avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hotararile luate intr-o asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hotararile luate intr-o asociatie de proprietari

Pentru ca nu am gasit toate informatiile singur si pentru ca unde's multi puterea creste as vrea sa ma lamuriti si pe mine cum se iau deciziile intr-o asociatie de proprietari.

In primul rand, avem mai multe majoritati:

A. majoritatea tuturor proprietarilor
B. majoritatea proprietarilor inscrisi in asociatia de proprietari.
C.majoritatea proprietarilor din adunarea generala.
D.comitetul executiv

Din ce am gasit scris in legea asociatiilor de proprietari:
A se ia in considerare cand se pune in discutie modificarea limitelor de proprietate

B se aplica:
-cand se aleg membri ai comitetului executitv
-pentru validarea adunarii generale
-hotarari luate pentru " situatii exceptionale", prin acordul scris(adica tabel)
-cedarea spre folosinta a partilor comune

C - hotarari mai importante
D - horatari uzuale

Ce vreau eu sa stiu:
1. dupa ce criterii o hotarare trebuie luata in adunarea generala sau poate fi luata doar de comitetul executiv
2. cand o hotarare depaseste atributiile adunarii generale - acele situatii exceptionale - si trebuie luati in calcul si proprietarii absenti de la adunare.

Am si eu parerile mele insa m-ar interesa foarte mult "parerea legii", deci va rog veniti cu argumente persistente. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:39, 14 Octombrie 2012
grandanat a scris:
Dar cum se ia o hotarare in mod legal, pentru(dau cateva exemple pur si simplu la intamplare):

1.Schimbarea becurilor de pe scara.
2.Angajarea unui paznic
3.Reparatia usii de la intrare
4.Anveloparea blocului
5.Montarea/Construirea unui lift.

Ca sa fie mai clar trebuie sa facem distinctia intre hotarare si decizie. Asociatia de proprietari ia hotarari in adunarea generala care, conform legii 230/2007, se tine cel putin odata pe an. In adunarea generala, prin vot, se aleg membrii comitetului executiv, presedintele, se hotaraste asupra bugetului, a lucrarilor de reparatii de importanta sau valoare mare...
Intre adunarile generale asociatia este condusa de comitetul executiv care, conform legii, se intrineste lunar si decide asupra cheltuielilor curente, lunare, asupra masurilor practice de ducere la indeplinire a hotararilor adunarii generale si rezolva problemele curente aparute.
Intre sedibtele comitetului executiv, asociatia este condusa de presedinte iar administrarea zilnica este asigurata de administrator si/asu casier, contabil...
Presedintele si administratorul trebuie sa ia masuri imediat in toate problemele curente si urgente si sa nu astepte ziua convocarii comitetului executiv.
Concret la cele 5 puncte:
1. Schimbarea unui bec pe casa scarii se face imediat cand sesizeaza un proprietar, cand observa administratorul..., de catre administrator, instalator, electrician, in functie de schema de personal a fiecarei asociatii. Noi cumapram din cand in cand 10-20 de becuri si le avem la asociatie. Cand s-a ars unul, este imediat schimbat de administrator sau istalator.
2. Angajarea unui paznic se face discutand in comitetul executiv. Presedintele aduce la cunostinta comitetului executiv ca vechiul paznic a demisionat, a disparut.... si a gasit sau acuta alt paznic. Membrii comitetului pot propune alte persoane, pot cauta si ei un alt paznic, se discuta, se vede CV-ul fiecarui candidat.., si-apoi presedintele incheie CIM.
3. Reparatia usii de la intrare, usa gasita astazi dimineata aruncata in trotuar, se repara imediat prin grija administratorului (care instiinteaza presedintele). Administratorul cauta meserias daca nu o poate repara singur sau cu instalatorul...
4. Anveloparea blocului se hotaraste in adunarea generala.
5. Montarea/construirea unui lift se hotaraste in adunarea generala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demitere presedinte al asociatiie de proprietari sergiug2001 sergiug2001 Buna ziua, presedintele asociatiei ne sicaneaza si nu vrea sa primeasca cererea proprietarilor cu privire la organizarea unei sedinte generale extraordinare. ... (vezi toată discuția)
Plata presedinte asociatie propietari si cenzor scoica_80 scoica_80 Buna seara. Am si eu o problema care ma framanta. Sunt de putina vreme propietarul unui apartament intr-un bloc nou construit. Deoarece nu am achizitionat de ... (vezi toată discuția)
Proprietarii care nu sunt membri in asociatie pot participa la adunari? Mihaflorica Mihaflorica Asociatia de proprietari constituita intr-un cartier de vile nu accepta prezenta la adunari a proprietarilor care nu sint membri,desi sint locatari ai ... (vezi toată discuția)