior! Folositi acest aspect in avantajul dumneavoastra si nu faceti greseala sa va bazati pe prezumtia ca daca o tema a constituit subiect de examen in anul x, aceasta este epuizata, astfel incat sa nu o mai aveti in vedere pentru anul x+1!!)

De asemenea, puteti consulta toate sintezele pentru posibile subiecte de examen, redactate acolo chiar sub aceasta forma. In functie de cadrul legislativ in vigoare conform tematicii care urmeaza sa se afiseze, actualizati lista de materiale bibliografice cu foarte multa atentie, avand in vedere strict numai acele elemente noi care sunt amintite prin regulament.

Va doresc spor la invatat, putere de concentrare si mult succes la examen!


Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2013
Av, Avocat
VladimirM a scris:

Sunt sigur ca nu vom da examenul din NCPC. Totodata, ori dupa absolvirea examenului, ori in timpul de stagiatura, ne vom vedea siliti de practica judiciara, sa-l parcurgem. Totusi, sa asteptam decizia UNBR cu privire la regulamentul de desfasurare a examenului de admitere din anul acesta, daca lasam mai la urma materia dreptului procesual civil, nu cred ca poate sa ne dauneze cumva.


Esti sigur ca nu se va da NCPC la 7 luni de la intrarea sa in vigoare?

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2015 manuale AvSD AvSD Buna ziua, ce [b]manuale si carti de teste[/b] folositi pentru a invata pentru admitere? Eu am studiat in cadrul facultatii dupa codurile vechi si m-ar ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2011 jason jason Am creat acest nou topic, chiar de pe acum, deoarece sunt direct interesat de examenul de admitere in Barou, ce va avea loc la anul, insa nu cred ca sunt ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2014 manuelle manuelle Buna ziua. Pentru admiterea in barou 2014 la Penal trebuie invatat de pe noul cod? Acesta intra in vigoare in februarie 2014. Lucrarile de specialitate dupa ... (vezi toată discuția)