1. Va redau din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR. (n.m. 1 ISR, in vigoare = 500 lei)
(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR
(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...
(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.
Art. 4
...
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Art. 5
Nivelul indemnizatiilor lunare prevazute la art. 2 alin. (2) si (3) se majoreaza cu 1,2 ISR pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.
Art. 8
(1) De indemnizatia lunara si stimulentul de insertie prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, in raport cu optiunea exprimata conform art. 2 alin.(1), daca indeplineste conditiile de acordare prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
...
Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
...
2. Extrasele de lege de mai sus sunt pe intelesul tuturor si raspund la toate intrebarile dvs.
buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti si mie unde trebuie sa ajunga tatal copiilor(gemeni) ca sa depuna actele pentru alocatie,trusoul bebelusului si prima pentru nastere?mentionez ca noi nu suntem casatoriti insa copii sunt pe numele lui?as dori sa stiu ce si cum se procedeaza,deoarece doamna de la la asistenta sociala din spital mi-a spus ca din ianuarie 2013,a inceput sa se dea din nou trusoul bebelusului insa nu a stiut sa imi zica de unde.si daca acea prima la nastere se mai acorda si de unde trebuie luata?actele pentru alocatie se depun la primarie?si eventual ce ne trebuie?este nevoie si de mine sa semnez ceva,deoarece eu sunt cu cei mici inca in maternitate de cand am nascut,respectiv 26.01.2013,deoarece sunt prematuri.multumesc mult si astept un raspuns.o zi buna!
1. Dosarul pentru alocatie se depune la se depun la consiliile locale comunale, orasenesti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti, unde au domiciliul sau resedinta, dupa caz, reprezentantii legali, la inspectoratele teritoriale de stat pentru persoanele cu handicap.
2. Trusoul pentru noi-nascuti nu se mai acorda din 2010.
3. Ajutorul de nastere se acorda de catre angajator numai daca este prevazuta acordarea acestuia in ccm aplicabil si/sau in reg.intern al anagajatorului.